自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有人話應該每隻眼配少50度,係咪真?

子爵府

大人就係, 小朋友就一定要配足...
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

大宅

這是我從書中得知的:
用比你實際度數淺既眼鏡, 有助於減輕近視, 對近視低於150度既人最有效 .
其實如果近視唔係太深, 例如200度以下, 根本唔戴都睇到面前既東西, 看書同做功課應該唔係問題, 咁就盡量唔好戴住眼鏡來睇近距離既東西.
就算係深近視既人, 戴較淺度數既眼鏡, 都會減低眼睛看近時所受既壓力

大宅

原文章由 melodyyy 於 07-9-28 11:24 發表
這是我從書中得知的:
用比你實際度數淺既眼鏡, 有助於減輕近視, 對近視低於150度既人最有效 .
其實如果近視唔係太深, 例如200度以下, 根本唔戴都睇到面前既東西, 看書同做功課應該唔係問題, 咁就盡量唔好戴住眼鏡來 ...

醫生驗o左我仔左眼100,又眼75度,咁配唔配眼鏡好o丫?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Fully agreed!

原文章由 melodyyy 於 07-9-28 11:24 發表
這是我從書中得知的:
其實如果近視唔係太深, 例如200度以下, 根本唔戴都睇到面前既東西, 看書同做功課應該唔係問題, 咁就盡量唔好戴住眼鏡來睇近距離既東西.
就算係深近視既人, 戴較淺度數既眼鏡, 都會減低眼睛看近時所受既壓力

大宅

我個視光師教我睇遠景用足度數,睇近距離用淺d度數,對眼無咁辛苦,不過係講緊超過300度,如果小朋友度數唔係深,最好問番專業意見。

男爵府

我囝囝(4歲)帶開眼鏡差不多一年﹐他就一隻眼負一眼正﹐係lazy eyes﹐但因為係用電腦驗眼所以減50度﹐剛剛check過驗光師話無問題。
Nijnje

超級版主

超級版主

最好問視光師

聽取專業意見

有些人說某店價錢貴

往往就係無計到售前及售後既服務

所以話買眼鏡唔同買衫

唔係單看價錢,還要考慮好多因素

複式洋房

咁你哋係咪去一般眼鏡鋪度驗?邊間較可靠?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我配開眼鏡個度都唔係配到足, 但係小幾多就唔知, 佢只會同我講而家帶住你覺得舒服就得唔會係勁清個仔, 所以咁多年黎我 d 度數都加到, 而我老公仲有一隻眼開始無近視......

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問小朋友睇唔睇到黑板呢?如果他還看到,相信暫時不用;相反,在校常常抄漏或抄錯字,平時睇野又開始矇起隻眼睇,到時就真係要再驗眼,看看是否加深,到時相信你會有決定了。:lol:

原文章由 kahin2005 於 07-9-28 12:18 發表

醫生驗o左我仔左眼100,又眼75度,咁配唔配眼鏡好o丫?

大宅

我阿仔去理大度驗,順便驗埋眼底及眼球健康。

別墅

我同意.

原文章由 eeyore0511 於 07-9-28 22:05 發表
我阿仔去理大度驗,順便驗埋眼底及眼球健康。

民房

應該配足...

首頁

尾頁

跳至