單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽咪想離婚 爸爸係文盲 我應該點做?
是咁的 媽咪由上年開始有離婚念頭,
佢離婚原因係不想再受爸爸帶來既壓力 ,
佢由我同哥哥出世之後個十幾年 都不斷比爸爸發惡時打打鬧鬧
受粗聲粗氣對待,搞到佢每晚訓教都會夢見爸爸動粗既畫面,每晚都會在夢中大叫 然後係夢中喊 而我係隔離房每晚都會聽到慘叫 個一刻非常痛心。
加上爸爸係從事第一級產業 即日出糧 又唔識字 睇信都要靠我地,佢完全無草錢既念頭 過住手停口停既日子 造成媽咪沉重既經濟負擔,而且我同哥既衫褲鞋文具99%都由媽咪出錢,媽咪不明白點解自己成為家庭經濟支柱。
仲有一個原因就係心理壓力 爸爸放工時間大約凌晨時間2-3點返屋企 每次返屋企都會整一整醒媽咪 又問東問西 唔答又鬧,搞到媽咪又驚又無教好訓,而媽咪係早上6點起身返工 無足夠睡眠。種種壓力令佢出現紅斑狼瘡既皮膚病 一緊張就會滿面通紅 紅得不自然 淨係睇中環個d皮膚科醫生已經洗超過十萬大元。
所以佢想離婚 佢已經單方面向律師行提出離婚 但要分居2年 直至現在還剩一年多。

再說爸爸既情況,爸爸係文盲,加上脾氣暴躁,中意賭波賭馬,佢未知媽咪真係想離婚。但係應該感受到少少,因為呢排媽咪每星期唔返屋企兩、三日 佢就發惡問媽咪去x左邊到 因為正常一個老婆點會唔返屋企訓。
你地可能想知媽咪唔返屋企訓去左邊,答案好明顯,就係去左第二個男人到訓。而爸爸係仲未知情的。呢加有個問題就係,我同哥都擔心爸爸面對離婚個一刻會點,有機會斬人,亦有機會唔比媽咪走,媽咪走個一刻我真係唔知點做好 ,點應付爸爸....

再講下我既睇法
我係一個岩岩完左DSE既學生 大我一年既哥哥最近靠自己努力去左日本讀書生活,變相少左個人同我一齊面對呢件事。對媽咪離婚我係贊成既,因為我唔想再睇到媽咪受苦,我意識到一旦媽咪有離婚既念頭 已經無得返轉頭。另一方面,失去老婆既爸爸 ,可能會變得悲慘,成五十歲先無左個老婆同家庭,一定會比爸爸既兄弟姊妹睇唔起,無面見人,加上唔識字 點樣生活落去。我預料佢地離婚後 我會同爸爸一齊住落去。但係有好多問題唔知點做好,想各位比比意見我。。。

1.媽咪直接同爸爸提出離婚,定係一走了之好?
2.假設媽咪提出離婚,而我在場,我應該點做?
3.萬一爸爸情緒不穩,我應該做咩控制場面?
4.媽咪提出離婚後,佢應該即日走定係繼續一齊生活到離婚手續完成?
5.媽咪係咩時候咩地方講離婚最好?
6.每次媽咪唔返屋企訓,爸爸返到黎都會整醒我,問點解媽咪唔返黎,又自言自語鬧媽咪死左去邊,搞到我都訓得唔好,我應該係呢段時間用咩態度去面對呢件事?
離婚真係對我好大影響 ,對將來我結婚,我既家庭,我既婚姻家庭組織思想都好大影響
希望大家幫幫忙。。。

伯爵府

chun199412 發表於 14-5-6 02:12
佢離婚原因係不想再受爸爸帶來既 ...

你老"豆", 似乎好被動喎!
(不是老竇, 真正嘅老竇係"竇燕山", 有五個仔仔, 全部都....., 所以. 稱自己為 "老竇" 嘅人, 我都睇唔起一半. 正如, 有人稱自己為佛蛆. 老朽見之, 往往只有裝作眼昏腦花笑覆為 "老實")

上一代嘅婚姻, 十幾年打打鬧鬧, 而家有人另結新歡, 所以提出離婚 ?
如果主角係男性, 肯定比人剷到佢上天花板啦!

坦白講, 你可以點做呀 ?

1.媽咪直接同爸爸提出離婚,定係一走了之好?
>>>你媽主動, 想點都得. 據推斷, 你老實都唔信自己帶咗綠帽.

2.假設媽咪提出離婚,而我在場,我應該點做?
>>>你可以點做, 如果你媽有裝平安鐘, 你應該帶住個"牌仔", 有咩事, 就禁鐘.

3.萬一爸爸情緒不穩,我應該做咩控制場面?
>>>伯伯我身為男仕, 有時都無能為力, 你想扮"驚"察, 控制場面 ?

4.媽咪提出離婚後,佢應該即日走定係繼續一齊生活到離婚手續完成?
>>>你媽嘅問題, 佢同另外一個男"訓", 又可以同你老實一齊生活嘅話, 咁, 你都冇計.

5.媽咪係咩時候咩地方講離婚最好?
>>>駛乜講啫? (佢已經單方面向律師行提出離婚 但要分居2年 直至現在還剩一年多), 上法庭, 個官會判, 一切盡在不言中, 駛乜講?

6.每次媽咪唔返屋企訓,爸爸返到黎都會整醒我,問點解媽咪唔返黎,又自言自語鬧媽咪死左去邊,搞到我都訓得唔好,我應該係呢段時間用咩態度去面對呢件事?
>>>應該問你亞媽, 佢要離婚, 但唔安排你嘅生活, 咁你又該如何?

離婚真係對我好大影響 ,對將來我結婚,我既家庭,我既婚姻家庭組織思想都好大影響

>>>你肯定??? 叮噹同夏娃都好似離咗婚, 咁佢地嘅後人, 咪世世代代嘅 "結婚,家庭婚姻家庭組織思想都好大影響" ?

>>>你亞媽忍心將離婚嘅煩惱部份轉移給你? 定係你自己嘅害怕?

---------------------
佢離婚原因係不想再受爸爸帶來既壓力 ,
佢由我同哥哥出世之後個十幾年 都不斷比爸爸發惡時打打鬧鬧
受粗聲粗氣對待,搞到佢每晚訓教都會夢見爸爸動粗既畫面,每晚都會在夢中大叫 然後係夢中喊
而我係隔離房每晚都會聽到慘叫 個一刻非常痛心。
>>>你確切知道你媽為何大叫 ?

加上爸爸係從事第一級產業
>>>睇來, 你讀經濟架喎. 你老"實"從事乜產業, 與婚姻何干?

>>>下省千字

淨係睇中環個d皮膚科醫生已經洗超過十萬大元。
>>>你亞媽都好有米喎, 小心佢新歡係貪錢之徒呀!

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

複式洋房

酸棗仁 發表於 14-5-6 04:32
你老"豆", 似乎好被動喎!
(不是老竇, 真正嘅老竇係"竇燕山", 有五個仔仔, 全部都....., 所以, 稱自己老竇 ...
首先,多謝你既意見
我每晚確切聽到媽咪大叫 成間屋得一女人 大叫既聲音係女人聲 難道是鬼叫嗎?

另外,我寫第一級產業 係唔想講爸爸份工作名 係想為佢留返一些面子 尊嚴。而爸爸係因為即時出糧 加上佢冇文化 冇草錢既思想 從來不用銀行去草錢 只會不斷入錢到馬會 佢工作生活不需要對人禮貌 唔識去了解人感受。試問 一個男人唔草錢,唔識去美化一個家庭 唔識去體諒老婆 ,佢既老婆又點會去願意跟佢???這還與婚姻無關?

不論一個人有冇錢 有病唔去睇醫生 代表呢個唔識諗。
我媽咪係試過睇普通西醫中醫 睇過無效先搵貴既醫生
而中環既醫生 需要佢比整個療程費用先 所以一次性比左十萬多元 一個生活左半生既成年人 正常會草錢 為將來打算 十萬元係一個近五十歲既人身上出現 就代表佢有米?
一個人有冇米 你點樣評估到?

子爵府

回覆 chun199412 的帖子

年輕朋友,你父母的事,你有如何良好的願望,都不是你能力可以解決到的,交回給伯母吧。

但恕我直言,他們倆現在的情緒都不穩定,可能會作出不理性的行為,你一定一定一定要保護自己的安全,不要高估自己的能力,想去擺平那一方,你鎮唔住佢地架,你平平安安的活下去,才是對父母家人社會的最好回報。

伯爵府

chun199412 發表於 14-5-6 11:13
首先,多謝你既意見
我每晚確切聽到媽咪大叫 成間屋得一女人 大叫既聲音係女人聲 難道是鬼叫嗎?

唉! (一個岩岩完左DSE既學生)......
為何大叫, 誰在大叫, 都分不清, 重答啦, 唔該!人家關了房門, 晚晚大叫之事, 其一, 可簡稱為房事, 干卿底事? 還是閣下少不更事 ?

你老"實"冇錢, 好賭, 都唔係第一年啦. 搵乜之餘, 搵嘢來講!

一家之事, 有本事, 就三口六面講清楚; 看 "冇賺錢本事" 的可憐, 還是 "有出牆之事" 嘅可憐?

仲有, (一個岩岩完左DSE既學生), 希望你知道, 有個電話叫 999,
另外一個係 112, 手機訊號收不到, 都可以接通的. (只要你身處任何手機網絡之中)

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

禁止訪問

引用:Quote:酸棗仁+發表於+14-5-6+04:32+你老\"豆

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

kikiho14 發表於 14-5-7 01:29
樓主咪答佢啦,佢都9唔答8
我幫你唔到,但希望你快啲脫離呢個困境。

...

留煮,

唔好左一句文盲, 右一句文盲, 來形容自己嘅老"實".

文盲結咗婚就要飲綠寶嗎 ?

街市婆唔覺唔覺識嘅心算 : 一退六二五, 二一二五, 三一八七五, 四二五, 五三一二五, 六三七五, 七四三七五, 八五, 九五六二五.........
肯定你唔識啦!

唔識冇所謂, 咁, 一斤$19, 一斤三两幾錢? 你計得快過魚檔亞婆 ?

唔好玩啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 chun199412 於 14-05-06 發表

原帖由 kikiho14 於 14-05-07 發表
樓主咪答佢啦,佢都9唔答8
我幫你唔到,但希望你快啲脫離呢個困境。

...
算啦,當睇佢吾到,佢開心咪得囉,應多佢二句就會化^^(之後直情可以完全睇吾到)

大宅

引用:Quote:酸棗仁 發表於 14-5-6 04:32 你老"豆

原帖由 chun199412 於 14-05-06 發表
首先,多謝你既意見
我都覺得你唔好應佢,見過佢好多次出post同回覆,講啲野我都完全睇唔明佢up乜,幫唔到人之時仲發現浪費時間,算啦,我地班女人同伯伯係兩類人,完全溝通唔到

大宅

引用:媽咪想離婚 爸爸係文盲 我應該點做?是咁的

原帖由 chun199412 於 14-05-06 發表
佢離婚原因係不想再受爸爸帶來既 ...
大人嘅事,就由大人去處理,我地做仔女只可以睇住情況《例如打架事件》先去控制場面,如果控制唔到唯有報警,呀爸媽離唔離婚,佢哋自己攪掂,一係搵社工處理

別墅

回覆:酸棗仁 的帖子

我反而好同情呢位年青人!他左一句文盲,右一句文盲,跟本唔係眨義父親識多少個字,佢係帶出父親的性格、修養、脾性!

我諗呢位年青人在這十多二十年𥚃,一直受不少苦,亦眼見/心痛媽媽的勞累!你的直是媽媽帶大的吧!是她又要工作,又要主力照顧你兩兄弟,同時又受氣的吧?她一定很辛苦,一定是委屈了很久,就連壓力病都有埋!小伙子,希望你一定要原諒媽咪,她也是一個獨立的人,但為了三個男人用了大半生,現在,五十幾歲人了,只想開心的一笑啫!何錯之有?

但同時,他亦關心父親的心/處境!
但畢竟,事件不是你控制範圍內的!
不過,為何你不和媽商量?你也大了!你可以決定自己的去向,就只差幾年,你便可完全獨立!這幾年,你只需少少支持便可活!

首頁

尾頁

跳至