自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

昨天接到老師的來電,話阿仔欠交某科的功課,係復復活節假期功課嚟,放完假返學第一日就要交。佢同老師講話忘記做,老師叫佢第二天補交返。

點知當晚佢都係無做到,第二天梗係無得交啦。佢就好似好可憐咁(老師咁形容)叫老師俾多次機會,咁老師就叫佢放學後留喺學校做返,做完要即刻交。

到大約五點,佢仲未交俾老師,於是老師走去課室揾佢,發現佢唔係做功課,而係同d同學喺度玩,之後仲走埋,無交到!老師覺得好嬲,覺得阿仔濫用咗老師對佢嘅“通容”。(咁我都明嘅,阿仔以前小學時都發生過類似嘅事。)

中一喇,都咁唔自律,唔通仲要我好似對小學生咁,日日幫佢對功課,數齊曬要交幾多樣咁咩?定我真係要咁樣做?

伯爵府

引用:昨天接到老師的來電,話阿仔欠交某科的功課

原帖由 i_love_miffy 於 14-04-28 發表
昨天接到老師的來電,話阿仔欠交某科的功課,係復復活節假期功課嚟,放完假返學第一日就要交。佢同老師講話 ...
有冇問佢點解唔做?

別墅

回覆:i_love_miffy 的帖子

留埋堂都唔做,好似又唔係咁好,有冇問佢做咩特登唔做,叫左佢幾次,機會都比埋。平時係咪成日都係咁?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:阿仔令我好唔開心

先了解仔仔的情況,可能佢有原因

子爵府

回覆:ozoz 的帖子

我覺得佢係懶,但佢就好多藉口,又話份功課要上網,要用好多時間喎!

我從來都無阻止佢上網,只係會限住佢睡覺前唔可以玩咁耐,以免影響睡眠質數。

我話:你已經比起其他同學多咗兩日時間啦,點解仲係做唔起?你要幾時先可以做呀?佢答:現在馬上做!

你話激唔激心,咁大個人要叫先至做!

男爵府

無計啦!吾識得自律就要當小學生凑,我初中都係甘,吾做功課,放學靜係識玩,老師罸又罸过,亞媽打又打过,最後佢地合作,一放學由老師送我出門,亞媽黎門口面交,晚飯过後老師親自打黎問做好功課未,經過呢一排之後,因為太羞自己自律

首頁

尾頁

跳至