自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

喺咪唔好架?

珍珠宮

2024年龍年勳章

斷掌會有怎樣的性格?

「斷掌」在手相學上代表的是感情線與智慧線、生命線起點處交接在一起,將手掌分成上下兩半。
  手相理論認為,有斷掌紋的人個性都比較率性、積極、好強、性急,心神欠專一,腦部易遭受刺激,導致個性偏執,在情感路上不順遂,但是這其實並非絕對,只要能夠配合教育環境來導正心態,並在修養上多下功夫,就能修正不好的性格,讓運途更平順!
  一般說來,有斷掌紋的人做事積極,比較容易成功,缺點是性急,容易出錯。如果二隻手都有斷掌紋,表示這個人雖然個性剛強,但會比較能夠平衡;不過若僅有一手有斷掌紋,則在人格發展上要多自我調適,避免太過偏執,如此就不會有不好的影響了。
  關於斷掌,民間又有另一種傳說,男人左手斷掌「掌兵符」,意味會做「大將軍」;男人右手斷掌「掌財庫」,意味會變成「經營之神」;萬一雙手皆斷掌,那運途可是大好大壞,但若能經由不斷的修身養性來導入正途,必能有所作為。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小小補充:
女性斷掌>>>宜遲婚!

原文章由 PaPa 於 07-10-10 18:45 發表
斷掌會有怎樣的性格?

「斷掌」在手相學上代表的是感情線與智慧線、生命線起點處交接在一起,將手掌分成上下兩半。
  手相理論認為,有斷掌紋的人個性都比較率性、積極、好強、性急,心神欠專一,腦部易遭受刺激,導 ...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

好媽媽勳章

川字掌又如何?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

頭腦線之起點離開生命線,而感情線、生命線、頭腦線三線獨立成(川)字者,名(川字掌)。   (川字掌)的人,自信心強、輕率、武斷、主觀強不容昜接納別人意見,對人對事非常認真,但嫉妒心極為強烈,特別是職業女性,於事業上可有成就,但對戀愛和婚姻則極為不好,麻煩多多。俗語說:(女人川字掌,幾次作新娘)。但其實並不是傳說中的可怕,只因川字掌的女性,只知重視自己,忽略尊重他人,所以戀愛和婚姻都容易有麻煩,假如能於性格上改變一些,就可補救。

原文章由 Super-mum 於 07-10-10 21:30 發表
川字掌又如何?
唵嘛呢叭咪吽      

男爵府

wong2323

你是喜歡相學的嗎? 研究術數的?

原文章由 wong2323 於 07-10-10 21:48 發表
 頭腦線之起點離開生命線,而感情線、生命線、頭腦線三線獨立成(川)字者,名(川字掌)。   (川字掌)的人,自信心強、輕率、武斷、主觀強不容昜接納別人意見,對人對事非常認真,但嫉妒心極為強烈,特別是職業女性,於事業上 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我老公兩隻手都係斷掌,
真係「掌兵」又「掌財」?
啱左一半,佢係數佬,
成間公司又真係佢管財架喎。

超級版主

樣樣識少少咋!

原文章由 catcatmom 於 07-10-10 22:08 發表
wong2323

你是喜歡相學的嗎? 研究術數的?

唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

一d都唔識~~~~~~~~:mrgreen:

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我兩隻手都係川字喎, 無呢0的特徵喎~~
唔通我係天秤座平衡返
頭腦線之起點離開生命線,而感情線、生命線、頭腦線三線獨立成(川)字者,名(川字掌)。   (川字掌)的人,自信心強、輕率、武斷、主觀強不容昜接納別人意見,對人對事非常認真,但嫉妒心極為強烈,特別是職業女性,於事業上可有成就,但對戀愛和婚姻則極為不好,麻煩多多。俗語說:(女人川字掌,幾次作新娘)。但其實並不是傳說中的可怕,只因川字掌的女性,只知重視自己,忽略尊重他人,所以戀愛和婚姻都容易有麻煩,假如能於性格上改變一些,就可補救。

男爵府

川字掌都算幾麻煩下, 再加上我重係處女座! 希望唔好中晒你所講啦!
麟媽媽:
你相公係數佬, 咁佢一定投資有道, 呢排實賺唔少lor, 我有時都請教下我公司個數佬, 係佢一早叫我將MPF轉晒落恆指既.
原文章由 wong2323 於 07-10-10 21:48 發表
 頭腦線之起點離開生命線,而感情線、生命線、頭腦線三線獨立成(川)字者,名(川字掌)。   (川字掌)的人,自信心強、輕率、武斷、主觀強不容昜接納別人意見,對人對事非常認真,但嫉妒心極為強烈,特別是職業女性,於事業上 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 PaPa 於 07-10-10 18:45 發表
斷掌會有怎樣的性格?

手相理論認為,有斷掌紋的人個性都比較率性、積極、好強、性急,心神欠專一,腦部易遭受刺激,導 ...

你呢個資料好正確,我先生係一對斷掌,我細女就一隻斷,老公直情係大大男人性格,結婚幾十年我從來未試過問佢有幾錢人工呀?紅簿仔有幾錢呀?因為佢唔會回應你,總之佢好識搵錢都好識享受,但真係好硬頸一就一,二就二.

個女就好藝術家脾氣,好細時有人睇到佢半斷掌都話呢d女性要年紀大結婚先好喎.佢左斷掌右川字掌,佢真係好獨立架,而家半工讀一個先學費都唔洗屋企幫過,總之你唔好管佢就係咁啦.
<br><br>

等待驗證會員

多謝你哋回應!尤其PaPa

睇咗你哋回應,讓我認識多咗, 我個bb兩隻手都喺段掌,雖然未真正見過段掌人,但曾經聽人講過唔喺好事,所以個心一直都不安,睇完你哋回應之後,個心都定返少少:lol: ,希望佢健健康康,快快樂樂咁成長 .

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

等待驗證會員

好唔好?
好難定奪,一個人成長有配合好多因素,比如教育,環境,際遇..
而我自己,我只希望佢健康,快樂為首,至於其它要靠佢自己啦!

大宅

唐氏bb都好多斷掌架. 仲係其中一個特徵黎.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係?我一早懷疑我老公架喇....
其實命運真係在手架,
不過唔係掌紋之上喎。
我老公係好勤力付出過好多架,
唔係日日坐係度等運到,
咩掌都唔會有好日子喇!

原文章由 8C9 於 07-10-11 12:06 發表
唐氏bb都好多斷掌架. 仲係其中一個特徵黎.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

吓...........

男爵府

wong2323

想請教

我的右手感謝線去d掌邊,成個好直既中國字"一"字, 沒有與頭腦線合一, 是否斷掌?另外頭腦線仲有兩條, 好明顯中間分開(分得很開) 向上重疊一條, 再去掌邊,甘係點解?

唔該可否答到我既問題?

thks!

原文章由 wong2323 於 07-10-11 09:03 發表
樣樣識少少咋!

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-10-12 11:40 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至