跳至

首頁

尾頁

洋房

我個囝囝就來13個月. 而家學緊行. 但發現佢個左腳有少少好似蟹咁打橫左少少行. 但有時開步又無問題喎. 但行多幾步又會有少少咁打橫行. 想問問各位媽咪意見. 究竟我駛唔駛帶佢去睇醫生定打電話返健康院檢查?

大宅

朱小B,

你個仔隻腳係好明顯咁打橫行丫, 定係好輕微打斜少少呢? 若果好嚴重咁打橫行就梗係要去睇醫生啦, 但係若果係响開步時好輕微打斜左少少, 就唔駛擔心. BB而家初初學行, 平衡未夠好, 有少少打斜都係自己响度adjust緊個身體啫, 我bb初時都係咁, 而家無咯喎.

原文章由 朱小B 於 07-10-8 15:09 發表
我個囝囝就來13個月. 而家學緊行. 但發現佢個左腳有少少好似蟹咁打橫左少少行. 但有時開步又無問題喎. 但行多幾步又會有少少咁打橫行. 想問問各位媽咪意見. 究竟我駛唔駛帶佢去睇醫生定打電話返健康院檢查? ...

侯爵府

好媽媽勳章

BB好似蟹咁打橫左少少行=>佢只係常試緊各種吾同既行路方法,去取得最好既平均!
到佢掌握平均後,BB又會試其它方法可以行快D/跑!

我個囡around 11 months 開始學行,佢果時好似個相撲手禁行=>笑死我地
依家佢巳经自己通屋行,又冇左以上問題啦!

洋房

係好輕微打斜少少囉. 我一向都無為意. 係我亞姨同姨丈噚日見到咋. 嚇得我想今日請假同佢睇醫生
原文章由 dnbb2006 於 07-10-8 15:31 發表
朱小B,

你個仔隻腳係好明顯咁打橫行丫, 定係好輕微打斜少少呢? 若果好嚴重咁打橫行就梗係要去睇醫生啦, 但係若果係响開步時好輕微打斜左少少, 就唔駛擔心. BB而家初初學行, 平衡未夠好, 有少少打斜都係自己响度adju ...

洋房

聽到你地回覆咁都無咁驚. 因為我本身要返工. 好少上到來睇野. (除非BOSS 唔O係度) HEHE.

伯爵府

我個囡係sit得bb車多..唔係行~
一係用腳尖行~:-( :-(

大宅

喜喜而家好努力咁自已學行,好多時都係用腳尖架!我見到就會抱起佢再放落地 or 將佢腳仔撫平一下,唔想佢第日行到腳掙唔到地。

洋房

今日睇亞b 行又好似無乜o野喎...

大宅

covermark,

係呀, 唔好俾佢用腳尖行呀, 你有無俾鞋仔佢著呀, 可以改善返佢個習慣架.

原文章由 covermark 於 07-10-9 08:09 發表
喜喜而家好努力咁自已學行,好多時都係用腳尖架!我見到就會抱起佢再放落地 or 將佢腳仔撫平一下,唔想佢第日行到腳掙唔到地。

伯爵府

原文章由 dnbb2006 於 07-10-10 12:33 發表
covermark,

係呀, 唔好俾佢用腳尖行呀, 你有無俾鞋仔佢著呀, 可以改善返佢個習慣架.

我個囡用SHOES都係用腳尖~:-( :-( :-(

洋房

我個仔而家未行得隱陣. 就學走. 成日都成個坐低左.

複式洋房

原文章由 朱小B 於 07-10-8 15:36 發表
係好輕微打斜少少囉. 我一向都無為意. 係我亞姨同姨丈噚日見到咋. 嚇得我想今日請假同佢睇醫生
我個仔行路都有少少打斜,我諗少少應該唔怕既,bb啱啱先學行,平衡唔到先會咁樣,我諗等佢地行得穩陣之後,呢d情況應該會改善架.

大宅

出街俾軟底鞋佢著會比較好, 因為硬底鞋佢用鞋尖行你都唔睇唔到, 係屋企就唔好著鞋, 趁未成為習慣盡快改正會好d!

原文章由 alleeckw 於 07-10-11 08:09 發表

我個囡用SHOES都係用腳尖~:-( :-( :-(

複式洋房

原文章由 柔柔mami 於 07-10-11 14:28 發表
出街俾軟底鞋佢著會比較好, 因為硬底鞋佢用鞋尖行你都唔睇唔到, 係屋企就唔好著鞋, 趁未成為習慣盡快改正會好d!

我都覺得出街俾軟底鞋著會好d,我之前有試過出街比硬底鞋佢著,但佢行得好唔自然,又行得好辛苦咁,咁我咪同佢轉咗軟底鞋佢著,情況好好多,又肯行.

洋房

我問過醫生喇. 醫生話正常喎. 但如果佢地真真正正識行情況仲係有少少打斜. 就要睇醫生喇. (其實係我自己睇醫生順便問埋)

原文章由 貪靚媽咪 於 07-10-11 13:33 發表
我個仔行路都有少少打斜,我諗少少應該唔怕既,bb啱啱先學行,平衡唔到先會咁樣,我諗等佢地行得穩陣之後,呢d情況應該會改善架.

首頁

尾頁

跳至