自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

大量徵任何大牌子月餅,幾多盒都收,送比老人家用!
希望各位可以送出!
最好荃灣、葵芳、or整個西九龍各區

中秋節快樂!

[ 本文章最後由 mumom 於 07-9-26 15:18 編輯 ]

別墅

我唔米d咩機構,只係我地幾個人自費買左d月餅送比日日呆坐響公園d呀公呀婆!我媽日日晨運都見到佢地,知道佢地d情況:有d無兒無女、有d仔女唔理佢地既獨居老人。不過我地力量單簿,佢地唔可以個個有得食!
希望過左中秋有人食剩或唔食既月餅可以送比佢地,佢地唔會介意過左中秋!!:) :)

原文章由 renren 於 07-9-26 15:48 發表
出發點係好...但老人家食月餅就.....好唔健康噃?-( ?-(
你代表邊個機構呀?中秋都過左喇,仲食?詳細d講黎聽下.....
你知啦好多叫非牟利o既牟利機構都話送月餅俾老人家,但其實收收埋埋賣番去大陸,煮溶d蓮蓉出年再買過: ...

別墅

其實好多人都過左節先食月餅,美心今日都仲有得賣。
我都明白唔會人人支持我地做既野,不過我地知道自己做緊d咩就可以了。我上年中秋都有上黎徵月餅送比老人家,佢地好開心!:loveliness: :loveliness:
多謝各位送出月餅既媽咪

原文章由 renren 於 07-9-26 16:08 發表
我覺得你地做法唔係咁好囉,d月餅百鳥歸巢,老人家食左有咩事邊個負責先?就算出一片好心,你自己捐你果份就夠,好多社區中心年年都會募捐送俾老人家,而且過左節咯,好鐘意食都唔係咁囉.請佢食咪等害左佢地健康...?-( ?-( ...

別墅

明白!多謝你提點。
我地唔會送成盒比一個老人家架,我地都冇咁多資源!

原文章由 yaumama 於 07-9-26 16:34 發表
mumom,

你呢份心意確實係好......不過...我個人都認為老人家唔可以食得太多月餅, 而且最怕佢地食唔哂又唔捨得掉, 諗住收埋慢慢食. 你知老人家好慳, 又唔想浪費, 到時月餅發哂霉都照食, 就唔好啦. 到時d老人家病左 ...

別墅

all mami,

pls check pm

and 多謝你們的善心:loveliness: :loveliness:

原文章由 子子家 於 07-9-26 19:17 發表
mumom,

我原本有一張美心月餅券到期係23/9,今朝先醒起唔記得換!
好彩有個好心媽媽報料話好有可能仲可以換。我岩岩換完返黎,呢盒係失而復得既,我好願意送出!:loveliness:

pls check pm

...

別墅

臭八婆, renren, 塵大聞, 朗仔

我之所以有s26出售,係同其他媽咪一樣,奶粉商送既sample,加上我親戚也有s26叫我幫手賣,所以有5罐!而點解$575咁貴,因為我將2字錯打成5字!!原意係$55@。如果$575 5罐400g s26, 成$115 400g一罐,點會有人買呀?

至於想買
$120 3 罐 400g S26 初生奶粉
我係有send pm比 claracpp,
我眼大睇過龍以為A+所以send pm 叫佢hold

可否hold比我? claracpp 07-9-12 22:21

可否hold比我?我幫人買架!
請問你有冇羊奶粉呀?

Re: 可否hold比我? claracpp 07-9-12 22:23

點 hold ? 幾時可交收 ?

冇羊奶粉 !

原始私人傳訊: 可否hold比我?

當我check番版面原來係s26唔米A+,我就del左 個message,兼冇回claracpp。當然係冇同佢買!!

事實上我冇做過d咩唔見得光、利用人地善心自已賺$、將人地好心捐獻作自己牟利用途..........既野,我既澄清係為我自己說話。

既然查開我d record, 不如睇埋呢d...
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1102855

在我而言,送野比人係一件非常開心既事,姑勿論你地唔認同,但接收者的興奮同快樂,我再辛苦都願意繼績送出,如果我有能力的話!!

原文章由 臭八婆 於 07-9-27 13:36 發表
賣出價
惠氏S26x5罐400g-->$575

有興趣pm me, 荃灣交收
收購價

$120 3 罐 400g S26 初生奶粉
新蒲崗 交收
到期日 : 2009年
$120 for 3 罐
你真係好人仕 ...

別墅

至於有d媽咪唔讚成我地送月餅比老人家..........
我地只會送一個,獨立包裝兼大牌子既月餅。
有媽咪pm我想送出大陸的月餅,我己回感謝但不會收,解釋原因不是我本人介意大陸月餅,而係我有責任要知道月餅是衛生有水準,所以唔敢送比老人家食。只收香港的大牌子月餅!

我地會收埋今日(除左一個己約好星期六收的媽咪),送埋聽日及星期六收的月餅,我地今年就收工了!:loveliness: :loveliness:

[ 本文章最後由 mumom 於 07-9-27 15:49 編輯 ]

別墅

renren, BB357

我也聽過呢d case同奸商
不過,請小心你地既言詞,響未有証據之前,請你地唔好講到我係怎樣的牟利!呢d唔米事實,及冇証據!

原文章由 BB357 於 07-9-27 12:07 發表
你有冇咁好心呀, 定係學人地講你其實想收收埋埋賣番去大陸,
賺筆錢, 又幾好喎無本生利,
煮溶d蓮蓉出年再買過
,

別墅

blue-blue

你小朋友喜歡就好了:loveliness:

原文章由 blue-blue 於 07-9-27 17:52 發表
mumom,

你做過0既野,收過你送出0既野0既人,我唸大家都知道你係個咩人囉!
你送0既三輪車,我係其中一個受惠,再次多謝你,我呀b好鐘意呀!

mumon係個好有愛心同善心0既人,佢送出3架三輪車果時,我岩岩online,即係pm佢,佢原本話要去 ...

別墅

多謝你的慷慨,今晚會過來收!
傻啦,我EQ都幾高架,點會為呢d說話而唔開心?!我行得正企得穩!:)

原文章由 blue-blue 於 07-9-27 18:00 發表
mumom,

頭先唔記得講:月餅我就冇喇,但我call左d fd,佢地加埋有2盒,我pm你呀!

永遠支持你的媽咪上

p.s 唔好比呢d野攪到自己唔開心呀!把口生0係人地到,由佢up囉^^

...

別墅

chinatea,

其實早響2000年,我同幾個志同道合既朋友集資買月餅、生果、維他奶去老人院送比老人家,果時有姑娘同行,話邊個食得月餅邊個唔食得。一路維持左幾年都有去。後來各有各結婚、生仔,冇出黎攪。直至上年我媽收到5盒月餅,話食唔晒不如送比公園d呀婆呀公。我就跟佢一齊去,發覺唔夠派。我同埋d朋友自資再買幾盒,也上黎bk徵。今年如是,我地響22號己買左幾盒送左比佢地,但有個呀婆問可唔可以代xx婆婆拎,因為佢行路不便!於是我地同佢一齊上xx婆婆家送比佢,佢真係行路不便!於是越來越發覺有好多呀公呀婆成日呢響屋企,所需月餅數量失晒預算。
響24號初十四我出post $50收一盒,26號過左中秋徵送出月餅!只希望佢地人人有得食。

我地都有響呢度買齋月餅比d老人家食
http://www.sinkai.org/

可以做慈善又可以送比老人家食!!

我地教會神父都經常派野比露宿者,我只係間中join佢ops:" />

原文章由 chinatea 於 07-9-27 18:31 發表

我以前都試過咁做,不過就比D老人中心姑娘講會好心做壞事,因為好多老人家有糖尿,血壓高問題加上老人家貪食,唔洗錢就會拎但可能佢食完要睇醫生.
後來經人介紹就張月餅送左比D露宿者的社工,邊D人食得邊D人唔食得起碼有社工知道.
你好心地直得鼓掌不過對像係老人家就要小心辦事啦.

[ 本文章最後由 mumom 於 07-9-27 20:02 編輯 ]

別墅

多謝你!
另外,己回你pm. pls check

原文章由 kingawa 於 07-9-27 18:53 發表
其實我直覺相信mumon是好人!
我為你鼓掌

別墅

沙沙

我明白你意思!
至於點解中秋過後先徵月餅我己響回chinatea的reply講過,不再重覆了!
至於係唔米話我好人定唔好人.........其實做慈善公益又好捐錢又好,我覺得唔需要刻意話比人知,要人話我好人!!我出黎講咁多係因為有人質疑我的動機,我呢d說話係講比願意送出月餅的人睇!到底我係米將人地好心捐獻作自己牟利用途?大家判斷啦!!:)

原文章由 沙沙 於 07-9-27 19:21 發表
我想其他媽咪不是話妳係唔好人..只係唔想D老人家受罪~唔好因自己覺得佢地無呢D野..會唔開心..送呢D比佢地唔代表妳做左好事~有時做野要諗下個後果去做. 如果老人家血糖高食左入院妳安唔安落..又..或且...放左幾耐先食 ...

別墅

各位pm左我既媽咪!

唔好意思太多pm了,我回唔切,請多多包容
請再比d時間我!

別墅

沙沙

質疑我地收月餅動機既當然唔米你啦,大家心知便算了!
送日用品我地平時都有送,只係想響大時大節送d應節食物比佢地大家共渡佳節,而且每人得一個!
除左個別婆婆,今年我地派埋聽日收爐了!明年繼續!

原文章由 沙沙 於 07-9-27 22:09 發表

hi mumom, 我沒有質疑妳有何動機..捐得出既月餅都係唔食架啦, 同埋月餅自己唔食都會掉, .只係我唔想D老人家食咁多月餅姐...我覺得做善事既人都唔會話想聽一句妳好好人呀~. 聽到當然開心但唔係只因呢樣動機麻. 我睇到chinatea所講..佢地現在做呢D織頸巾有用好多啊!...或且用品之類既野..給老人家會好好多啊! 如果妳話送比老人院..佢地起碼有姑娘睇住..都有D定期檢查身體...好多獨居老人..無呢家野的. 或且妳地可以學下chinatea佢地咁...下年送D有用物品咪仲好.

別墅

chinatea,

係呀,總之自己出心去做就得啦。
唉!錯過左你d月餅添!!有你d月餅我地就唔使香港九龍新界去雲收啦!!
好啊,保持連絡

原文章由 chinatea 於 07-9-27 20:48 發表

我廿年前開始咁做時都比人話過架啦,咩說話都聽過,但果時D人冇咁心仇大恨,總之自己出心去做就得啦,不過月餅我地已經轉左去比D孤兒,同D傷殘人仕,而家我已經開始織頸巾,年年都有幾個媽媽幫手織比D老人院婆婆架.

我本身唔食月餅不過年年X興火鍋老細都會送出20盒架,今日見你個TOPIC已經遲左啦下年啦,保持連絡啦 ...

別墅

thank you

原文章由 pollyw 於 07-9-27 20:50 發表
Mumom,

Though I don't know you and have no contribution, but truly admire what you are doing. This proves there is still warmth and care in the BK!! I believe there are many ppl hre who su ...

別墅

唔好咁講,有你明白就好了!:loveliness: :loveliness:

原文章由 朗仔 於 07-9-27 21:40 發表

sorry,冇証冇據,唔應該隨意話人立心不良...

對唔住...mumon!!!

別墅

各位媽咪,
中秋節送月餅比公公婆婆活動己圓滿結束了,實在多謝你們的慷慨送出月餅!
由於我地一共只得4人,我一人聯絡,知道有好多pm覆唔切或漏左聯絡,實在唔好意思!!希望下次會做得更好。

祝你們小朋友快高長大,家庭和階!:loveliness: :loveliness:
國慶快樂!

首頁

尾頁

跳至