美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今日打左電話問左資料,8800至14000全部都包喎。我約左星期六做免費初步檢查,到時先知8,800抑或14000,因為是乎數據而決定,請問有冇人可以分享下經驗呢?

[ 本文章最後由 shatinyau 於 07-10-3 12:39 編輯 ]

複式洋房

好彩我check完先睇到,如果唔係
不過我check完的感覺就有少少唔同,之前只係聽朋友講,自已心大心細,但係真係隻眼戴唔到con,今次又唔使$check米試下。check完之後,姑娘話8800就得,初步檢查真係免費喎 仲有環保袋送添 (其實係放激光矯視資料),聽完之後又OK喎,原來佢地之前係醫院做,不過為左方便醫生同病人所以搬去旺角中心,昨日做埋第二次詳細檢查見埋醫生,醫生話我無弦光同埋可以減哂D近視同散光。不過佢話要預番做完手術都會有少少剩。睇完醫生反而好過自已估估下 不過約左下星期做就仲係有D緊張:-( 希望一齊順利
原文章由 yy2004 於 07-10-11 16:57 發表
朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 ...

複式洋房

做左啦,OK喎:lol: :lol: :lol: 真係好開心:lol: :lol: :lol:

複式洋房

我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣:lol: 為一較為眼乾,但係醫生話因為之前載了太耐contact lens所引致,就算唔做手術眼睛都是一樣乾。原來載con是有壽命的,不能一世載著。如果好似我咁,發現眼睛時常發炎,眼淚水少,又唔想載眼鏡見人,矯視係很好的選擇:) :) :) :) :) :)

複式洋房

我諗你晤會啦,有近視當然係可以帶con,我都會,只不過當你帶唔到con,又唔想用眼鏡,現在多一種選擇就係激光矯視。無人話有近視就一定要去做手術。正如當初我都有好多疑慮,不過我個醫生真係好好,佢第一句問我,點解唔繼續帶con,我話個CON帶唔到,佢一d都無hard sell我做。到現在我暫時視力好滿意。呢個係個人自由決定。不過提一提,原來老花係唔可以矯正,到時睇電腦就要帶老花眼鏡lu.......
quote]原文章由 bestwish 於 07-10-31 12:48 發表

會唔會有返近視要幾年後先知播. 唔係即刻知.

真係博唔過, 你叫我唔可以帶con, 點見人呀!! [/quote]

複式洋房

一個月啦,check 25度。我個friend都做埋添:lol:

複式洋房

唔好意思,其實我做了減近視手術。不過想已過來人身份分享,講錯請原諒。
當初我都同你諗法一樣,走去聽講座時真係有人問過這些問題,包括仲有好多,醫生話老花做唔到。都要戴眼鏡。另外,我check 個日都再問了姑娘,佢話好彩唔係跟著個做整形醫生,否則米要隆胸整眼耳口nose,雖然佢答得好攪笑,不過都真係有道理。正如聽講座醫生話,近視可以用眼鏡或帶con,現在只不過多一種選擇吧了。
其實我做決定時,搜集了好多資料同聽了幾間不同講座,又問身邊的人,後未先決定乍。不過暫時都未後悔

原文章由 greenpea 於 07-11-20 12:25 發表
你們有否留意很多的眼科醫生都帶眼鏡!?
你地又估下點解佢自己係呢行嘟唔做極光矯視?
不過佢會叫你去做.......?-(

複式洋房

係喎,真係已家好鬼平,我都係旺角中心18樓做,真係8,800仲包5次覆診,不過覆診就買過眼藥水兩盒百令蚊,因為醫生話眼乾。

複式洋房

我就無指定醫生,so far 都好滿意,至於我D friend,其實唔係個個都咁平,我其中有個要14000蚊,因為度數深,不如去檢查下,又唔使收費,我知道佢地centre之前係醫院,只不過醫生自已再set up,同埋有人之前做了,所以我先有信心搵佢地:loveliness:
原文章由 花小兔 於 08-1-13 21:49 發表
想問下有冇找指定e生,如有,你找了邊位?

複式洋房

我做個時無指定醫生

原文章由 花小兔 於 08-1-15 23:54 發表
唔係喎,我打去問,佢話檢查要收880元,之後做手術要比埋尾數15120元(即共16000元),指定e生。

複式洋房

我諗我第二日都ok,感覺都有些似戴con,不過夜晚就矇D同眼乾,滴番D人造淚水又清番少少同舒服D。至於,你話睇唔到近嘢是否有老花問題呀?(請勿見怪 )因為我聽過講座,有人問個關於老花問題,話40令歲就要同醫生商量點取捨!正是睇近的問題。我還有排到這年齡:lol ,所以我無呢個problem
原文章由 花小兔 於 08-1-20 23:46 發表
shatinyau:

你做完之後是否第二日已經好清楚, 抑或隔幾日至清楚番呢? 聽人話試過隔幾日都仲好似眼前有陣霧咁, 有啲又話睇唔倒啲近嘢, 係咪會ga? 如果係, 正唔正常ga? 如果唔正常, 點算好呀? ...

首頁

尾頁

跳至