嬰兒用品

跳至

首頁
45678...50

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 3)

jc, irene,

同舊年一樣, marble生日前病病, 發燒, 嘔同痾, 病左一個星期, 剛剛踩正生日, 所以乜都冇, 淨係求其切下蛋糕, 兩個b都病到軟晒, 大人都冇mood la!

佢地3月先正式返n1.

jc, 通常仔會大舊過女, 點解妳個調番轉? 真係似足妳咁鬼馬!

我都知分校好麻煩, 但係為佢地好, 煩都要, 因為我個兩個b的性格真係兩個極端, 妳叫我就邊個?

唔好話international school, 直資都唔掂啦! 而且咁唔公平, 我都怨妳呀!

candy,

佢地著緊大碼, 阿囝fit d, 包到佢個dum dum實一實, 阿囡就有d鬆, 中碼又細得滯, 不過冇漏shu shu, 所以唯有用埋大碼.

marblema

大宅

Jc:

我地有左對孖b後第一個情人節都係求其食餐飯當慶祝,去食飯前要將孖b和工人放係婆婆家,食完飯就拿拿聲揍返屋企, 來回都唔過三個鐘, 就當出街緩緩氣! :-P

話時話我大孖右腳第四隻腳指都是斜左少少, 所以都要做物理治療矯正,但做左好多次都仍然斜,唔知做到幾時先好?

Candy:
我都祝你對孖b生日快樂, 越大越美麗!

2Kmami

禁止訪問

男爵府

candy,

大宅

Irene:

你介紹個支藥膏真係好好,話說前日細孖個下巴生左一點點紅色,可能佢d口水流左落下巴我地無察覺到,我幫佢查左兩次佢就好返曬,真係唔該曬你! 不過我想問問如果有損傷可唔可以查? 我對孖b一拿開手套就好易抓傷個面或頭, 好似花面貓
o今, 有時重會流血添! 我見說明書無講流血得唔得,可能問你會清楚d!

關於訂奶粉, 我已經PM左我電話比你,麻煩你有時間就打比我la, 我怕日頭打比你你會好忙或要休息, 因為見你好多時都要到深夜先有時間回覆我地d message,你日頭一定忙過不停la!

2Kmami

大宅

Candy
我住馬鞍山,都幾遠.每次覆診都要搭的士,幾貴.
我都是一般覆診,三個月一次.之前12月孖b照過腦,話有小小血塊,但醫生說不用擔心,好大機會會慢慢無.可能過多半年再照.
孖b叫做5個幾月,醫生話可以試試食糊仔.但我又有小小擔心.正在擇個好日子試試.都幾緊張,叫做踏進另一個階段!

男爵府

irenepang803, marblema :

孖女由奶奶及2工人照顧, 現我需要返工, 如我在家裏, 我會想很多東西. 對囡囡及我都不是一件好事呢?

irenepang, 今年要煩報幼稚園事, 不過你住紅磡, 可選擇保良局歐陽少芳幼稚園, 又近, 又好架! 舊年好多人報讀, 又難考! 如你選擇, 希望你成功!

大宅

Maggie,

原來我對孖b大過你對孖b差唔多兩個星期, 我孖b四個月時醫生都話可以比孖b試食糊仔, 但我就到現在都未比孖b試, 我問過許多媽咪都話唔駛太心急, 我都會等孖b過左六個月, 重要等星期六日我放假先比她們試lu!:-P

你好似都係開刀生孖b wor, 唔知你個傷口重有無痛? 我都唔知點解我到現在都重有痛, 雖然無初初生完o今痛, 但無時無刻都feel到佢"chick""chick"下, 就連做小小劇烈運動(例如: sit-up)都唔得, 唔知有無其他媽咪都好似我o今呢?(想想下都有小小擔心添!) :-( :-(

2Kmami

男爵府

hi irene,
剛剛湊掂兩隻b上床,待佢地wake up又要打衝鋒咁喂佢地lunch then就趕上課,真係周身都吾得閒。今日就帶定囝囝至鐘意食既kawaii維他命,待佢一發爛就拿出來引佢,希望掂la!

佢地大左而屋仔細細,買多件玩具比佢地都吾可以,so我公兩婆至考慮為他們增設多一點空間。

candy_kent,
你都覺得生孖女好d?我都係,事關女仔會嗲d,我鐘意果種feel!你諗住想再生?我從冇諗過,諗起生果種痛苦法,真係記憶猶新,當年冇irene係我隔離咁helpful,真係喊左好耐!至記得由病房去washroom,what a long way there?醫生又要我地留urine,傷口痛到屎仲要走條長路,講起都瘀爭d賴咁滯!

marblema,
今年marble病倒during b-day,咪下年同佢地慶祝,總之佢地身體健康至緊要。

就係吾知做咩?個囡出世時貓仔咁丁小仲要住箱,養養下竟然大舊過亞gor?健康院姑娘話佢係超重b。

分校會令吾同性格既b會有大幫助?分析話我知,你知〝柄〞得耐係企個腦實哂冇分析能力!pls tell

講讀int'l sch都係發下up風吹水多,條back up水喉又吾係勁,讀讀下無錢交學費仲死!

2Kmami,
你都好ah,可以兩公婆shu去yard番餐,我地全家總動員外+婆婆+姨姨+姨姨's honey+舅父+舅母+工人九吾搭八咁食左餐,但都好開心因為有佢地幫手轉手湊下bb。

你囡囡都有隻腳指要做物理治療?我個女仲做緊,姑娘話佢就快畢業,不過要見埋醫生至決定,你住邊頭係邊間醫院做呀?睇下有冇碰過你?至於你問治療做到幾時?我答你吾到,因為depend on吾同case,有d b醒既做幾個月我都有見過,我個囡就由四個月做到e +,個個case吾同有出入!

八住咁多先既jc

大宅

jc: 大細b番學番成點呀?? 得閒call我吹下水啦, 我明日又要帶仔番學去喇... :-P

大宅

嘩! 一係大家都唔發表, 一發表就一日幾個pages, 冇上黎一日

複式洋房

HI!各位,

我預產期在5月11日(越來越近﹐好緊張)但想請問各位你地BB最終在第幾週出生﹐同埋總共重了幾磅﹖

我而家好緊張呀﹐要有D咩要注意ga﹐仲有你地通常係開刀定順產﹐私家定政府生﹐如果在政府生咁幾時話你知開刀定順產﹐因而家都未有答覆﹐好擔心呀﹗

仲有就係開頭你地係點樣分配餵MILK時間﹐同埋睡覺時係同一間房還是分開(因怕一個睡醒會嘈醒另一個)請指教﹗

TWINMAMA

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2Kmami
我只是偶然有少少'扯住扯住'的感覺,但我一直都無做運動,最劇烈就算追巴士,所以作不得準.如果真的成日痛,可能要看看醫生check check.

candy
起初我以為qe近office 方便檢查,誰知孖b那麼早出來.那天我兩公婆加個工人,都不算多.bb細,很麻煩.幾日後我單拖帶細孖返qe check耳,超論盡,臨走仲要姑娘幫我抱bb,等我去toilet!
其實我都想過追個女,但因我生孖b時太危險,所以已經死心了!
(忘了足你孖女生日快樂添 )

大宅

twinmama
你足28週未?不用太緊張.
能否順產,對我們孖b媽來說,很多時不是我們決定的.
當我知自己有孖b時,我已作好開刀的準備(雖然我想順產).
keep住準時覆診,醫生會比建議你的.
我對b是一齊訓的,so far都無乜問題.至於食奶,就一個食完到一個.初時細個,我未返工,有時兩個一齊餓就我和工人一齊餵,但盡量會避免.

等待驗證會員

Candy,

祝孖B一歲生日快樂! 快高長大! 聽教聽話!

我都想再生BB,但又驚自己揍唔掂,而且除了我老公外
冇人幫我手。

Irene & JC,

您們想去邊到TEA呀。我媽佢話唔想去太遠的地方喎,因她的左手巳痛了久,但又唔知點解會痛。帶孖B出街真係好辛苦。

各孖B媽咪您們好,

我諗住比孖女返同一間學校o架。

前晚細孖開始出水痘啦!! 但我諗到星期六、日她們應該會好番掛。

Louise

別墅

candy_kent :
吸水都ok架,試過極大ng ng都無漏,反而阿大用pampers出街有幾次漏尿記錄。係屋企都試過。
因為我e家一餐奶之間先換一條(如無ng ng),有時訓午覺前先換law。
早排乾燥佢地飲多左水,用Baby love都ok,但訓覺出街就用番Pampers或Huggies就安心d。
百x特價$49.9,你先好買,我上星期買$46.1呀,入左貨lu。
Hokkaido

大宅

To all Twins Mami:

JUSCO 做緊BB產品特賣會, 如果有J Card今日或3月2日買會更抵,有額外5%折扣!有時間去看看la! (有d似C9仔添!)

2Kmami

禁止訪問

首頁
45678...50

尾頁

跳至