嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開頭知道緊係好開心啦!當進入喜害嘔到7彩,嘔到要入院吊鹽水,輕左10磅,都唔記得左開心去左邊。最慘乜胃口都冇,成日食唔到,食唔落,好似參加饑饉,自己有事唔緊要,最担心肚入邊果2個。

我見到前面仲有好長嘅路,希望小宝宝s快d成長,快d夠10個月唔好再折磨我。

昨日首次去政府醫院(贊育),原本去左健康院,但覆雜症唔收,開頭以為是孖,醫生等會細心主動d, 點知都問下一般問題,幾分鐘就出返來,而且係醫院好多人等,我total搞左3個幾鐘,但其實只係齋等,加上喜害唔舒服,頭暈暈,又想嘔,咁樣等都幾辛苦架。

我都只係呷2句啫,能夠中孖宝,真係唔知幾大福氣,希望隨住進入中期,可以增返磅,宝室s健康我就夠

男爵府

遲下會好啲架喇。加油!

伯爵府

回覆:小談心 的帖子

個人經驗過左12週后会回復正常!

大宅

以我經驗嘔到21WKS, 少食多歺, 食D乾身的食物, 上QMH唔同你照吖, 只係見下e生, 聽吓心跳, 分開去贊育照, 所以會兩邊去.

男爵府

我嘔到26wk呀,even食餅乾同麵包呢啲乾嘢,不過有時我又好擦得,所以都ok嘅,揀啲自己鐘意嘅嘢嚟食囉。Relax!

別墅

回覆:阤孖b真係唔容易

陀孖係辛苦啲,媽媽要加油啊!

複式洋房

我都係呀!醫生話首3個月冇胃口唔緊要,唔會影響孖B,過咗12wks會好好多,初頭軽咗2kgs,13wks倒漸漸正常好多,話咁快2-3wks重返𠴱2kgs,少吃多餐,而家18wks,個肚已38吋!仲開始有人讓座!

加油啊!明天會更好!開心d

水晶宮

嘔嘅話試下飲啲檸檬水啦~~
到中期情況應該會有所好轉~~
到時飲返多啲湯水去補充營養~~
加油~~

男爵府

我陀孖妹時都係,食乜嘔乜,連飲水都嘔,搭地鐵幾個站就要落車嘔,問醫生攞止嘔藥,食完連藥都嘔返出黎,瘦左十幾磅,最後頂唔順入急症,即送上房,左驗右驗,原來係甲狀線高,但你大可放心,當時我叫醫生睇bb會否無營養,佢話佢地好健康,後來食住藥差不多到生,不過到尾都好辛苦,唔想行,不過好健康出世,依加就快三歲,回望係值得

大宅

happytwins24 發表於 14-5-10 15:10
我都係呀!醫生話首3個月冇胃口唔緊要,唔會影響孖B,過咗12wks會好好多,初頭軽咗2kgs,13wks倒漸漸正常好 ...

Hi,你陀18w 就38吋,我e+21w 都係35吋,d人都講我肚大,咁你個肚應該好大同好辛苦

happytwins2014  辛苦就唔係好覺,現只煩緊請陪月,係呢,您有請陪月嗎?

您都加油啊!  發表於 14-5-11 13:18

大宅

贊育很不錯
我MCDA TWINS 加有大細b 問題 加後期中埋毒血
佢地check得好緊..超緊張我
每個星期照一次超聲波..
最後一個星期入埋院..兩三日照一次
一有問題即開刀..最後我32週2生左..
一個1.38kg一個700g
大B住左21日細B住了兩個半月
他們的兒科醫生也很好..
你不用擔心
其實佢地唔緊張您係好事 即代表您胎兒健康正常成長
太擔心可以私家兩邊睇..

伯爵府

引用:贊育很不錯我MCDA TWINS 加有大細b 問題 加

原帖由 keikei275 於 14-05-12 發表
贊育很不錯
我MCDA TWINS 加有大細b 問題 加後期中埋毒血
佢地check得好緊..超緊張我
請問你是在瑪麗生嗎?因為贊育只有產檢

大宅

回覆 小談心 的帖子

係ar~瑪麗生

男爵府

我陀孖女個時都由6個禮拜嘔到3個月先唔嘔!加油呀!

複式洋房

回覆 小談心 的帖子

你要好好享受大肚既日子, 因為當孖b出黎之後既日子先係唔容易

hlm  係呀~~陀住果似王后~生完坐完月就變返工人架啦~  發表於 14-5-23 17:35

複式洋房

嘩~~我陀住孖B果時又冇成日嘔~剩係聞到豆豉味唔得~~

別墅

我反而無嘔,但陀到12週之後,係咁見紅,反反覆覆入咗醫院3至4次,陀到5個月,發現有輸血症要做laser手術,23週試過作早產,終於係29週穿胎水順產,出世時亞大佬1.39kg 細佬1.45kg。不幸地,大佬發現腸穿孔,要做手術。以我經驗,陀孖胎千其唔好太粗勞,要休息多啲,盡量唔好早產,咁你會容易點照顧bb。希望你順順利利,大人細路身體健康。

伯爵府

引用:我反而無嘔,但陀到12週之後,係咁見紅,反

原帖由 queenie_hau 於 14-05-23 發表
我反而無嘔,但陀到12週之後,係咁見紅,反反覆覆入咗醫院3至4次,陀到5個月,發現有輸血症要做laser手術, ...
29週就生左嘞,你要加油呀!bb需要你照顧

複式洋房

回覆:小談心 的帖子

我嘔到14週,點知一唔嘔呢就通知我中左血糖要戒口,成個孕期都冇啖好食。。。記住凡事小心,唔好操勞呀!努力陀足月,加油!

伯爵府

多謝大家分享同鼓勵,踏入中期,嘔吐改善左,雖仲有嘔,但冇咁誇張,同埋暫時仲未食到維他命果類,因一食又嘔返。
我都希望最少阤到34週,希望bbs乖乖,吸干我嘅營養都唔緊要,最緊要佢地好就得,做亞媽真係好偉大,大家一齊努力呀

首頁

尾頁

跳至