樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我原住別區,有物業於太古城收租,最近租客遷出,所以打算放賣物業。

有考濾在太古城再置3房單位(800尺),但因資金有限,亦不想負擔太重,所以只能選擇景觀及層數較次的單位。另一考濾就是在杏花邨置一個相對景觀及層數不錯的3房單位(700多尺),並可有剩餘資金。

以投資角度,太古城實是跑贏大市,但杏花邨居住環境會較清靜,因我今次亦是會先放租,后自住,所以對於2者均未有定案。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會先買太古,點都保值D,之後真係要自住先決定住邊到,到時都鍾意杏花再賣太古都唔遲。

原文章由 ding-2003 於 07-10-10 00:30 發表
我原住別區,有物業於太古城收租,最近租客遷出,所以打算放賣物業。

有考濾在太古城再置3房單位(800尺),但因資金有限,亦不想負擔太重,所以只能選擇景觀及層數較次的單位。另一考濾就是在杏花邨置一個相對景觀及層數不錯的3 ...

大宅

我選太古城! (杏花村無得比)

複式洋房

以投資角度,當然是太古城優勝。但現在價位極高,一個800尺高層內園,差不多要5m了。

考濾杏花村,除兩者差價仍有一段距離外,最重要的是有一筆資金可吐出來,作其他用途。

原本也有看嘉亨灣,但實用率極低,間格不佳。而且價格比太古城高出太多。

鯉景灣也不差,但放盤不多,要等候。

大宅

投資同自住好難並存 ,正如你是租客時,多數較注重內隴裝修及地點,而樓宇是否有升值潛力是不會理會的 ,既然諗住先放租再自住,即係有需要或想搬新居,點解唔揾層適合自住再將住緊嗰層放租

複式洋房

I also own a two-room flat in Heng Fa Chuen for rental purposes. The demand for rental is very high in Heng Fa Chuen as I receive phone calls from different property agents from time to time. Last time when the tenant returned the flat to me around three years ago, it was re-rented within two hours (yes, same night) although the rental was a bit low due to post SARs effect at that time.

Further, the quality of the flat is so far so good and there has been no water leakage. Touch wood!!

[ 本文章最後由 gannet 於 07-10-26 13:12 編輯 ]

大宅

原文章由 gannet 於 07-10-26 13:10 發表
I also own a two-room flat in Heng Fa Chuen for rental purposes. The demand for rental is very high in Heng Fa Chuen as I receive phone calls from different property agents from time to time. Last ...

For investment purpose, I will choose Taikoo.

But personal use, I will use Heng Fa Chuen particularly if you have kids or the elderly at home.

複式洋房

太古城近來急昇,我被經紀call 爆电話,基本上每日有幾個offer,而且大部份offer 到價,所以現時先封盤。

杏花邨相對升得較慢,我尤對700多尺向海單位鐘情,雖是鑽石廳,但露台向海,很舒服,曾看一個低層向海單位,站出露台,靜得像無声一樣。

太古城800尺現甚少內園放售,實用率是一絕,我看過港九新界多個新舊樓盤多年,太古城之實用可謂無出其右,而且租值很好,抗跌力極強,跑贏大市,所以是投資首選,有買貴,冇貴錯。

兩者皆有其利,難以決擇。

別墅

原文章由 ding-2003 於 07-10-28 00:41 發表
太古城近來急昇,我被經紀call 爆电話,基本上每日有幾個offer,而且大部份offer 到價,所以現時先封盤。

杏花邨相對升得較慢,我尤對700多尺向海單位鐘情,雖是鑽石廳,但露台向海,很舒服,曾看一個低層向海單位,站出露台,靜得像無声 ...

agreed. 因為自住有小朋友,所以選擇杏花村,當你拖住小朋友在海邊行跑,個feel極正!如果住海邊重可以係屋企望住老公跑步。

複式洋房

剛才再往杏花村掃了一轉,情況令人慘不忍睹,只剩一些垃圾盤,而且叫價甚高,看來市場非常缺貨。

男爵府

我剛於兩星期前買了杏花村三房低層向街單位,今晚已有agent來電問我會否考慮放賣(我現址一年後才租約期滿),因現時市場嚴重缺乏三房單位。
之前“睇過”太古城,但價錢愈升愈貴,確實買唔起,惟有轉買杏花村,都慶幸沒有選擇錯誤(據知現時三房露台向街中層實收400萬)。

複式洋房

我昨天看的垃圾盤,開價也要450万起了。看來要等市場冷卻一下,再作打算。

年底之前會短期見頂。

原文章由 rosewong 於 07-10-28 21:46 發表
我剛於兩星期前買了杏花村三房低層向街單位,今晚已有agent來電問我會否考慮放賣(我現址一年後才租約期滿),因現時市場嚴重缺乏三房單位。
之前“睇過”太古城,但價錢愈升愈貴,確實買唔起,惟有轉買杏花村,都慶幸沒有選擇錯誤(據 ...

大宅

冇錯,有貨在手,升亦開心,無謂衝動:-P

男爵府

I prefer 太古城, closer to go to Central and with large
shopping mall. The floor plan is better than Hang Fa Chuen

禁止訪問

男爵府

唔係呀!我無6樓噤高,我買左48座。
聽完經紀講見個價噤好,奇實有D心郁,但又驚樓價短期唔回落就買唔番。

禁止訪問

複式洋房

請問出貨價多少?

原文章由 20070101 於 07-10-31 23:35 發表
因為我地2wk前賣了樓~等我以為我可以對你講一聲"wuuwuu以後好好對我娘家祖屋" tim:lol: :lol: :lol: 今日去收訂~哇 難道個市真係好到甘 律師行迫滿人呀

男爵府

噤您賣左層樓會搬去邊呀?:lol:

複式洋房

咁究竟係賣咗之后立即再買,或先吐現?

首頁

尾頁

跳至