跳至

首頁

尾頁

別墅

你地bb一個week大概出多少次街呀? 我bb weekdays唔出街, 即係一個星期出得一兩次街, 而且係去爺爺屋企咋, 係咪太少去街呢? 但係我未敢一個人帶bb出街, 要搭車好似好麻煩咁...大家係點架?可以share下嗎?

禁止訪問

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我都好少帶BB去街, weekend 一家四口出動就一定揸車。平日多數落屋苑平台行吓, 如果我自己帶佢去街就會用揹帶。

但我會多少少帶亞B去街,因為佢行街時唔喊唔扭計唔訓教,好開心,周圍望好似大鄉里出城咁

原文章由 jadeleejk 於 07-10-10 22:58 發表
你地bb一個week大概出多少次街呀? 我bb weekdays唔出街, 即係一個星期出得一兩次街, 而且係去爺爺屋企咋, 係咪太少去街呢? 但係我未敢一個人帶bb出街, 要搭車好似好麻煩咁...大家係點架?可以share下嗎? ...

大宅

(Except this week BB sick)
My BB always 去街.........

One weeks after BB back home from hospital, we went out every week......to 太太 home & drink tea (have di sum)
After滿月, .......My BB went to like at least 3 weekdays for shopping or di sum.....cos BB like sleeping in BB car when I go shopping..........then weekend will go to外婆 and 太太 home.....

What a Busy BB, right?

weekend 一家三口出動就一定揸車。before weekday take taxi all the time and spead all the $$$:-( :-( :-( .......now sometimes will bring the maid and take MTR / mini-bus......
(cos need to bring BB car)

原文章由 fishmum 於 07-10-11 08:16 發表
我都好少帶BB去街, weekend 一家四口出動就一定揸車。平日多數落屋苑平台行吓, 如果我自己帶佢去街就會用揹帶。

但我會多少少帶亞B去街,因為佢行街時唔喊唔扭計唔訓教,好開心,周圍望好似大鄉里出城咁

...

別墅

weekday 真係好少出去遠的地方,通常會帶佢落樓下商場走個圈,等佢見多 d 人、多 d 事。而且係樓下就可以乜都唔帶,bb 有乜需要可以立刻返屋企﹗

大宅

wah! 咁我阿B就真係日日出街. 阿b平日係99到住, 99用揹帶每朝都帶佢去平台散步, 跟住去百佳同街市買餸. 阿B朝早出街非常精靈, 令到街市D阿姐好開心, 買肉送多D, 話俾佢煲粥仔.. 佢慣左出街, 如果有一日唔出過街, 佢就好唔安樂.

到週末, 我地大都會一家三口揸車出街, shopping 或去親戚屋企食飯. 由於餵人奶, 所以出街只需要帶diapers, 幾件上cloth & pants, in case 佢poo 或嘔. 如果老公唔得閒, 我都試過一個人開車, 帶阿b去親戚到. (放佢係car seat, buckle up), 一路開車一路播住佢最鐘意既CD.

大宅

我都好少帶BB出街,亞女0係屋企多,有時Weekend
都會同老公,工人帶亞女去商場行0下,我有時都會看
看是不不流感季節,如果係就唔會帶亞女去街喇。

大宅

yuenru,
好"king" r...........買肉送多D

But BB go to 街市, be careful and away from all those fresh chicken wor......

原文章由 yuenru 於 07-10-11 11:16 發表
wah! 咁我阿B就真係日日出街. 阿b平日係99到住, 99用揹帶每朝都帶佢去平台散步, 跟住去百佳同街市買餸. 阿B朝早出街非常精靈, 令到街市D阿姐好開心, 買肉送多D, 話俾佢煲粥仔.. 佢慣左出街, 如果有一日唔出過街, ...

別墅

原文章由 yuenru 於 07-10-11 11:16 AM 發表
wah! 咁我阿B就真係日日出街. 阿b平日係99到住, 99用揹帶每朝都帶佢去平台散步, 跟住去百佳同街市買餸. 阿B朝早出街非常精靈, 令到街市D阿姐好開心, 買肉送多D, 話俾佢煲粥仔.. 佢慣左出街, 如果有一日唔出過街, ...

Yuenru, you're so strong!! Not to mention driving with bb on his carseat alone, I seldom bring my boy out all by myself. I'm afraid if he 扭計 I will have difficulty managing him all by myself.

My baby is very nosy! He will not sleep and refuse to drink milk if we are going out. Therefore, though we always go out during weekend, other than visiting my relatives, we usually will not stay outside for more than 7 hours. Especially I have to pump milk , I can't stay outside for too long.

禁止訪問

別墅

係呀 yuenru好勁呀, 我連自己帶bb出街都未敢, 你仲可以drive

大宅

MYPPBB, jason530, jadeleejk,

我阿囡都嘈到震嫁. 通常我將佢放係car seat,跟住攞住個car seat 去車場攞車.如果天氣唔好就連人帶car seat 放係管理處(叫管理員睇住), 用九秒九跑去車場攞車. 可能我地由佢滿月已經用car seat, 一放佢係car seat 佢好似知道有街去, 佢就會乖乖地坐係到, 不過如果我遲遲唔開車或者等紅綠灯太耐, 佢就會嘈. 只要我一開車, 佢就好busy睇街景, 開唔夠10分鍾車就已經好好
無法啦, 我住得格sip, 開車方便D. 我同自己講, 外國D mama 都係咁啦.
yatyat21,
thank you ar. i have the same concern. My 99 is picky on the 街市 she goes. she only like clean place with really FRESH foods. her recent favorite 街市 is 大埔街市.

大宅

我極少帶亞仔出街, 出世咁耐, (now 4mths 12days old) 去街不超過十次, 每次不超過三小時, 所以初期佢都驚, 又怕嘈, 現在好小小, 原因係佢出世時好多事, 住左好耐醫院, 所以我地好驚, 帶佢出街都會揀平日, 同人流不太多的商場.
但又擔心佢出得街小會怕陌生人. 唔知點好...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

yuenru

你好叻呀!其實真係唔明DBB,架車一停就開始喊,一開車又停囉!好似sensor咁,比佢激C

原文章由 yuenru 於 07-10-11 18:14 發表
MYPPBB, jason530, jadeleejk,

我阿囡都嘈到震嫁. 通常我將佢放係car seat,跟住攞住個car seat 去車場攞車.如果天氣唔好就連人帶car seat 放係管理處(叫管理員睇住), 用九秒九跑去車場攞車. 可能我地由佢滿月已經 ...

大宅

嘩yuenru你好叻呀~
我weekday都無帶阿b出街,因放工返黎又要幫阿b沖涼又要餵佢食糊仔,攪掂都成8点o路~而weekend都有帶bb出去,不過都只是樓下商場同公園,如果帶去嫲嫲到,就要用揹帶,不過依架阿b好重,要揹佢出街,返到屋企都好累~~:-( :-( 又要帶咁多野,出遠d都一定同埋老公去~自己真係攪唔掂~:cry:
原文章由 fishmum 於 07-10-12 07:58 發表
yuenru

你好叻呀!其實真係唔明DBB,架車一停就開始喊,一開車又停囉!好似sensor咁,比佢激C
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

伯爵府

一至五係每日都出街, 就算吾洗送家姐上學(有時坐校車), 都要去買餸及接家姐放學.
六日就一定一家四口去半日or其也gathering, 最遠係lantau & lamma island. :lol:

大宅

我係6月媽媽~
平日奶奶每日都會帶囝囝落公園1-2次, 放假就一定會同佢出街(自己一個,因老公要返工), 通常去婆婆家, 或同婆婆四圍去, 囝囝好鐘意去街, 會好乖好靜兩頭望
最愛DIY  手工皂 護膚品 頭飾 首飾 全部無難度

別墅

因爲暫時係one man band, 每日BB都出街, 陪我去買餸及接家姐放學.

BB一出街就十分興奮,四圍望,就算好眼目訓都會堅持到最後一秒..

大宅

我都係, 一個人湊住亞b, 所以日日出街買餸都帶住佢, 而且佢最鍾意係我心口訓, 一出去行兩步, 佢就好易訓著..

原文章由 QooKU 於 07-10-12 14:24 發表
因爲暫時係one man band, 每日BB都出街, 陪我去買餸及接家姐放學.

BB一出街就十分興奮,四圍望,就算好眼目訓都會堅持到最後一秒..

複式洋房

我成日帶住個仔周圍去(沒辦法one-man-band). Weekdays bb 就陪我出街買菜, 探婆婆, 逛公園, 同以前d同事飲茶咁... 如果去屋苑附近的地方, 我通常都會用bb車, 要去得遠d, 就用孭帶搭的士去, 時間唔可以太長.
Weekends 老公可以幫手就去遠d, 最近我地帶了bb去山頂(推車仔)行了一個圈, 又搭船去過坪洲探佢阿嫲. 不過戶外活動最緊要揀天氣好(唔太曬空氣又好)的日子.

首頁

尾頁

跳至