在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地覺得呢行點呀?仲有冇得做?仲洗唔洗成日ot?

大宅

回覆:有冇做merchan既媽媽?

我12號番新工呀~唸梗轉唔轉行。。
(本人做左近4年,而加係m位,今年26~27)有2份工,唔知做邊好,希望jm比意見
1。 u.s . Buying office
人工比而加高500,做am位,五日工,地點好方便巴士半個中到達,12個月糧加b仔,有基本allowance.
2。 轉行做美容(其實想學樣手藝)
人工9k, 一個月6日假另加勞工假,地點唔知(因未決定邊間店)。

Jm們有咩意見?你地點睇?

大宅

複式洋房

梗係buying office 好d la! Buying office 冇vendor咁辛苦

rachel_ching  X2  發表於 14-5-5 21:00

男爵府

選(1)

禁止訪問

引用:梗係buying office 好d la! Buying office

大宅

引用:Quote:原帖由 00_00 於 14-05-04 發表梗係b

原帖由 prettybabe 於 14-05-04 發表
睇你做边間咋. D system煩死人!
係呀,我以前buying office 朝九晚九返5days , 實際工時好似返足7日。超難受

rachel_ching    發表於 14-5-5 21:01

洋房

引用:我12號番新工呀~唸梗轉唔轉行。。(本人做

原帖由 yungstepally 於 14-05-04 發表
我12號番新工呀~唸梗轉唔轉行。。
(本人做左近4年,而加係m位,今年26~27)有2份工,唔知做邊好,希望jm比 ...
如果我是你,我會選擇2
因為可以學返一門手藝
到了3~40比人炒都唔駛擔心。
我都做了10幾年m 而且面臨比人炒,就算唔炒又怕公司倒閉,現在想轉行又唔知做咩好,因為年紀都唔輕。
如果真係噤好彩搵間大公司人工好,但成日都要ot, 返到家又冇時間見到小朋友。

大宅

我係做garment 既merchandiser,做左差不多七年.....愈做覺得愈悶...一個人揹住個a/c 責任又大,真係好辛苦。。準備出年轉行開鋪頭

大宅

選2, 我做左10幾年merch, 想轉行好耐, 其他物野都唔識, 人地如果唔介意我年紀大, 又有小朋友肯請我的話, 有門手藝, 我都想學, 美容都係一條出路呀 !

大宅

引用:Quote:原帖由 00_00 於 14-05-04 發表梗係b

原帖由 prettybabe 於 14-05-04 發表
睇你做边間咋. D system煩死人!
係呀~我都驚新公司好多麻煩system呀。。。 聽人講buying office成日要ot...

大宅

引用:Quote:原帖由 prettybabe 於 14-05-04 發表

原帖由 Leungwaiyin 於 14-05-04 發表
係呀,我以前buying office 朝九晚九返5days , 實際工時好似返足7日。超難受

...
介唔介紹講下你做咩水呀?

大宅

引用:Quote:原帖由 yungstepally 於 14-05-04 發

原帖由 Cccmy 於 14-05-05 發表
如果我是你,我會選擇2
因為可以學返一門手藝
到了3~40比人炒都唔駛擔心。
我就係知呀,所以想轉行。
但又要放棄凡星期六日同紅日放假既權利,人工又要由低開始。。 其實而加係好難取捨比著係你,你都會放棄咁多年既經歷由低做起嗎?

大宅

引用:選2, 我做左10幾年merch, 想轉行好耐, 其他

原帖由 yingheibb 於 14-05-05 發表
選2, 我做左10幾年merch, 想轉行好耐, 其他物野都唔識, 人地如果唔介意我年紀大, 又有小朋友肯請我的話, 有 ...
我而加就係要取捨呀
轉行要由低做起人工又低,冇咁多假放。。可能要2年左右先可以慢慢有我而加呢個人工。 比著係你,你係咪會過到自己果關?

珍珠宮

畀面勳章

我做左十年 merchant, —路都做 buying office

为前途同長遠計, 我勸你做 (2)

大宅

引用:我係做garment 既merchandiser,做左差不多

原帖由 SueM1762 於 14-05-05 發表
我係做garment 既merchandiser,做左差不多七年.....愈做覺得愈悶...一個人揹住個a/c 責任又大,真係好辛苦 ...
好叻呀!唸住開咩鋪頭呀?

大宅

我做toy merchan,仲要返5.5day同成日ot
日日對住公司複習system己經想死,d客要灰難搞,大陸廠又唔掂唔多合作,次次有鑊氣merchan第一個比老細鏟
好大壓力

洋房

引用:Quote:原帖由+Cccmy+於+14-05-05+發表如果

原帖由 yungstepally 於 14-05-05 發表
我就係知呀,所以想轉行。
但又要放棄凡星期六日同紅日放假既權利,人工又要由低開始。。 其實而加係好難取 ...
如果我是2x 歲我一定會放棄及由低學起。現在好後悔冇轉行,想轉工都唔知做咩好

別墅

我做前線零售行業已經9.5年,為左計劃生育,我放棄了,轉做office工,目的係想多點時間陪伴小朋友,即使小朋友讀書放假你都有家庭親子日,依家轉左工已經懷孕了,各位媽媽要加油,定下目標

大宅

引用:Quote:原帖由 Leungwaiyin 於 14-05-04 發

原帖由 yungstepally 於 14-05-05 發表
介唔介紹講下你做咩水呀?
歐洲水,如果做美國水……吾知幾点先有得收工

peggypeggy820    發表於 14-8-20 15:52

首頁

尾頁

跳至