在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年續約,上司照例問我要求加薪幾多,我要8%,上司同ceo傾完只出6%,仲話同行大約呢個數,問我接唔接受。我而家大肚,唔開心又點呀?唯有接受啦,唔通有第二間公司請嗎?

我公司係細公司,幾個人唧。我滿2年,都已經係做得耐的同事。因為我份工好demanding,五天工作,但成日要OT,星期六,日都要返工做一陣嘢,d客好難湊,又要幫手hold hotline 9am ~9pm,假日都要!我呢行好少要咁的,正常假期唔會跟工作的!

我有6年年資,我個行好多8年的就算頂薪,人工再加都有限。頭8年加幅不錯的,大公司會每年加約14%。

我工作表現不錯的,肯做肯捱有經驗但近日被客投訴,都不是大錯誤,而且我好正面接受並會改一改。

個2%人工,講緊幾百蚊唧,但我夜晚會諗到喊出來,覺得老細睇唔到我的付出,通脹都5%啦,你比6%我?我真係咁差嗎?

本來冇諗過轉工,第二份工人工可能差不多,但假期唔使做嘢,而家有諗做埋一年,生左b就找下工!

係咪我太高期望呢?而家有6%加算好好呢?我唔知足嗎?

我上司話如果我唔滿意,可以同ceo爭取下,去justify我的人工,我在想不如寫個email比他,他係西人,應該唔介意的。寫又好似自己好cheap,自視過高,驚比人blacklist,唔寫心又不服,自己唔開心!

份工辛苦demanding,係咪justify到加薪呢?有其他同事一樣假期都要開工的,但他們冇我咁介意。同埋他們搵錢買花帶,我要養家的!唉!
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

happynation  梗係再爭取。有才能嘅人先敢爭取  發表於 14-5-2 12:44
101mama  再爭取一次!  發表於 14-4-29 10:37

大宅

回覆:要求加薪8�得6�唔開心

我覺得加幾多好難自己where 爛塊面去爭取,如不滿意只能自己走,但6%都唔算好差,除非低薪好低。

水晶宮

畀面勳章

覺得under paid不如生完揾過份,反正到時都要揾份時間穩定既工

rachel_ching  Agree  發表於 14-4-30 14:30
sivasiva    發表於 14-4-30 07:25

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好唔開心...

公爵府

6% 唔差了,生完先考慮啦!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

我得5%

水晶宮

畀面勳章

玉桂狗BB 發表於 14-4-29 12:04
我得5%

我連4%都無....

大宅

回覆 setyawan 的帖子

我連續兩年凍薪 0%

瑪瑙宮

6% 都已唔錯呀, 佢可以唔加 6 加更少甚或唔加, 權在公司度.

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

如果你覺得佢加得你少, 你唔開心, 你諗你會走...

咁你不如同上司講, 6%你不接受, 睇佢點講....

無謂屈係心唔開心, 又喊....你喊上司唔會知...

水晶宮

引用:如果你覺得佢加得你少, 你唔開心, 你諗你會

原帖由 kawan1117 於 14-04-30 發表
如果你覺得佢加得你少, 你唔開心, 你諗你會走...

咁你不如同上司講, 6%你不接受, 睇佢點講....

大宅

我聽完大家講,心情好D,就算了吧,6%不錯了,做多一年看情況吧!

大宅

引用:我聽完大家講,心情好D,就算了吧,6%不錯

原帖由 setyawan 於 14-05-02 發表
我聽完大家講,心情好D,就算了吧,6%不錯了,做多一年看情況吧!
如果你諗住走梗加要爭取下

因你下一份工就係會睇住你而家賺幾多
黎俾offer你

大宅

回覆 happynation 的帖子

多謝鼓勵!
其實真係有諗過去爭取的,但上網看左平均薪酬,我去年加得多,其實而家已到了頂薪自己唔發現,就算出去搵第二份可能仲少左人工!同埋,我同老細爭取,可能只係來個中間數,即7%,為左呢1%,而咁做,好似又太大陣象。我人工的1%大約等於2-3個人去Pizza hut食一個晚餐咁多錢,唔係好多!咁當然,小數怕長計,一年都多幾千的!

我而家個肚8個月咁大,一諗起要左叫右喊,就有點有心無力,覺得精神好攰咁,所以就算囉!而家心情好返的,同自己講已經比別人早兩年到頂薪點,算好好了,知足吧!

如果唔係咁大個肚,我諗我真係會爭取下的,因為西人老細可能覺得積極爭取係好事來的!來年吧!

大宅

你宜家大緊肚 就嚟生得
少2﹪你覺得好太件事

你之後前四後六 兩個月唔見人
但咁公司又點呢?

其實6﹪已經比大圍高

首頁

尾頁

跳至