自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以講到句子,又會跟人講,但好多都係歪歪地音,今日同佢行街買野,賣童裝衫個sales女人同我仔講野,走時問我仔幾歲,話我仔講點d音好唔準,話呢個歲數講野應該好準,請問是真的嗎?有無jm可分享一下?

chan_chi_mun  嗰個人係sales咋,又唔係醫護人員或言語治療師,嚴格來講佢只是三姑六婆,使咩理佢講咩啫  發表於 14-4-26 15:37
MrsGM  Normal. Not to worry.  發表於 14-4-25 20:52

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:apple_love 的帖子

我個仔三歲啦,都係有時一舊舊,唔洗驚,兩歲三個月講到句子都ok呀

Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆:請問兩歲三個月小朋友說話能力

要視乎咩音,整體黎講要到7 歲左右先可以完全掌握所有音

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以

原帖由 apple_love 於 14-04-25 發表
我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以講到句子,又會跟人講,但好多都係歪歪地音,今日同佢行街買野, ...
每個小朋友發展不同,如果擔心,去健康院check語言發展

伯爵府

我兩個26個月一個準一個唔準,不我覺得唔洗擔心,小朋友學習能力超高,遲吓會好好多!

大宅

死啦,我個仔同你個仔差唔多大,但佢講唔到句子。。。講單字同2個詞語同埋一大堆bb 話。。。。好擔心!!!

HUGO120  我個仔咪又係,單字乍,都冇句子,一大堆火星bb話  發表於 14-4-25 23:27
Tabo222  我個2歲3個月時都係。  發表於 14-4-25 19:01

男爵府

引用:我個仔三歲啦,都係有時一舊舊,唔洗驚,兩

原帖由 是是但但 於 14-04-25 發表
我個仔三歲啦,都係有時一舊舊,唔洗驚,兩歲三個月講到句子都ok呀
Thanks,係囉,唸住佢講到咁多野應該ok,今日個女人講一講,所以有點擔心

伯爵府

虎到金來勳章

我女 3歲時都講唔正音,
大大下返左學就ok.

大宅

回覆 wongngain 的帖子

好可愛丫.....
你唔覺佢地講BB話好得訛O既咩...
你唔駛擔心啦..同佢傾多D計...個口形挈D大比佢睇咩樣..你睇睇下聽聽下就識啦,

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

大宅

引用:死啦,我個仔同你個仔差唔多大,但佢講唔到

原帖由 wongngain 於 14-04-25 發表
死啦,我個仔同你個仔差唔多大,但佢講唔到句子。。。講單字同2個詞語同埋一大堆bb 話。。。。好 ...
兩歲係講兩個元素句子 eg 食飯,拍波,爸爸飲

男爵府

我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以講到句子,又會跟人講,但好多都係歪歪地音,今日同佢行街買野, ...
妳既意思係囝囝識講好多說話,但係發音唔準?
我囝就係咁,亦喺兩歲左右發現,某啲音點教都講唔到,不過,好多人都會認為兩歲幾發言唔正係正常!
我囝一直到上K1,一開學我就同老師講,去過私人機構評估係有語言問題,到學校轉介健康院,健康院做完評估又話會自己tune返正
宜家要等四歲視力檢查先可以再同健康院講等轉介

翡翠宮

我個女4.5歲都有d 識唔正啦,你個得2.5識講句子已經好叻啦

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係唔洗過份擔心,我大仔兩歲先識講嘢,四歲都仲有d字講唔正,而家小一,完全無問題,朗誦節仲攞獎。我地當年都擔心,就去咗聽中大既講座(言語治療), 個言語治療師都話因為廣東話發音複雜,有d音小朋友要到六歲先可以完全掌握。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-04-25+發表

原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-04-25 發表
妳既意思係囝囝識講好多說話,但係發音唔準?
我囝就係咁,亦喺兩歲左右發現,某啲音點教都講唔到,不過, ...
係呀,佢係可以成句句子講,例如媽媽去百佳買魚魚,婆婆番屋企搵公公,係自己講唔係跟,但某d音係歪左,一路以為正常、今日聴到人咁講,所以想問多d意見

大宅

回覆:apple_love 的帖子

男仔呢個歲數講到句子已經叻過好多人
如果唔係湊佢ge人本身講嘢有口音,都唔洗點擔心講嘢唔正
平時食嘢唔好貪方便剪碎,醫生話長期俾食物佢咬下,發音咬字有幫助

男爵府

引用:男仔呢個歲數講到句子已經叻過好多人如果唔

原帖由 jojo0115 於 14-04-25 發表
男仔呢個歲數講到句子已經叻過好多人
如果唔係湊佢ge人本身講嘢有口音,都唔洗點擔心講嘢唔正
平時 ...
我自己湊百分百純正廣東話架

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

我仔19個月大,連媽媽都講唔清今年要in k1,都唔知點算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我對仔女屬於早講野,所以未到兩歲已講完整句子。不過每個人發展唔同,你小朋友2歲3個月識講句子都唔差啦,我見好人人3歲都唔係好識講野。

子爵府

我個女都係兩歲三個月,識講幾多野下,不過好多都係都「咩」音,好似印度人咁

男爵府

引用:我個女都係兩歲三個月,識講幾多野下,不過

原帖由 jojomui 於 14-04-25 發表
我個女都係兩歲三個月,識講幾多野下,不過好多都係都「咩」音,好似印度人咁

...
哈哈,我仔有時似日文,有時似泰文

首頁

尾頁

跳至