論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

搏炒 菲律賓工人 name Lucbxx Jennifer Norcxx HKID. WX 237xx5 (6) Passport no. EB 83398xx 該工人,工作能力背景與中介的CV內容不附,没有做傭工的基本認識和知識,不懂得尊重雇主,像個旅遊人士,並冇學歴証明,也冇證據支 持曾於菲國有四年傭工經驗及懷疑她以前曾到港作搏炒傭工多次,早在菲國雙手已病患皮膚病多年,患有多年灰甲,需要每天涂上有毒藥水,不適合作家庭傭工照顧年小孩及巳影響手部工作能力, 態度釁張,又識玩野, 更加背後有人教路,每晚約九時半至十一時半,短迅不绝。剛上工一星期,工作態度惡劣,不誠實,用大話掩飾自己做錯事,Personal data 及在web-cam見工時promised will work hard if can work in Hong Kong, 但到左香港工作,叫佢做日常家務即黑面,怕辛苦,不滿要用手洗小童衫, 多次涼衫不把衫扭乾,不像有傭工經驗,不聽從及忘記指示,要求善食比我們家人好,並向我們朋友的工人亂說,到處 舆其他傭工,風傳俄們所謂"虐待"佢其原意即覺得太多家務要做.其實想工作懶惰,只做盡少量家務,又要薪酬好。像個 遊客,不投入工作。多次當着我太太面前向我女兒説,自己就快回國,但又想不辭職,想我們妙佢。 工作只約两個月,於2014年2月5日及2014年2月26日兩次搏炒,向本人說, "If you don't like me, you can fire me.", 之後 工作態度未改.多次未經准許,擅自離開工作崗位。到街上閒遊, 像遊客般window shopping . 不時發脾氣,吾食飯, 當然向我們向中介公司多次表達不滿,但中介公司(百年)反應冷淡,只幫工人. 其實中介公司致電本人,多是講及工人欠她的 Agent free, 不希望我太早炒該外傭,並沒有多大幫助,所以就算有很多不滿,也漸漸 少再向該中介公司反映不滿,不覺得中介公司會幫助。 該工人之前向我借糧又不時向街外人借錢去講物,至今她常常不能集中精神工作,精神情緒不隱定, 大起大落,左本年三月至四月初, 常常煮焦食物,不時煮餸超鹹,至今常忘记事物,工作懶散,不積極,不跟随時間表做家務,通常下午走回自己房訓晏攪。 她在另一agent已登上左網上 的update BioData內容中, 與從請佢的中介公司所得的CV 當中列出,有很大出入, 在上一任僱主資料和學歴 及子女資料都不相付合, 她是騙子,按本人觀察多月, 本人並不覺得她有親生子女, 估計她是把兄弟姊妹的子女, 當作自己子女填寫, 也不對小孩子有愛心, 也不相信,她有照顧初生嬰兒的經驗的可能.大家小心。

wonderbee  請問你家工人在那間僱傭公請的,我想防範一下!  發表於 14-5-2 16:21

大宅

stephen07leung 發表於 14-4-27 16:19
搏炒 菲律賓工人 name Lucbxx Jennifer Norcxx HKID. WX 237xx5 (6) Passport no. EB 83398xx 該工人,工 ...
你點知佢擺Biodata上網?

大宅

回覆:happyelvis 的帖子

想炒佢,自然在自己那些agent web site 望下,果然搏炒想轉工,偏钱

大宅

stephen07leung 發表於 14-4-27 18:34
想炒佢,自然在自己那些agent web site 望下,果然搏炒想轉工,偏钱
咁個Agent又幫佢登?

大宅

回覆:happyelvis 的帖子

任何agent 都想賺錢,放上網,又冇成本。

大宅

引用:搏炒 菲律賓工人 name Lucbxx Jennifer Nor

原帖由 stephen07leung 於 14-04-27 發表
搏炒 菲律賓工人 name Lucbxx Jennifer Norcxx HKID. WX 237xx5 (6) Passport no. EB 83398xx 該工人,工 ...
其實我吾會留個甘多事既菲傭在家,加上佢比D印印重污糟好多,(打克池)大大力,重不掩口,在廚房都一樣,放假回家冲入房,不會冲凉,不冼頭,去完厕所奉旨吾冼手,用衫伶抹鼻涕。佢有乜什麼問題,叫她改,她会即刻黑面,大力放野,發脾氣,但計续照樣吾理你。short 左架。希望吾好有其他人再中佢招。尤其是有幼兒。

大宅

stephen07leung 發表於 14-4-27 19:05
任何agent 都想賺錢,放上網,又冇成本。
我果間會問我係咪唔用先㗎喎!

大宅

引用:Quote:stephen07leung 發表於 14-4-27 19:0

原帖由 happyelvis 於 14-04-27 發表
我果間會問我係咪唔用先㗎喎!
好簡單,我個工人已判變了,四處找其他agent help 佢找工 low, 有D agent post 出來, 有D吾post, 只推介比急找工人的雇主,你自己本來吾知的。但我去其他agent 度,找個正着,你知俄工人,有利益自已agent都飛,此人會对别人忠诚?正是見利忘本的大話精,大家要小心。吾好急要工人,乜都要,此賓是鬼魅,易請難送

大宅

回覆:stephen07leung 的帖子

push 大家小心

大宅

引用:push 大家小心

原帖由 stephen07leung 於 14-04-29 發表
push 大家小心
我家兩大一小,我份工,其實好易做,女番全日校,工作快块是旦,每曰差吾多成個下午,離浦度走回房午睡同做自己野,佢都重玩野。死得la.

大宅

引用:Quote:原帖由 stephen07leung 於 14-04-29

原帖由 stephen07leung 於 14-04-29 發表
我家兩大一小,我份工,其實好易做,女番全日校,工作快块是旦,每曰差吾多成個下午,離浦度走回房午睡同做 ...
push

大宅

引用:Quote:原帖由 stephen07leung 於 14-04-29

push
push

洋房

無良菲傭,也不知那裡有黑名冊,可以提醒正在找工人的僱主小心別再簽她們,
讓這樣的人趕快離開,不要繼續害我們。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我明吖,我之前請過個海外old seafood菲,之前喺香港做過,又係嚟到博炒,唔想還agent fee同揾筍工,日日好似老奶奶咁,做錯嘢仲黑面掟嘢發脾四,見我唔炒佢,自己話唔做,最好笑有次佢發完我脾四,我叫佢出嚟出糧俾佢,佢以為我即時叫佢走(佢都知佢自己衰格),急到喊咗出嚟,同我講想做到佢辭職生效嗰日,即係佢仲未揾到筍工囉,佢根本當我哩份係踏腳石,冇諗住打好哩份工。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆:搏炒 菲律賓工人 name Lucbxx Jennifer Norcxx

極品,佢既行為應該炒得,加唔俾一個月代通知金。

大宅

引用:我明吖,我之前請過個海外old seafood菲,

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-05-01 發表
我明吖,我之前請過個海外old seafood菲,之前喺香港做過,又係嚟到博炒,唔想還agent fee同揾筍工,日日好 ...
我這個工人,按CV 是第一次來港,佢一係CV 内容勁假,大膽到short 左,一係只聽人老點的超大春猪,比人點左佢去死,就冲去死。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

stephen07leung 發表於 14-5-1 13:43
我這個工人,按CV 是第一次來港,佢一係CV 内容勁假,大膽到short 左,一係只聽人老點的超大春猪,比人點左 …
佢ID Card嘅issue date係第一次攞?

大宅

灰甲好驚呀,態度又唔好!CV得幾成係真,我哋超冇保障

大宅

引用:灰甲好驚呀,態度又唔好!CV得幾成係真,我

原帖由 littlesweetie11 於 14-05-02 發表
灰甲好驚呀,態度又唔好!CV得幾成係真,我哋超冇保障
body check 冇加,但此樣野,吾可以help kid 。其實看到佢個人基本衙生吾得,吾係香港人,有香港手

大宅

引用:Quote:原帖由 littlesweetie11 於 14-05-02

原帖由 stephen07leung 於 14-05-02 發表
body check 冇加,但此樣野,吾可以help kid 。其實看到佢個人基本衙生吾得,吾係香港人,有香港手:toocold ...
佢去完厕所吾冼手

首頁

尾頁

跳至