自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

nightingale 發表於 14-5-9 08:49
同意

同性戀人性要求同性婚姻合法化, 為嘅唔止係一紙婚書, 係有其原因,例如當其中一方病重時,另一方有 ...

你說"我唔知","我無開段片嚟睇","我覺得"......不如你睇左先評論啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 Gerard 的帖子

唔係....這只是其中引伸的問題
主要是說同志婚姻合法化後對社會帶來的一連貫實際處境問題
作為家長看到那位可憐的爸爸如何被剥奪權利...對此條都被鼓吹在港立法的條例
感到很不安

Gerard  謝更正  發表於 14-5-10 23:10

伯爵府

回覆:連父母去保護自己孩子的權利都可以剥奪埋...傻的嗎

男爵府

引用:Quote:原帖由+scarerose+於+14-05-09+發表

原帖由 nightingale 於 14-05-09 發表
同意

同性戀人性要求同性婚姻合法化, 為嘅唔止係一紙婚書, 係有其原因,例如當其中一方病重時,另一方有 ...
請你睇咗片先,片中講小學有同性的課程和幼稚園要學生看有關同性的書,家長只是要求學校上此課時先通知他和要求括免上此堂,便被學校拒絕和報警拘留,家長也是只想保護他的孩子。 而且同性戀激進組織也去影響法律和宗教。

janetabcabc  唔睇就會唔知?你估你可以瞞佢一世?  發表於 14-5-14 16:40

複式洋房

睇完之後,我唔會去麻省呢個鬼地方

複式洋房

仲有,果D乜乜大遊行乜乜反國教我統統無去,但如果呢D畸胎野要響香港發生,我真係同你死過

小僕人    發表於 14-5-11 20:47

別墅

我對同志活動好反感!攞自由既權利黎做惜口,要求立法,迫成個社會認同佢地,唔比學生或家長教佢地小朋友佢地認為岩既事(一夫一妻才是婚姻),其實反過來即係搶奪我地家長既自由(言論自由,教育自由和思想自由)。咁唔公平喎!

小僕人  這是他們要求所謂的"平權"其中帶出的荒謬結果  發表於 14-5-11 20:55

禁止訪問

別墅

作為家長!極反對立法!我們有教育自由,信念自由,我地要保護我地既孩子!同前面一樣,國教我都無出黎,但如果真係要立法,我都會出黎!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我唔反對同性戀, 但絕對反對將佢合法化..我

原帖由 sweeticandy 於 14-05-08 發表
我唔反對同性戀, 但絕對反對將佢合法化..

我同意上面有位JM 所講, 真愛係唔需要立化合障佢地的..
非常同意

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

禁止訪問

回覆:小僕人 的帖子

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

其實同性戀人士關心嘅....手術同意問題, 遺產繼承問題, 係咪可以一早做定授權呢? 一定要婚姻合法先解決到?

Gerard  對  發表於 14-5-12 06:38

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:其實何必將同性戀人士妖魔化,,你調轉唸,

原帖由 scarerose 於 14-05-09 發表
其實何必將同性戀人士妖魔化,,你調轉唸,如果今日同性先係社會既主流,異性戀先係所謂既異端, ...
我認同你嫁 現在社會只不過係用大比數去壓小數既人 你唔跟大圍走就係異類 講黎講去無非都係排除異己 我最近睇高清 所謂既正派人士 一見到魔教就要趕盡殺絕無論佢有無做錯都好 但正派本身又唔係正值喎 偷雞摸狗既事壞事做盡無人會話佢地錯嫁 因為係主流 咁非主流係無權嫁

男爵府

Thank you for sharing

村姑 亞Bee

男爵府

Thanks for sharing
希望香港唔會dying

村姑 亞Bee

子爵府

唔同意呢個講法。

法律冇剝奪父母保䕶孩子既權利!

合法化係因為 pro choice, 係尊重個人既選擇。

家長唔應該只依賴學校既教育和教材。

家長唔應該避開呢個題目。
應該用呢啲機會去同孩子溝通,講出大家既唔同睇法,去引導孩子自己去思考。

複式洋房

小數要包容…sm通街走唔出得聲果D我一定唔能夠忍受law, 你唔好話唔會,麻省呢個鬼地方就係發生緊

伯爵府

畀面勳章

引用:所以而家D人係擔心同志結婚去領養小朋友…

原帖由 Gerard 於 14-05-10 發表
所以而家D人係擔心同志結婚去領養小朋友……
係。咁就會多左一批(被教育)出黎既同性戀。

子爵府

我唔反對天生同性戀,但係現代太多係後天同性戀者,同性戀我唔覺有問題,反而有問題係同性戀者高調迫人接受佢地,如果件事係正常事,我唔覺得佢地要咁做,就係連佢地自己都覺得有問題先日日講同性戀無問題,我唔介意佢地性取向,我無接受或唔接受,但請不要迫人接受你的性取向,正如一對男女談戀愛都唔會得到人人的祝福,如果同性戀合法化,我相信有好多小朋友或後生仔會被誤導佢地嘅性取向,唔好唔信,看看男校同女校出來的一些學生就知,真係比男女校的高

首頁
23456...8

尾頁

跳至