少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:急!囡囡歲半,唔肯講單字,點算

我兩個下個月評估la,都係5食講野,層層疊都5識,肥硬

男爵府

引用:囡囡歲半,今日去健康院打針及發展評估,姑

原帖由 小丸子2012 於 14-04-26 發表
囡囡歲半,今日去健康院打針及發展評估,姑娘見佢唔識聽指令(叠高積木),唔識講單字,佢叫我b兩歲再去評估 ...
我仔個時一歲多又係完全唔講單字,我自己緊張,帶左仔仔見語言治療,見個時,個姐姐不斷放一架在架上,重複呢個動作,然後同時不斷講【擺】字呢個音,如時者不斷重覆,大概10分鐘左右,阿仔竟然自己講呢個【擺】字。

個姐姐話仔仔仲細,可以平日試下一d 簡單ge b 音的字,配合埋動作,玩具,小朋友會識得快d

男爵府

回覆:急!囡囡歲半,唔肯講單字,點算?

之前上網睇D専家話許多較晚學會說話的孩童都比較聰明,愛因斯坦就是其中之一,所以不用太擔心

別墅

引用:囡囡歲半,今日去健康院打針及發展評估,姑

原帖由 小丸子2012 於 14-04-26 發表
囡囡歲半,今日去健康院打針及發展評估,姑娘見佢唔識聽指令(叠高積木),唔識講單字,佢叫我b兩歲再去評估 ...
其實吾使擔心架。個個小朋友都吾同。。
我個囡歲半同兩歲去檢查都吾合格。。
健康院仲要我地帶佢去睇個啲專科。。
但我同c6都吾想俾人標記左個囡有言語問題,所以一直都冇帶佢去。。
因為係11月尾出世既關係又要細過人讀k1。。初初我地同老師都好擔心,因為說話能力同理解能力都真係比其他小朋友差。。
好彩,返左學同小朋友相處左2個月,好快有進步有開口講嘢。。
而家返左1年,進步更加大得很,識講好多嘢,又好多投訴,哈哈,返到屋企仲不停唱歌。。
所以我個人認為吾使太擔心架樓主

大宅

回覆:急!囡囡歲半,唔肯講單字,點算

佢有冇特別鍾意嘅嘢食?下次佢想要一樣嘢你話媽媽唔明,你話俾媽媽聽想要乜,等佢講為止。
我家姐聽過啲語言嘅醫學講座,話好多bb遲講嘢係因為冇需要,佢哋指一指已經有人拎俾佢,所以咪唔會學囉

大宅

回覆:小丸子2012 的帖子

我囡2歲前唔多講野,過左2歲開始多野講,宜家2歲半,開始自己讀故事俾公仔聽,我無特別教佢,順其自然,多點同佢講野,就算佢唔應你,都照講,唱下歌仔,聽下聽下就識

首頁

尾頁

跳至