婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做完微創手術 45天, 嗰兩個傷口有少少凸凸哋, 可否用疤痕貼 ?

男爵府

原文章由 smartbebe 於 07-9-27 10:56 發表
做完微創手術 45天, 嗰兩個傷口有少少凸凸哋, 可否用疤痕貼 ?

醫生話拆左線就可以用架la....

複式洋房

我無拆線喎, 返去 dr 到覆診只係 meet 開啲膠布咋 ... 同埋睇下嗰三個 lone lone

咁我家陣貼疤痕貼有無用架 ?

原文章由 moledy 於 07-9-27 16:57 發表

醫生話拆左線就可以用架la....

大宅

原文章由 smartbebe 於 07-9-27 10:56 發表

我都係同你一樣凸凸地,唔知疤痕貼work唔work呢,我都冇拆線bor,依加仲有人用要拆的線??

男爵府

原文章由 syc204 於 07-9-28 00:20 發表

我都係同你一樣凸凸地,唔知疤痕貼work唔work呢,我都冇拆線bor,依加仲有人用要拆的線??

因為我係開刀ma..所以有拆線law...如果計番我係7日後拆的..咁其實即係做完手術7日後都可以貼疤痕敵了...佢寫明防止凸起的..

大宅

我做完微創 2 個月, 個傷口都係有少少凸凸地, 仲痕痕地添.

我尋晚都買咗疤痕敵, 萬寧做緊特價 $119 一盒. 個盒註明傷口未埋哂嘅話吾好用住架.

我今晚會開始用架喇.

大宅

原文章由 Lolo-BB 於 07-9-28 11:12 發表
我做完微創 2 個月, 個傷口都係有少少凸凸地, 仲痕痕地添.

我尋晚都買咗疤痕敵, 萬寧做緊特價 $119 一盒. 個盒註明傷口未埋哂嘅話吾好用住架.

我今晚會開始用架喇.

...

嘩!都唔平bor!唔知可以用幾耐呢?我做完大約11weeks唔知會唔太遲呢?
記得分享吓用完的心得,thank you!

大宅

係呀, 真係吾平架, 不過我有個同事早前頸部開刀做過手術, 有條 3吋疤痕, 佢用疤痕敵幾個月之後條疤平哂, 而家淨返少少啡色印咋.

你睇下呢條 link 嘅介紹吖, 佢話 " 疤痕敵被証實對於長達20年的疤痕亦能見效。當然,如果疤痕形成的時間愈短,改善疤痕的功效更快見效。"

所以你 11 weeks 都吾算好遲, 我都 9 weeks 啦 ~

http://www.baby-kingdom.com/ad_article.php?storyid=679

原文章由 syc204 於 07-9-28 11:36 發表

嘩!都唔平bor!唔知可以用幾耐呢?我做完大約11weeks唔知會唔太遲呢?
記得分享吓用完的心得,thank you!

複式洋房

我剛做完手術四日,
我曾更換面層的棉質護貼,
下面的膠貼(封住個窿)我未曾撕過(但見有血凝固),
想問吓幾時可以撕去膠貼?
你地幾多日後可以照平常濕水沖涼?

複式洋房

我嗰時係反 e 生打拆膠布兼覆診的, 所以我無自己更換; e 生話可以照常咁沖涼, 但膠布嗰位就用毛巾印乾便可以。我自己本人於手術後第三日就沖涼

原文章由 etandsnoopy 於 07-9-28 15:24 發表
我剛做完手術四日,
你地幾多日後可以照平常濕水沖涼? ...

男爵府

原文章由 etandsnoopy 於 07-9-28 15:24 發表
我剛做完手術四日,
你地幾多日後可以照平常濕水沖涼? ...

hi etandsnoopy,

你醫生有無講幾時可以撕左個膠貼呀..你塊膠貼係咪防水架 如果防水你都已經可以沖涼啦...如果醫生話可以撕去膠貼咁你就可以正常咁沖涼呢..不過d傷口最好印乾去..唔好比佢濕濕地就ok 架la...

男爵府

原文章由 Lolo-BB 於 07-9-28 11:12 發表

我今晚會開始用架喇.

...

我都係響萬寧買呢...屈xx貴左幾蚊呢

我傷口計埋拆線撕膠貼都14日架la...dr tay話用得貼架la...但我都唔想"up"住佢..所以我大概21日之後用law...喂喂喂...真係幾惦呢...我用左2個星期啦...條疤開始慢慢平番..原本我係凹凹地架ma...同埋原本有血既瘀色既..而+淡左好多..開始變番皮膚既色...dr真係整得條疤好靚呢..只係一條幼線..好似肚皮少少接埋咁咋

複式洋房

$119 嗰價錢都 ok, 今日去買先

我今晚會開始用架喇.

...

大宅

真係 ? 我今日開始貼, 希望好似你咁就好喇.

係呢, 你係咪跟足說明書頭 2 日用4個鐘呀 ?

原文章由 moledy 於 07-9-29 10:50 發表

我都係響萬寧買呢...屈xx貴左幾蚊呢

我傷口計埋拆線撕膠貼都14日架la...dr tay話用得貼架la...但我都唔想"up"住佢..所以我大概21日之後用law...喂喂喂...真係幾惦呢...我用左2個星期啦...條疤開始慢慢平 ...

複式洋房

大家好呀,

剛剛看到這個題目俟入來看看, 原來大家(moledy, lolo-bb)到在那裡,
我又要分享吓, 我做完微創已經9個月啦(真的不經不覺), 從沒用過疤痕貼, 其實都沒有什麼問題, 因疤痕會慢慢平伏同淡色的,
如大家心急的話就用吓啦, 否則我沒用過亦沒什麼不好呢, 可能只是慢d 平及淡色咋.

大宅

原文章由 astor_yue 於 07-9-30 00:50 發表
大家好呀,

剛剛看到這個題目俟入來看看, 原來大家(moledy, lolo-bb)到在那裡,
我又要分享吓, 我做完微創已經9個月啦(真的不經不覺), 從沒用過疤痕貼, 其實都沒有什麼問題, 因疤痕會慢慢平伏同淡色的, :victo ...

係呀!歲月不留人!
大家都戰戰競競去做手術,依加個個都漸漸康復,仲識貪靚添,真係好似共同上戰場的好朋友。

複式洋房

這裡有提供手術後的跟進服務呀!(就是靚靚呀)

男爵府

原文章由 Lolo-BB 於 07-9-29 18:48 發表
真係 ? 我今日開始貼, 希望好似你咁就好喇.

係呢, 你係咪跟足說明書頭 2 日用4個鐘呀 ?

hi lolo-bb

我頭兩日係跟足佢用4個鐘跟住用8個鐘..跟住就差唔多24小時law..我只係除左佢2個鐘頭又再貼番落去呢..

我老公成個星期先望下我條疤..佢都覺係淡左好多呢..

不過可能你地無咁明顯..我條疤長d..一望就覺得好左好多..

咁你快d貼下佢一個月睇下有無效啦..一塊用一個月

男爵府

原文章由 astor_yue 於 07-9-30 00:50 發表
大家好呀,

我又要分享吓, 我做完微創已經9個月啦(真的不經不覺), 從沒用過疤痕貼, 其實都沒有什麼問題, 因疤痕會慢慢平伏同淡色的, :victo ...

hi astor

我要快d用呢..我條疤長過你地ma..所以要快d用來淡色同唔好凸起呀..唔係我個肚就會好醜樣呢...

男爵府

大家好呀,

hi astor

因為我條疤長過你地ma..所以我都要快d用..唔係我個肚會好醜樣呢

首頁

尾頁

跳至