跳至

首頁

尾頁

大宅

好慘, 阿仔半夜發燒, 燒到震晒, 即去威院急症, 又要抽血又要抽小便, 仲要日日打針, 仲要留院觀察, :-( 希望honey 快d 無事
有無mama 既小b 都患過尿道炎, 跟住會點follow up?? 好擔心:cry:

大宅

你在那間醫院做? 我聽醫生講, 之後好似要做好多個checking, 其中一個要麻醉??

原文章由 shanyeungbb 於 07-10-12 00:00 發表
我阿b係佢個半月大時患上尿道炎, 當時發現佢發燒, 即刻去睇醫生。之後入院, 當晚更高燒到震晒。第二早, 抽血, 抽痰, 照肺, 驗尿, 超聲波照腎。然後吊針打抗生素。之後化驗報告係尿道炎。一共住了5日醫院, 出院後要口 ...

大宅

原來咁多bb 都有尿道炎呢個問題, 我都好心痛小b 要入院受苦, 當然大人同bb 都係慘, 留院期間無得瞓, 只得張椅, 小b 又瞓唔到, 因為較嘈! 昨天己出院, 但亦要食抗生素直到08年2月 因為都係係要排期做3項檢查, 我都有d 擔心有d check up 係較偒害性, 但唔做check up又真驚再反發入院, 到時真係慘:-(

其實係咪有必要做呢?

原文章由 mermaidmom 於 07-10-12 14:07 發表
我個囝都係啱啱尿道炎, 情況同大家所講的差不多, 昨晚剛食完口服抗生素的療程, 今日開始要食另外一種antibiotics, 直至08年1月checking, 3個test最後一個係要注射同位素入血check腎, 但我好有reservation, 因為有d人 ...

大宅

mermaidmom
如果你問左楊醫生, 可唔可以黎講下個情況, 等大家都知多d? tks!!

原文章由 mermaidmom 於 07-10-12 14:07 發表
我個囝都係啱啱尿道炎, 情況同大家所講的差不多, 昨晚剛食完口服抗生素的療程, 今日開始要食另外一種antibiotics, 直至08年1月checking, 3個test最後一個係要注射同位素入血check腎, 但我好有reservation, 因為有d人 ...

大宅

而家我都1516都唔知係咪有必要做晒D 測試, ULTRASOUND 我都O.K. 但尿液倒流TEST , 好似要打D顯影劑入去, 都幾唔舒服同可能會敏感等等, 都幾HURTFUL....唔做又驚真係有事, 但我陀住BB時做STRUCTURAL ULTRASOUND 時又無話佢腎有咩唔妥?-( 都係攞多個2ND OPINION!

原文章由 NICOLE123 於 07-10-13 14:03 發表
我囝囝一個月果時已經入左院
8月果時做左倒流果個test無事
11月要做最後果個咩同位素test
其實我好唔想同囝囝做最後呢個test
不過又擔心如果唔做買醫療保險會有問題 ...

大宅

我都會呀, 始終做咁多個 TESTING, 我會帶囝囝打針時去問吓睇開既兒科專科醫生, 睇吓佢有咩ADVICE LA! 你睇完楊醫生又睇吓點, 有需要我都可能會去睇!

原文章由 mermaidmom 於 07-10-14 12:06 發表
OK, share with you later. Will you seek other doctor's opinion too?

大宅

醫生話要做3個test, 一個係腎ultrasoung, 一個係尿液倒流(係咪即要打顯影劑入去?), 一個係核素.... 好似有一個係話要stay一晚醫院? 你地係咪做齊3個test? tks!

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-15 17:17 發表
我囝囝係第一次有尿道炎時都做左呢個TEST, 佢又係喊到七彩, 不過一做完抱返就收聲, 返到屋企好似已經忘記左件事咁, 不過個結果差唔多係即時知道, 個心定左好多, 起碼唔駛一路KEEP住食藥, 排除左係因為尿液倒流而引致 ...

大宅

咁食左幾耐抗生素就唔食呀? 自己停食定係醫院做左test 就唔駛食呀?

原文章由 NICOLE123 於 07-10-16 21:56 發表

雖然已經排左期下個月係政府做第3個test
我同老公已經決定唔比囝囝做
最多第2時大吉利是真係有事我地再去私家做
而且經過左5個月囝囝都暫時無左有事....
我地覺得只係果次咁唔好彩中左.
應該唔係有咩大事. ...

大宅

要做晒3個TEST 至唔駛食藥 咪食好耐??
今日收到威院約做TEST 既期, ULTRASOUND 快D, 下個月就做得, 尿液倒流要出年至做, 咪食好耐抗生素:-(

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-17 22:52 發表
做晒所有test, 無尿液倒流就唔駛再食架啦.

大宅

我真係好唔想bb 日日食抗生素, d 抗生素都幾臭吓, 岩岩食完仲嘔tim
我問過睇開既兒科醫生, 佢話威院咁安排係正路既, 出面唔係間間醫院都有尿倒流test or 同位核素test 做 wor! 同埋又要在尿道炎好返後相隔一般時間至做尿液倒流個test 先準, 你睇prof
yeung 貴唔貴呀? 估d test 又幾錢? 如果o.k. 咁我都會考慮去睇
prof. yeung 可以快d test 唔駛食咁耐藥:evil:

原文章由 mermaidmom 於 07-10-18 23:59 發表
I visited Prof. Yeung yesterday. He advised us to do the tests as soon as possible as it is too long to wait for another 3 months. We did the ultrasound today and made appointment at HK Sanitorium H ...

大宅

你係咪又係睇dr.yeung, 然後轉介去養和到晒3做test? how
much? 我同老公都決定同囝囝唔等PWH , 因為真係太耐LA, 但可能會做左個ULTRASOUND 先, 因為6/11 有得做了! 除左養和仲有邊到可以做到呢D TEST ? TKS!

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-20 10:06 發表
同位核素test 我囝囝並無做到, 照超聲波同插尿喉做顯影個test就做左, report出左無尿液倒流唔駛再食藥, 本來我地都排左係政府醫院度做呢d test, 但係個期太耐啦, 唔想bb 一路食藥, 我最終去左養和度做, 雖然係貴d, ...

大宅

THANKS! $5000幾都O.K. 唔駛食咁多個月藥, 都值得LA!

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-20 11:53 發表
我唔係睇dr. yeung, 係因為囝囝第一次尿道炎時, 我帶左佢入養和睇急証, 2個test加埋大約$5000幾, 我覺得都ok, 一個鐘頭內攪掂, 如果無記錯太子道間法國好似都有得做, 價錢仲平d. ...

大宅

如果無記錯我個b 同nicole 個b 都係同一日出世 12/4/07! 咁咪都同memaidmom 個b 又係同一日, 12/4 出世既小b咁岩一齊有尿道炎

原文章由 mermaidmom 於 07-10-20 19:02 發表
He did not say definitely yes or no. He just told us to have the first 2 tests and let him see the reports first. He says 有尿液倒流同冇個做法會唔同, 遲一部先講!

By the way, is your son all ok now? ...

大宅

我都睇左prof. yeung, 阿仔都做左ultrasound 同 x-ray test,
touch wood 初步無事, 明天去prof. yeung 覆診, 阿仔都好可能割包皮

大宅

你係咪安排左做割包皮同內窺鏡手術? how much?

原文章由 mermaidmom 於 07-10-29 14:04 發表
咦, 我地2個b情況都差唔多, 唔知prof yeung會唔會叫你做埋內窺鏡呢, 你覆診完上嚟報告吓吖!

大宅

請問你仔仔係幾時做個割包皮手衠架? 揾邊個醫生做? 復原得快唔快呢? 我個仔而家快7個月, 下星期二都會做割包皮, 但我有d 擔心唔知會唔會好痛, 同埋佢又郁黎郁去, 會唔會整親傷口呢?

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-12 09:53 發表
我豬仔都係, 2 個半月時第一次尿道炎, 住左5日醫院, 出院後再做埋尿液倒流測試, 好彩無尿液倒流, 點知隔左一個月又再翻發, 之後睇左泌尿科, 話佢包皮長同窄, 所以好易床d細菌係度, 平時就無野, but抵抗力一弱就好易 ...

首頁

尾頁

跳至