美容扮靚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

原文章由 shatinyau 於 07-10-31 09:49 發表
我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣:lol: 為一較 ...

會唔會有返近視要幾年後先知播. 唔係即刻知.

真係博唔過, 你叫我唔可以帶con, 點見人呀!!

別墅

麗晰可唔可以分期付款?

別墅

麗晰可唔可以分期付款?

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同部門有一個做了,之前成1000度,佢話除低眼鏡乜都睇唔到,已家佢話好正,不過另外有一個因為報告話佢做出來的效果唔理想,所以doctor叫佢唔好做,原來唔係人人都適合,檢查先,doctor會話番比你知自已的情況,千其唔好估估下
ote]原文章由 sofanhk 於 07-10-27 10:33 發表
唔知大家當初做左幾多度數呢??
我見到好似大部份人都係做0 近視,
睇過有d 網址知識,好似話30 歲以下既最好做d 遠視~到底幾時先需要做d 遠視呀,仲有~要做既話係要做幾多度呀? ... [/quote]

複式洋房

我諗你晤會啦,有近視當然係可以帶con,我都會,只不過當你帶唔到con,又唔想用眼鏡,現在多一種選擇就係激光矯視。無人話有近視就一定要去做手術。正如當初我都有好多疑慮,不過我個醫生真係好好,佢第一句問我,點解唔繼續帶con,我話個CON帶唔到,佢一d都無hard sell我做。到現在我暫時視力好滿意。呢個係個人自由決定。不過提一提,原來老花係唔可以矯正,到時睇電腦就要帶老花眼鏡lu.......
quote]原文章由 bestwish 於 07-10-31 12:48 發表

會唔會有返近視要幾年後先知播. 唔係即刻知.

真係博唔過, 你叫我唔可以帶con, 點見人呀!! [/quote]

大宅

原文章由 shatinyau 於 07-10-31 09:49 發表
我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣:lol: 為一較 ...

我身邊都有好多認識的人做了, 都話好, 特別系如果工作上要出 trip, 做左真系好方便. 所以我心思思考慮左好耐好耐好唔好去做.

但而家個問題系做完幾年後, 如有番近視後唔可以帶 con wor. 有番近視我都可以姑且接受, 但唔可以帶番 con 就真系要擱置去做手術 la.

侯爵府

hi all,

今日我去覆診就大家所擔心既問題問左醫生,其實當我見到做完矯視唔可以帶返con既post,自己都同大家甘諗,下唔係嘛,甘大獲

終於等到今日醫生比我既答案係.....可以帶返con架,個醫生仲自己同我講"你係咪貪靚想帶冇近視既colour con呢,都得架。不過未係咁快帶得住。"

我再問醫生"咁之前做左手術d人又話唔可以帶返既"
問左一大輪,醫生給我一個答案,之前丫嘛,而家果d唔同架喇,會進步架嘛。醫生仲話帶既鏡片係唔同架。

我唔知係唔係個別案件可以,因為醫生話我一直都係帶soft lens,傷口埋得非常好,總之大家問清楚醫生就唔洗估估下啦。係咪!

大宅

我都只係識一個人係咁既case.....其他人都好成功既 (只不過有d人有"蒙" or "眼乾".......我諗唔係個個人都會有呢個後遺症 (帶唔返con)........但...都足夠令我要詳細 "考慮"一下做or唔做........

原文章由 bestwish 於 07-10-30 12:32 發表

嘩, 唔可以帶返con.

好在我冇做. 免費比我做都唔濟. 要我帶眼鏡. 唔係下話, 禁做來做咩.

民房

我一直对呢个激光矫视抱有怀疑态度。
我听说过以前d同事都係呢個case -4年後有返近視,佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡"。
我由细就看到我大的眼科医生,我叫我尽量不要做呢个激光矫视,他话我带左甘多年眼镜,习惯了,无所谓的,他自己都系带眼镜,无做,话会有后遗症。(PS:可能我近视比较深,2000度)
本來我都好想好想去做, 但是听到甘,我一直甘多年都犹豫,請問 麗晰 你可否解釋一下係咩原因呢 ??

民房

一般近視並不疾病(除非度數很深或是嚴重鴛鴦眼度數),所以我們可以用最簡單方法是配戴有框眼鏡去矯正視力。後來,有了隱形眼鏡的出現,很多貪靚一族便選擇配戴;只不過十多年前給我們多一個選擇就是Lasik了。

其實你的眼科醫生是對的。以你的個案到目前為止,激光矯視手術是幫不到的。

quote]原文章由 国家宝贝 於 07-11-6 11:49 發表
我一直对呢个激光矫视抱有怀疑态度。
我听说过以前d同事都係呢個case -4年後有返近視,佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡"。
我由细就看到我大的眼科医生,我叫我尽量不要做呢个激光矫视,他话我带左甘多年眼镜,习惯了,无所谓的,他 ... [/quote]

民房

HSBC ~ visa或master 可分12個月
DBS/Compass ~ visa 或 master 可分6個月

謝謝您的查詢。

原文章由 wiwi928 於 07-10-31 12:55 發表
麗晰可唔可以分期付款?

民房

谢谢麗晰的回复,太深近视做不到 对吧?
有无规定散光几多度以内先可以做阿?

民房

不用客氣,多謝您查詢有關激光矯視資訊。:-P

其實激光矯視前的電腦掃描是可以評估術後的大部份情況。所以手術前的各樣檢查是非常重要的。

電腦掃描是檢查近視度數、散光、角膜厚度、瞳孔尺寸等等,從報告中便得知矯視後情況。就上述情況各人不同,因人而異,所以一定要與醫生商量,了解清楚才作決定。另外,有一些極偏薄角膜、極深近視度數或很深散光都因為角膜薄而手術後效果未如理想。但一切都要視乎數據以定。
另本中心提供術前免費初步評估,歡迎查詢2398 1100。

再次謝謝您的查詢。

原文章由 国家宝贝 於 07-11-6 17:17 發表
谢谢麗晰的回复,太深近视做不到 对吧?
有无规定散光几多度以内先可以做阿?

民房

明白,疑团解开,一直抱住心大心细的,现在终于知道结果~
~放开心扉去畅游~

民房

我係一年前做咗lasik, 現在都ok, 係有時會有眼乾情況出現,
但可以滴眼水補救, anyway, 都係比以前戴con舒服得多.

話時話我仲有d con 係月戴嘅, 2盒共6對 (475度左右眼一樣),
每月即棄係博士侖, 有人啱嗎?
平讓........pm 我la

民房

激光矯視常見問題
解您疑慮?

http://www.lasikicentre.com.hk/page6.asp

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-11-10 10:49 編輯 ]

民房

How much for 2 eyes of -7.5

原文章由 麗晰 於 07-11-10 10:43 發表
激光矯視常見問題
解您疑慮?

http://www.lasikicentre.com.hk/page6.asp?

民房

Which hosp / clinic?

原文章由 麗晰 於 07-11-6 17:06 發表
HSBC ~ visa或master 可分12個月
DBS/Compass ~ visa 或 master 可分6個月

謝謝您的查詢。

民房

Any restoration of short-sight again?

民房

The Lasik Information pm to you already. Thank you.:-P
原文章由 eva_669 於 07-11-18 12:15 發表
How much for 2 eyes of -7.5

首頁
12345...9

尾頁

跳至