跳至

首頁

尾頁

伯爵府

琴日yc又要比$$$e生洗,咳+啖+鼻水,應該係weekend玩得太激

子爵府

Congratulations~

其實, 當初你唔係諗住小學時自己揍返晴晴咩? 小學自己跟功課會好d~ 學校有冇得延展? 或者搵保母接放學又得唔得? (或者搵M&A Mom幫你接放學 講笑)

至於英文同普通話, 你唔需要擔心啦, 晴晴應該可以好快適應~ 同埋呢, 依家越黎越多學校轉用普通話上中文~ 我反而想揀間用普通話學中文既學校俾Jaykan, 希望佢重小學好普通話, 對寫作都有幫助~

最重要係, 晴晴鐘唔鐘意播道先? 始終佢地先係用家, 未來6年要係依間學校返學~

原文章由 tokyleung 於 07-10-2 20:18 發表
剛剛收左播道封信, EC收左晴晴, 而家又要做生命既決擇, 都唔知點揀好???? 一心諗住唔得就死都填我心儀區內既保記, 但....?-( ?-( , 呢兩日就要決定... ...

子爵府

希望yc快d好返~

原文章由 小BMom 於 07-10-3 12:33 發表
琴日yc又要比$$$e生洗,咳+啖+鼻水,應該係weekend玩得太激

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原文章由 芸迪 於 07-10-3 12:46 發表
至於英文同普通話, 你唔需要擔心啦, 晴晴應該可以好快適應~ 同埋呢, 依家越黎越多學校轉用普通話上中文~ 我反而想揀間用普通話學中文既學校俾Jaykan, 希望佢重小學好普通話, 對寫作都有幫助~

其實我想知普通話上中文堂,係米即係上親中文就完全用普通話??唔會有廣東話架??

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

我估初初唔會用晒普通話去教, 會慢慢黎既.

原文章由 M&A Mom 於 07-10-3 16:44 發表

其實我想知普通話上中文堂,係米即係上親中文就完全用普通話??唔會有廣東話架??

芸迪: 多謝你既意見, 其實初初係諗住婆婆黎我屋企揍, 但諗深D, 驚太頻撲同婆婆對腳唔係幾好, 會辛苦, 佢就話唔係問題, 佢manage到, 最終婆婆梗係叫我自己諗下啦, 請保母都係一個我地pefer既決定, 所以都要同Daddy好detail慢慢傾, 針無兩頭利.
:-D

男爵府

ALL: 星期日仲去唔去 bbq????
:-D

伯爵府

toky,
幾時要覆實EC?

子爵府

原則上係架~ 不過, 我諗開頭會有適應期卦~

原文章由 M&A Mom 於 07-10-3 16:44 發表

子爵府

我今次唔join啦~

原文章由 tokyleung 於 07-10-3 17:02 發表

伯爵府

bye bye lu~

子爵府

TOKY,
恭喜cc,其實聽聞EC係一間好的學校.
如經濟5係最大前題(始終一俾就最少6年咁濟),小朋友又喜歡間學校,咪GO AHEAD囉~同埋你有幾心儀你的1st 津校,2間比又誰高誰低呢?
照顧方面,總能解決到的.
最緊要係家長同小朋友都feel comfortable~
英文同PTH反為5係大問題,我相信學校一定會幫小朋友慢慢適應.
始終上小一,小朋友都係brand new的生活,要一定的過度期,間間都要適應架喇~

[ 本文章最後由 fwy1222 於 07-10-3 18:23 編輯 ]

子爵府

原文章由 tokyleung 於 07-10-3 17:02 發表

係咯,冇人應既 :-(

子爵府

嘉諾撒聖瑪利再與兩小結龍 (明報) 02月 23日 星期五 05:10AM

【明報專訊】英文中學憂慮新生未達到用英語學習的水平,被迫「落車」轉為中中,對於與小學結為一條龍、盡收所有畢業生的態度消極,甚至與小學斷絕關係自保。老牌名校嘉諾撒聖瑪利書院卻一口氣與兩所小學結龍,堅決貫徹辦學理念,認為這樣辦學才有意義,並明言不會轉為直接資助學校、收取學費,更不會因收生成績而放棄結龍。

英中聖馬可中學年前與小學「斷龍」,另一「英中一條龍」英華中、小學亦有意轉為直資,以增加收生及營運彈性,百年老牌女校嘉諾撒聖瑪利書院則堅持「一拖二」與兩所小學結龍,成為全港第二條「英中一條龍」。

嘉諾撒聖瑪利書院校長區綺婷修女接受本報專訪時表示,部署與兩所小學結龍多年,班級、課程及教學法均已作出調節,校方很早便成立「一條龍專責工作小組」統籌中、小學的銜接,年前已與天神嘉諾撒學校和嘉諾撒聖瑪利學校結為一條龍。

嘉諾撒聖瑪利書院中一開6班招收240人,除按規定預留5%(12個)學額招收「一條龍」以外的他校學生,其餘全部來自兩所「龍校」,嘉諾撒聖瑪利學校每級4班、天神嘉諾撒學校每級3班。小學畢業生的成績,直接影響中學的英文中學地位。區綺婷說,「理論上不擔心」結龍影響收生成績,現時升讀中學的小學生成績不俗,對小學充滿信心。

「結龍才符合教育理念」

區綺婷坦言,結為一條龍是有壓力的挑戰,但她斬釘截鐵說﹕「結一條龍才符合教育理念,這樣辦學才有意思,否則便失去意義。」她直言,「與其浪費時間、精力向外搵學生,不如在自己學校搵;與其擔心成績,不如努力提升成績」。

她說,任何一所學校也必然有學生成績未如理想,中、小學均要為學生前途着想,與家長保持緊密聯繫和合作,若學生成績仍然未如理想,唯有留班、多予學生一年時間加強學習。

堅持服務大眾 不轉直資

嘉諾撒聖瑪利書院是天主教學校,區綺婷說中、小學的辦學宗旨是服務大眾,斷言絕不會轉為直接資助模式。她笑說,「辦學不用亦不應擔心錢」,校內家長一直支持學校提升質素,學校財政全面公開,透明度高,家長清楚學校籌錢的用途,知道學校有經濟需要時,一定會捐款支持。

明報記者 梁永樂

大宅

C火啦, 聽日要交表, 仲未諗到交邊間好呀

子爵府

Feel and pressure from all you ladies for selection of the primary school. Next year is my turn

原文章由 小B維維 於 07-10-3 21:01 發表
C火啦, 聽日要交表, 仲未諗到交邊間好呀
妹妹1歲la~

公爵府

原文章由 Holmanma 於 07-10-3 21:33 發表
Feel and pressure from all you ladies for selection of the primary school. Next year is my turn

This is the point of on return
節錄自 the phantom of the oprea,攪笑咋
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

子爵府

伯爵府

醒目開學勳章

marie >又咁夜:lol:

子爵府

原文章由 得意媽 於 07-10-4 00:22 發表

早呀!

公爵府

原文章由 得意媽 於 07-10-4 00:22 發表

bk 頭 先 pk 嘛

首頁

尾頁

跳至