懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日亂諗野
好驚小b無心跳 oscar唔合格同結構有問題…
好驚會流啡
好驚好驚
成日不滿c6好多野
又嗚糟 不收邊幅 唔識自動自覺 自私
唉 好辛苦
喱個男人根本唔值得我付托終生
我覺得佢無能力教好一個小朋友

大宅

回覆:成個人好負面

打錯字 係不修邊幅……

大宅

SZE_思 發表於 14-4-30 06:42
成日亂諗野
好驚小b無心跳 oscar唔合格同結構有問題…
好驚會流啡

唔好亂諗野咁耐呀,始於對BB無咁好的。
驚B仔無心跳,那時我都會,係10W左右就買左部胎心機,用到20W感受到胎動就無用,都有安撫自己亂諗野架!那時我一星期聽一兩次,12W會聽得好些和易些搵到,要用KY GEL易聽好多,而聽既時候聽一兩分鐘就算。
而OSCAR我覺得可信性情度一般,因為有假陽性的風險,所以我另外去左劉子健醫生度照NIFFTY,買個安心,準確度99%嘛。
流啡的確好驚,驚BB保唔住,那時我5w至8w都流啡呀,日日都好擔心,那時就拿左病假係屋企好好瞓床、食中藥安胎,日日食烚蛋和飲奶,到8w後就無流啡了,若你無流啡就唔好亂諗自己流啡喇!
你c6自私就係唔多好,你惟有好聲好氣叫佢幫忙喇,成個懷孕期,我都唔做家務架,吸塵、拖地、洗衫、晒衫都係我老公幫手到,同佢一早講點數話等我坐完月先幫返手做家務喇!

大宅

雖然我未至於negative, 但係之前都好擔心呀~
因為我5 6w果陣有作小產~ 之後就一路都好擔心BB冇心跳
我上星期做左oscar test, 做之前好幾晚都失眠~ 又驚自己fail~
不過你唔洗擔心阿~ 做test果陣見到BB郁來郁去, 即刻好開心! 我已經連續幾晚除左夜尿之外就一覺訓天光喇! 心情靚晒!
記得帶埋C6去, 聽到BB心跳, 見到BB郁, 佢都會好開心的~ 我C6照完oscar果日番到屋企即刻勁踏實~叫佢做乜都願呀!

別墅

噓。唔好諗咁多啦。我c6 咪又係唔願幫手做家務。但佢事實係錫你咪得囉。我都好明白懷孕期突然間有好多負面情緒出現。但唔好諗埋一邊就ok la. 我成日都驚b 無心跳。但到你聽到心跳就會定啲啦個人。盡量唔好比自己諗咁多。我依家14w 啦。慢慢黎啦。放鬆啲。同bb 多啲傾計。佢會聽到的。加油呀

大宅

我都成日諗負面野架。但諗更遠既野。如出世後,媽咪負全部責任。佢病你又擔心。讀書你又要一齊讀,幫佢做功課,溫習。揍佢已經好唔得閒,又要帶佢咩班物班。完全冇停過。有時諗真係攞苦黎辛架。做媽咪一D都唔易。承受好多壓力。6299好既就冇野, 唔係又煩多樣。唉!
雖然好多野煩,但有左BB就唔好諗咁多。

我C6佢都完全唔幫做家務架,而家我都要成日吸塵,洗廁所。都冇幾個C6會做呢D。我呢排仲要感冒,食左醫生開既藥都病到7彩,真係想喊,好慘架。

至於OSCAR,結構,你都擔心唔黎, 不如搵多D興趣做下, 上下孕婦YOGA,產前課程個D好過啦。你同BB講多D野,佢會聽到的。我爸都教我,佢話你只要心諗住BB,同佢講,要佢乖,聽話,佢會收到。唔好意思講咁多野。

大宅

個男人係你揀架嘛, 你應該對佢有信心. C6都係第一次做爸爸, 佢太過擔心你就更加緊張, 佢平常心你又覺得佢唔緊你. 首先係你自己要錫自己, 做多D自己中意既事.
頭3個月未OSCAR果陣我都好怕流啡, 又冇胎動. 醫生同我講諗咁多不如日日開開心心啦, 因為你乜野都做唔到~之後我慢慢都好好訓, 未有之前我晚晚失眠.
有媽媽話買胎心機, 但以我咁神經質既人唔買仲好, 一定會日日聽住中晒毒咁.
OSCAR照完個人會定好多, 你知道BB係健康的. 下一步係結構, 完了再安心D.

你可以將C6唔明既野, 你既感覺, 你想要既感覺講晒出來. 佢愛你佢一定會明白你同體諒你. 發脾氣, 喊, 唔開心都會影響心情同BB, 笑多D啦!

珍珠宮

正常喎,我陀住第三個時都仲會亂惗野,有咩唔開心最緊要同屋企人/老公講,否則屈住屈住對你和阿b都無益

首頁

尾頁

跳至