母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

仲有幾日囡囡至三個月大....估唔到咁快就要停人奶喇.....原先以為返咗工....自己都可以捱到聖誕/新年...咁囡囡就可以食到五六個月人奶....而家唔得喇.....:-(:-( :-(

又係乳腺炎....仲要同上一次同一位置.....又紅又腫仲開始有膿添.......前後都唔夠三個星期就翻發......醫生勸話唔好再餵人奶喇....好唔開心呀....:-( :-( :-(

囡囡呢兩日仲特別痴身.....搞到我好唔捨得呀....到而家我都仲比緊囡囡食....希望可以比佢食足三個月啦....我諗個心會舒服d....

[ 本文章最後由 vernachung 於 07-10-10 14:31 編輯 ]

男爵府

熱血勳章

你係全埋身定係pump架? 塞同乳線炎我之前都不斷發生, 呢到好多媽咪都知我經歷, 我後來轉左做全手渣, 次次清晒就冇再點塞啦, 有時一摸到塞塞地我就即時按返通就冇事架啦, 我bb而家6個半月大啦, 我都成日叫停人奶, 但係當想行動時我就問自己會唔會後悔, 每次一問, 我都答唔到我自己, 就咁我就繼續到而家啦

原文章由 vernachung 於 07-10-10 14:00 發表
仲有幾日囡囡至三個月大....估唔到咁快就要停人奶喇.....原先以為返咗工....自己都可以捱到聖誕/新年...咁囡囡就可以食到五六個月人奶....而家唔得喇.....:-(:-( :-(

又係乳腺炎....仲要同上一次同一位置.....又紅 ...

大宅

好媽媽勳章

:-| :-| 唉其實我都唔想停….埋身餵囡囡嘅感覺真係好難忘….

可惜我唔係全職媽媽…..返工嘅時間真係好忙…..無咩時間可以比我去泵奶公司成日都施壓我唔可以谷奶就去泵而家我由放完產假四個鐘一次變成六個鐘先一次….囡囡又响婆婆度住埋身餵得唔多….

雖然婆婆已經好合作...幫我就到每晚都可以埋身餵到兩次…. 之後返到自己屋企又泵又手擠…..但效果都唔太好….所以好番無耐又再塞過….老公見我晚晚都成點至訓六點幾就又起身泵奶…..覺得我好攰…..都有叫過我停人奶….

其實醫生都有幾個建議…..
(1)
同上次一樣 抽膿 : D膿一定無開刀咁清得乾淨….好容易翻發…..而且都要食消炎葯….囡囡又一個星期無人奶食….如果唔清再翻發都係要開刀
(2)
開刀放膿 : 但傷口好大,疤痕都會幾明顯….最少個半月都餵唔到奶…..

(3)
回奶 + 食消炎葯 : 佢覺得對我同 BB 最好醫生話長此下去對媽咪同BB都唔好…..媽咪又谷得辛苦….如果有膿有菌BB食咗都唔知….再者我食葯嘅話BB又食埋一份

如果有其他更好嘅方法我都唔想停….所以我未餵多囡囡幾日…..餵到佢三個月我同自己都好交代D….

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-10-10 14:32 發表
你係全埋身定係pump架? 塞同乳線炎我之前都不斷發生, 呢到好多媽咪都知我經歷, 我後來轉左做全手渣, 次次清晒就冇再點塞啦, 有時一摸到塞塞地我就即時按返通就冇事架啦, 我bb而家6個半月大啦, 我都成日叫停人奶, 但 ...

男爵府

熱血勳章

咁我又未試過有膿呀, 不過手渣就好清, 好少再塞架啦, 我埋身3日就全pump啦, 初時用電pump手pump都係成日塞同乳線炎加上用pump搞到nipple損, 所以想放棄, 後來健康院姑娘教我用手渣, 之後都冇乜點塞過啦, 雖然對手辛苦d, 但係見阿仔又飲得幾好, 所以就繼續到而家囉

原文章由 vernachung 於 07-10-10 16:31 發表
:-| :-| 唉…其實我都唔想停….埋身餵囡囡嘅感覺真係好難忘….

可惜我唔係全職媽媽…..返工嘅時間真係好忙…..無咩時間可以比我去泵奶…公司成日都施壓…我唔可以谷奶就去泵…而家我由放完產假四個鐘一次變成六 ...

伯爵府

好媽媽勳章

Go to the 健康院
nurses there may help a lot

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊