婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上年6月發現有咗bb開心咗一排,苦日子就來了,9月第1次到聯合照超聲波,發現有粒7cm肌瘤喺子宮頸位置頂住bb,粒瘤隨住bb大就一齊大,曾經歷2次肌瘤缺血抽扯痛入急症2次。今年1月順產後,自己去私家診所檢查見到粒瘤都仲係10cm冇乜點細過。。。私家醫生叫我無論仲想唔想生都做咗手術切咗先。。。直到近日感覺尿頻,腰骨好重又酸痛。。。
生b後政府排到8月才返做婦科檢查,請問如果想喺政府排期要排幾耐?我有咩要注意?如果私家做又大概要幾錢?謝謝。

伯爵府

我開刀,住4日法國醫院,使左約$65,000!
我有買住院保險,住院現金,保險公司支票賠左比我$66,xxx!我搳左20粒出黎,真嚇c人 ,最大8cm.
過好,每一天!

大宅

引用:上年6月發現有咗bb開心咗一排,苦日子就來

原帖由 hiphone6 於 14-05-01 發表
上年6月發現有咗bb開心咗一排,苦日子就來了,9月第1次到聯合照超聲波,發現有粒7cm肌瘤喺子宮頸位置頂住bb ...
我就一路睇私家,雖然正苦都生完即排,都等了一年,比起私家,睇得略hea. 從冇諗住靠正苦。養和做我估預10皮。醫生要我做。我說想用其他辦法。睇過治病推拿,艾灸,針灸,中醫,用左幾皮,用了半年,細左4成。如果claim 保險做手術老實講平過睇醫生,但生完唔想再捱一刀

大宅

上年6月發現有咗bb開心咗一排,苦日子就來了,9月第1次到聯合照超聲波,發現有粒7cm肌瘤喺子宮頸位置頂住bb ...
我想請問缺血是red degeneration 嗎?有什麼方法處理?臥床還是?

複式洋房

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

第一次痛得滯又冇經驗唔記得咗第二次我係躺喺床上,用拳頭頂住腰上部背骨,因為扯到骨勁痛

複式洋房

回覆 hiphone6 的帖子

不過,急症都係送你上病房,醫生極速開止痛藥俾你食

複式洋房

如果正苦排一年你算快哦…
不過既然中醫幫到你咪好囉

大宅

引用:回覆+心急媽媽xxx+的帖子如果正苦排一年你

原帖由 hiphone6 於 14-05-02 發表

如果正苦排一年你算快哦…
排一年只係照超聲波,話呢個size唔跟,之後想睇返私家。另外,生完頭半年睇了兩個中醫及針灸,但不但冇細過仲大左少少。我最後靠自己,艾,運動,飲食,補品。

大宅

我上年7月生完, 個肌瘤成9CM, 又係觀察, 點知BB 未滿月, 個瘤竟然跌左落子宮口, 攪到好似要再生多次咁, 入左兩次政府急症都只係留醫觀察, 食止痛、止血藥同鐵丸就放走我, 仲要排期到12月先再有得再睇。好彩自己有保險, 即時入私家做微創, 第二日就出院, 如果等政府, 真係流血都流死左

複式洋房

fishwawa 發表於 14-5-1 20:01
我有買住院保險,住院現金,保險公司支票賠左比我$66,xxx!我搳 ...
你幾時做既手術?另外你係直接去法國book期割?定自行搵醫生?醫生開咗幾日俾你休息?

伯爵府

我揾醫生架,韓苑莪醫生!
4月中做手術!
我自己生意,冇羅病假!
開刀,討論區d人話一般開到一個月病假!
過好,每一天!

複式洋房

回覆:hiphone6 的帖子

我太太7年前揾婦科医生在浸會做朱古力瘤 全程洗左$28000左右 但當時医生都講左有可能返發 做完兩年倒又發現有瘤 但就冇做到手術 淨係飲中药 如果你冇保險 建議你可以試下中药先 因為個瘤唔會無啦啦生出黎 一定係因為身體先出現左問題 之後先生瘤 如果身體既狀況冇改善的話 瘤就越生越大越生越多

西医做手術只係切左個瘤 冇辦法幫你改善體質 所以只可以治標

而中医除左可以用药化左個瘤之外 重可以針對返病人生瘤既主因去調理 而生瘤既主因多同虚寒有關

fishwawa  搵中醫調理下身體一定好. 肌瘤好普遍, 最緊要放鬆心情, 多菜少肉.  發表於 14-5-4 14:29

洋房

排政府好耐架2年到啦,如果你有買保險就私家做啦快好多,我4月中做咗我一生人以來第三次既傳統開刀肌瘤切除手術,係港安做,住咗5日院,不過今次超貴做咗差唔多十萬好彩有買保險自己都係比唔係好多,盡快做啦我今次係個瘤勁大割出黎18cm,仲有其他6,7cm導致佢壓住我條輸尿管,個腎有漬水所以要快做呢個手術,如果唔係引起埋其他問題,到時就仲麻煩!

複式洋房

回覆 rorey_chan 的帖子

wahhh...18cm...so big wor

洋房

回覆:hiphone6 的帖子

係呀,醫生照個時到睇唔到,係拎咗出黎先知咁大

大宅

回覆:rorey_chan 的帖子

想問,你3次手術都是傳統割瘤?

禁止訪問

禁止訪問

洋房

回覆:wyzhao 的帖子

係呀7年內做咗三次

公爵府

引用:我開刀,住4日法國醫院,使左約$65,000!

原帖由 fishwawa 於 14-05-01 發表

請問你找哪個醫生做?
另外,是哪間保險公司?
不便的話,可pm, 謝謝!

首頁

尾頁

跳至