自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

笑談廣東話

1. 我曾聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ - 取文件要〝贈品〞(正本)

2. 有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞

3. 睇一套歷史式話劇,來自大陸o既女演員話:「我唔係一個普通既女人,我係一個call機」 - 其實佢想話:「我係一個歌妓」

4. 我公司有個大陸女人好好笑:-1)冷係 = 冷氣 2)吾可必喎 = 唔好迫我 3)抱子 =報紙

5. 食屎路 --- 石屎路

6. 先生……我地玩〝失蹤〞(骰盅)囉……

7. 最怕比佢地問我:-〝簡典扇〞﹝咁點算﹞

8.〝忍忍支係ben〞﹝影印機係邊﹞ 死守間係ben〞﹝洗手間係邊﹞

9. 有朋友係電話公司做,佢話好多大陸人話要將自己部手提電話〝出煙〞-(tradein)

10. Sen山你蝕唔蝕飯? ( 先生你食唔食飯 )

11.有個女人問路:Sen山,請問〝侏儒村〞係邊呀?路人出現十幾個?????......原來〝侏儒村〞= G2000!

12. 話說N年前有朝早我去麥當勞好有禮貌咁同個賣包既女人講:〝唔該豬柳漢堡丫〞
個女既同我講:〝要蛋呀〞
個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:〝唔要蛋喇唔該!〞
個女人好勞氣咁講:〝你要蛋喎!〞
我開 始無乜耐性,我答:〝我唔要蛋喇,我只係要豬柳漢堡咋!〞
個女人更加勞氣咁話: 〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀……〞

13. 話說某某在豐澤電器欲購電視機,向售貨員詢問:〝請問呢部電視機有冇電視框呀〞
售貨員莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答:〝有〞
〝咁電視框幾多錢呀〞?
〝太太,唔好意思要成架買冇電視框〞某某無奈地離去了。原來電視框 = Discount

14. 係一個巴士站度,眾人都等緊巴士,有個女人問另一人:〝Sen山唔該,請問你有冇〝生痔瘡〞呀?個男人頭都痕埋,原來個女人係想問佢有冇散紙唱!﹝個時八達通仲未係咁流行﹞

15. 係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞、〝牛演〞同〝支肉演〞

16. 大家要唔要雀仔按摩……按完仲可以除……(腳低按摩……鎚……)

17 我同事落左香港都成十幾年,但係講話都仲係好大陸……有次問佢電腦問題,佢猛叫我 〝Y Kick〞,又唔知佢講咩,問佢又怕佢尷尬,攪左好耐先知,原來佢話:個mouse 右制,right click呀!

18. 我班的陳同學曰:〝唐山大地浸﹝地震﹞,呢個世界好黑"un"……〞

19. 尋晚去食潮州野,〝ling〞住個menu在想滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端端答嘴:〝哩個老鼠拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞

20. 我做sales時,向一個女人sale條褲,佢拎起條褲拍埋個身到度,然後問我:條褲有冇隊架?
我話:o下?
女人:條褲有冇隊架?﹝我真係r晒頭,心諗佢想隊乜?﹞
然後個女人自己摸下條褲……
噢!冇隊o架!.....到佢行開左,我先諗到原來佢想問:條褲有冇袋!

21. 我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞……

22.我:[小姐吹頭ar~想點吹!!]
小姐:[ 同我推返個言! !]
我心諗推乜鬼言ar~~
原來佢係想講~[ 吹返個形 ]

23.我:[小姐想點剪ar]
小姐:[ 師父同我剪得神似D ]
我:[ 小姐我己經剪得好神似嫁la ]
小姐:[ 唔係神似,係要有神似 ]
我:[????]
後來我先知道佢係話要剪層次~~~

24. 我:[ 小姐做顏色~~想做D咩色ar!! ]
小姐:[ 我想做好似森林咁o既色 ]
我:[ o下!!做森林咁o既色 ]
小姐:[係ar~~]
我心諗究竟森林係咩色~~佢想要森林D樹(綠),定D花(紅)
於是我就俾個色版佢,謎底終於解開~~
原來佢係想染(深藍)色ar~~~

水晶宮

話說有一次我99去大伯(老公大哥)屋企,佢地個個換好衫等姪仔去食飯, 突然間99好大聲同亞姪仔講"頂你亞", 當時大伯一家3口"O"哂咀,呆咗, 亞嫂話99咁激 原來佢係話"等"你亞

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

民房

ha ha ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P

民房

有日行過商場, 前面有個C9好大聲咁同佢個fd話︰等一陣, 我去買廿孖臘腸先, 跟住見佢入左去投注站

大宅

原文章由 BeautyPoPo 於 07-10-1 21:59 發表
有日行過商場, 前面有個C9好大聲咁同佢個fd話︰等一陣, 我去買廿孖臘腸先, 跟住見佢入左去投注站

咩叫廿孖臘腸?

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

廿蚊六合彩?
原文章由 seven7 於 07-10-1 22:44 發表

咩叫廿孖臘腸?

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

我有個學生成日叫我:「撚sir, 撚sir...」,我要教佢咬字清楚d:「林sir,唔係 撚sir ...」 :lol:

原文章由 OneMoreDay 於 07-10-1 22:50 發表

大宅

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

聽唔明激死 :tongue:

聽得明笑死

大宅

我之前有個朋友係做男裝售貨員嘅,有日有個女人問佢:你地有冇帶褲賣呀!我個朋友問:咩帶褲呀?係咪吊帶褲呀?嗰個女人猛話唔係呀,係~帶褲呀!原來佢搵"底褲" 我之前都試過有一個自由行問路,當時響一個百貨公司裡面,佢問我:請問你知唔知地府點去呀?我話:吓~~咩話!佢再講多次:地府點去?我諗咗一陣,我話係咪地庫呀?佢話:係呀!

大宅

呢 d 係大陸同胞俾我地香港人既唯一娛樂

大宅

笑死左

男爵府

成日有好多大陸人入我地間shop問路,有次有個大陸男人問(老板係邊到)我心想,你想找我地老板!做咩事?想攞折呀!!!大公司點會老板成日係公司至得 ga!點知佢用筆寫了幾個字比我睇!(小 )原來佢係想找【BOSS】這間shop!因為佢地唔識讀,所以就講老板!笑到我d同事死死吓

男爵府

笑死我....

大宅

笑到我肚痛ar!!

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

複式洋房

未瞓醒都睇到笑醒
:lol: :mrgreen:
:D :loveliness: :)

珍珠宮

樓主提供o既"笑話", 部份係懶音, 部份係北方人講廣東話唔正wor。
若係後者, 咁.......除非你普通話好好, 否則上到北方, 講到唔清唔楚, 咪又係會俾同胞開post笑.....
而且我都見到呢d南方人講普通話o既笑話係網上流傳。
女人:我的孩子掉下手了, 有沒有人幫忙!!!?
有人跳落水, 點都搵唔倒佢o既孩子.....原來佢係"鞋子"秩落水。

大宅

原文章由 小彗 於 07-10-1 21:01 發表
笑談廣東話

1. 我曾聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ - 取文件要〝贈品〞(正本)

2. 有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞

3. 睇一套歷史式話劇,來自大陸o既女演員話:「我唔係一個普通既女人,我係一個call機」 - 其實佢想話 ...

首頁

尾頁

跳至