跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問打流感針是否要打2針?幾多錢?會否有副作用(e.g.發燒)?

禁止發言

別墅

原文章由 Sum107 於 07-10-2 16:09 發表
欣欣六個半月打六合一加肺鏈時醫生建議佢打埋流感(一次過三針,心痛死我),之前打佢都有小小燒反而今次無噃.佢要兩個月後打第二針囉,好似百五至二百一針.
其實打完後有啲媽咪話佢哋個醫生唔建議打,我基於無時間間其他 ...

Thanks you !
我哋星期六再見!

大宅

律律今日去左打肺鏈針,我順便幫佢問左醫生有關打流感針的事宜,醫生話$150一枝,第一次打流感針的BB要打兩次,第一枝與第二枝相隔四星期打喎.

我都諗住帶佢去打.

子爵府

其實我都唸緊帶唔帶包包去打流感針好。
其實我都唔係好知呢支針實際有咩用??
如果大吉利是有流感係會點???
係咪打左支針就會冇事架喇???
咁流感同平時既傷風感冒係咪差好遠(嚴重好多)??
唔好意思做左問題媽媽,,,,,,,,,,,
因為我都好想知多d先決定帶唔帶包包去打............
希望有知道既媽媽可以幫我鮮疑難thanks!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我記得有醫生同我講過流感針分好多種,每支針會針對預防某d流感,有效約幾個月,過咗之後就無效,下次又要再打,通常佢主要係俾一d抵抗力較弱既人士,但如長者,長期病患者,嬰兒,孕婦咁,係流感高峰期作出預防,減低中招機會,但唔一定百分百。
流感有好多種,有d中咗招係會幾麻煩,但果個醫生話現時香港一般的流感都唔會好勁,只要係流感高峰期期間唔好帶bb去咁多人既地方,保持清潔,空氣流通,其實已ok,而且bb慢慢需要建立自己抵抗力,樣樣太過小心,唔俾bb去接觸反而仲而中招喎。以上只屬我個醫生既見解,我就認同既,大家可以再問多幾個醫生意見再作決定。

原文章由 最愛小朋友 於 07-10-2 23:55 發表
其實我都唸緊帶唔帶包包去打流感針好。
其實我都唔係好知呢支針實際有咩用??
如果大吉利是有流感係會點???
係咪打左支針就會冇事架喇???
咁流感同平時既傷風感冒係咪差好遠(嚴重好多)??
唔好意思做左問題媽媽,,,,,,, ...

子爵府

明白晒~~~唔該你呀:mrgreen:

原文章由 huisylvia 於 3/10/2007 01:11 發表
我記得有醫生同我講過流感針分好多種,每支針會針對預防某d流感,有效約幾個月,過咗之後就無效,下次又要再打,通常佢主要係俾一d抵抗力較弱既人士,但如長者,長期病患者,嬰兒,孕婦咁,係流感高峰期作出預防,減低中招機會,但唔一定百分 ...

民房

問打針

請問若找私家醫生打針,是不是不用在滿一個月打乙型肝炎第二針,可以等到滿個半月才打一針六合一?還是仍要在滿一個月打乙型肝炎針,滿兩個月才打五合一加肺炎鏈球菌?請幫忙。

原文章由 Sum107 於 07-10-2 16:09 發表
欣欣六個半月打六合一加肺鏈時醫生建議佢打埋流感(一次過三針,心痛死我),之前打佢都有小小燒反而今次無噃.佢要兩個月後打第二針囉,好似百五至二百一針.
其實打完後有啲媽咪話佢哋個醫生唔建議打,我基於無時間間其他 ...

大宅

我bebe就未打流感針,因為我覺得佢而家6個幾月大,但已經有好多針要打,而且我都好小帶bebe出街,所以我仲考慮緊幫唔幫bebe打!而雖然打完流感針並唔係完全唔會感染流感,但始終係『預防勝於治療』,所以上次bebe打六合一針時,我同我大女and賓賓姐姐就順便打左流感針,因為我大女要返學又要學琴學游水,所以會接觸到好多其他既小朋友(當中一定會有D有病既小朋友),而我自己因為每日都要接送我大女返學放學,所以都一樣會接觸好多人!而賓賓姐姐就每個星期日放假,所以會接觸到大量既賓賓!所以我覺得反而我地打左流感針可減低自己病,同時亦減低埋傳染比BB!:loveliness:

複式洋房

我都好矛盾, 不過在我矛盾期間 bb 已經感冒咗, 呢pat 好多bb都病, 大家都要小心d, 因為見住bb病好心痛

男爵府

醒目開學勳章

臭豬仔做6months check up時﹐e生幫佢打左第一針(分兩針)。
我自己都有年年打flu shot嘅習慣:-P

侯爵府

原文章由 zillyzizi 於 07-10-13 07:23 發表
臭豬仔做6months check up時﹐e生幫佢打左第一針(分兩針)。
我自己都有年年打flu shot嘅習慣:-P

我病左幾日, 有d 覺得我自己要打流感針. 係呢, 大約幾銀一支架??

至於晞晞, 都可以考慮下, 一年打一支? 佢所有六合一, 肺鏈都打曬上半場. 依家等1歲先再打埋 last 支肺鏈 + 打水痘針 + 政府支麻疹針. 歲半就打last 支 5合一. 甘lee段時間7個月打支流感針, 佢應該唔會抗議卦. mami 為佢好咋, 我每個weekend 都同佢出街架!!

男爵府

醒目開學勳章

保重身體呀~要好番晒無病先打得流感針架﹗大約幾多錢呀?HK 好似係大約$200, 唔太記得
流感針一年打一次﹐響每年流感高峰期前打﹐即係而家

原文章由 jjwmkk 於 07-10-13 07:29 發表

我病左幾日, 有d 覺得我自己要打流感針. 係呢, 大約幾銀一支架??

至於晞晞, 都可以考慮下, 一年打一支? 佢所有六合一, 肺鏈都打曬上半場. 依家等1歲先再打埋 last 支肺鏈 + 打水痘針 + 政府支麻疹針. 歲半就打la ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

my dad just reminded me to give baby dinosaur the flu vaccine..

for your information..
every 6mth will have a new batch of vaccine produced.. and each contain the most popular strains in the past 6 mth around the world..
so, it's only work if you encounter the 3 strains in the vaccine.

首頁

尾頁

跳至