論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請了個在港已工作6年的印印, 雖然只係幫左我2個月, 但我覺得佢愈來愈過份, 由於我要佢照顧我個初生bb(現在只有個多月大), 好多時我都唔敢發作話佢, 怕跟住我返左工沒有人睇住時佢會整bb

其實bb未出生時, 她沒有咁過份的(可能那時我地成日唔係屋企, 唔知佢係咁)

初初"姐姐"好似好喜歡小朋友(但唔知係唔係扮俾我地睇), 仲主動提出由她晚上bb跟佢瞓, 等我地可以多d 時間瞓/休息。

跟住(係我坐月時), 我發現佢開始....
- 成日唔清潔屋企, 我間房2個星期都唔會入來打掃一次!!
- d朋友打電話來屋企搵佢
- 日頭成日係kitchen傾手提電話/sms
- 佢想睇電視, 於是就出來扮睇住BB, 然後就同我地一齊睇電視

有日我頂唔順對住老公數佢, 老公跟住話佢日頭唔好講電話, 屋企電話唔係俾佢用, 叫佢D朋友唔好打來, 仲有要好好清潔我房&Toilet !! 話完佢之後好似有D改善, 其實.....

大宅

-
晚上8點多食完飯之後, 佢就關門係房, bb就由我同老公自己照顧。由於bb夜晚已跟佢瞓, 我地就算數, 俾佢早d休息, 點知佢又係傾電話
-
買早餐(milk, 麪包)俾佢又唔食….
-
唔問我地就自己咖啡飲, 食水果, 食完又唔出聲, 等我地自己想食, 發現d 野已食完
-
日頭我睇電視佢就扮晒睇住bb/bb, 坐係到同我一齊睇電視
-
話佢知我地同bb出街, 唔係屋企食飯 (7點幾先出門), 佢就自己一早(6點多)食完飯關門係房講電話唔理bb

好激氣, 但自己又初次請工人, 好多野都唔識唔知點做好….
-
水果, 汽水,飲品是否需要提供俾佢?
-
早餐買俾佢時食時唔食, 都唔知預唔預佢好?

大宅

請大家幫幫手, 是否我要求太高?
我擔心2個月已經咁樣, 遲d可能仲過份

首頁

尾頁

跳至