跳至

首頁

尾頁

複式洋房

B3個月大時某天發燒,睇私家兒科醫生,即驗小便即知有尿道炎,食 10 days antibiotics不用入院 (我同 daddy都感激醫生當時準確的判斷),醫生 suggest 食藥後 about 2 weeks做 ultrasound ,然後做尿液倒流测試,當下心都實埋。回家後上 BK checkultrasound 大家部知 no pain and no side effects尿液倒流测試,好多 sisters 話 BB 喊到連自己都喊埋一份,心很痛,第三個 test 重得人驚,要食安眠藥,重有輻射(冇記錯 ge 話), that’s why my doctor didn’t explain the 3rd test to us in details for not frightening us.
當時很担心,未 start any test,我已 book 定Prof. Yeung to seek 2nd opinion,很貴不在話下,而且很難約。係呢個時候,我地抱呀B去探幫我做產檢嘅醫生,醫生告訴我產檢很大程度上睇到 BB 多方面嘅功能,所以知道我BB
嘅賢係冇先天性的缺憾,叫我地不用担心,至於 Prof. Yeung係行內泌尿科外科聖手,即是 如果兒科内科醫生断定為器官的問題而需要做手術,Prof. Yeung 就係不可多得嘅好醫生。佢嘅 advice 係 ultrasound 可以照做,2nd and 3rd test 可以遲 D 考慮,因為 BB 尿道炎幾 common, 如果係先天性的缺憾,尿道炎會好快翻发,完佢講,我哋心定番曬,取消 Prof. Yeung booking,也沒有做尿液倒流测試,只係似其中一個 sister 所講,keep 住同 BB check 尿尿,4 個月大翻兒科醫生打针 check 過,touchwood 都冇事,就快又翻兒科醫生打6月针,check,希望 BB 冇事。很明白BB有事,做媽媽很担心,希望我嘅經驗多多少少到大 家。

複式洋房

BB 上星期打針時,DR 說尿道炎3個月冇翻發(BB 3個月大第一次有尿道炎),可以不用做 tests,包皮是否過長需要做手術,都係一歲才決定。

原文章由 babushka 於 07-11-9 10:31 發表
我聽朋友講話好似要全身麻醉....噤細個要全身麻醉, 真係好似唔係幾好. 希望你地的仔仔快d好返啦. 我都好擔心個仔會有機會包皮過長, 不過我個醫生話等佢到一歲先決定點處理. ...

首頁

尾頁

跳至