母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我幾乎全理身,但一星期有一天有事做要預備4樽奶,我每分四天每朝第一餐泵出來儲,但唔知點解最近一兩星期如果over7-8hrs唔餵就唔係好泵得出來,平日泵頭10mins奶柱嘭嘭聲出就泵哂,而家無哂奶柱滴滴甘流出來,要用手揸胸才有d奶柱,但我又唔覺自己塞住喎,好困擾我呀,泵唔出要用冰奶了FYI,bb差不多5個月,

大宅

回覆 sumyaumama 的帖子

好似而家甘,我都特登半夜起身泵,以免太谷,但是仍泵不出

男爵府

回覆:求救-最近泵唔出奶

泵唔出,但個胸係咪實實地有奶?
試下食通乳寶,我久唔時塞塞地(我覺得係)泵唔出,食1次就會冇事。

大宅

回覆 scgift 的帖子

請問邊到買得到?謝謝

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子請問邊到買得到?謝謝

原帖由 sumyaumama 於 14-04-30 發表

請問邊到買得到?謝謝
http://www.mamabbshop.com/index_eproduct_view.php?products_id=494

男爵府

暫時試下熱敷+按摩,睇下得唔得先。

大宅

請問你覺得塞塞地時是否都無硬粒或硬塊的?因為有時谷到有硬的粒粒都泵得出,所以近排泵唔出真係唔知點解,真係唔知自己塞左,,anyway都會買通乳寶一試,謝謝

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子請問你覺得塞塞地時是否

請問你覺得塞塞地時是否都無硬粒或硬塊的?因為有時谷到有硬的粒粒都泵得出,所以近排泵 ...
我"泵唔出既塞塞地"係有一粒粒/一舊舊硬塊既,係成個乳房實實地明顯係啲奶出唔到來。

如塞到一舊舊又痛既話,我食通乳寶未必有效,咁我就會煲呢樣(中醫教,萬試萬寧,連塞到差啲乳腺炎,都係飲3劑就好晒): 半兩王不留行(殼+籽, 我自己落每樣1/4兩)+通草10克+果皮一個,3碗水煲埋一碗。

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子請問你覺得塞塞地時是否

請問你覺得塞塞地時是否都無硬粒或硬塊的?因為有時谷到有硬的粒粒都泵得出,所以近排泵 ...
因為泵唔出,所以我自己覺得係塞塞地。好多時一泵一陣覺得唔對路,即食通乳寶,跟住邊泵邊按,好多時都會過一陣就泵得出。

另外 留意平時飲食避免食酸野同栗子,會易塞少奶。我每次泵唔出塞塞地,就係因為口痕忍唔到口食左酸野(如西檸雞,京都肉排)。

大宅

我同你情況一樣,右邊胸滴出來,左邊就好多奶柱

大宅

回覆:mrsklee 的帖子

我都係呀 泵極都得果20ml

大宅

回覆 mrsklee 的帖子

買了通乳寶,吃了兩次有奶柱了,不過奶量少過以前

大宅

回覆:sumyaumama 的帖子

吃了兩次就見效,好勁咁呀,明天去買.尋曰朝通返,但今曰又塞了

大宅

回覆 mrsklee 的帖子

祝快快通返,泵唔出奶真的很痛苦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊