自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:+本帖最後由+bkfans+於+14-5-11+21:20+編輯

原帖由 bkfans 於 14-05-11 發表

人地有咁多資料同數據, 如果兒科醫生真係俾人誤導下就無責任, ...
劉氏遇到呢2個醫生真不幸

rachel_ching    發表於 14-5-12 08:41
Chowying    發表於 14-5-12 01:01
964000  超慘  發表於 14-5-11 23:05
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我覺得佢都有責任!無人要求佢一定要救番個

原帖由 JO_100 於 14-05-11 發表
我覺得佢都有責任!無人要求佢一定要救番個BB但做左咁多年兒科医生, 佢应該有輕驗判定BB是否危險, 私家医院 ...
咪係!佢都有睇BB,唔係單靠女e生話ok就ok嘛?

放下自在

伯爵府

回覆:對於劉美娟事件的少少想法

只可以話兒科醫生唔好彩,但唔可以推瀉責任,始終人命一條,劉氏一家更不幸

男爵府

點解忽然出現幾個新國民……

醫療事故出現半單都嫌多!

所有嘢留返俾醫委會裁決啦!
唔係幾個人舉起牌「哭撐」,喺討論區留下言就代表個醫生有醫德,冇做錯的。

lamwater2302  Agree  發表於 14-5-12 12:40
rachel_ching  Yes  發表於 14-5-12 08:42
kyobi  同意。  發表於 14-5-12 02:19
newbiee  我都有咁諗, 不過, 我無guts唔敢講, 怕俾人圍.   發表於 14-5-12 01:03
Chowying  Yes  發表於 14-5-12 01:01
lololala  同意  發表於 14-5-11 23:04
fungwongphie  支持  發表於 14-5-11 23:01
BFG  agree  發表於 14-5-11 23:00
紅豆B  Agree  發表於 14-5-11 22:43

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

只想說,一個\'細心\'的兒科醫生冇可能發覺唔到bb有事。

雖然成件事我冇專業資格批評,但身為醫生,絶不可頼被誤導就卸責,如果佢把關得好,細心檢查,可能結局不一樣。

rachel_ching  X2  發表於 14-5-12 08:42
fungwongphie  呢D好似叫㝀西⋯⋯  發表於 14-5-12 07:38
Chowying    發表於 14-5-12 01:02
BFG  agree  發表於 14-5-11 23:00

公爵府

就算婦慘科醫生「線」佢, 佢係兒科醫生, 無理由判斷不到個BB的情況是輕是重, 他也是專業失德, 只是情況較輕而已
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

fungwongphie 發表於 14-5-11 20:14
一個只識搵錢唔分輕重既醫生,我一定唔會睇,你BB病你會否3日前預約吖?佢太忙,多病人得滯,我去 ...

我覺得今次之後,無兒科醫生敢去醫院睇case

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

所以咪話佢\'太\'多病人,唔會有時間entertain一D急病既人。

一個有醫德既醫生點會全部應診時間俾哂D可以預約既病人吖?! 佢實有一D急症但又未到去急症室既病人卦?! 可以預約嗰D,打針呀之類嗰D,易執吖嘛

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+14-5-11+20:14+

原帖由 964000 於 14-05-11 發表
所以咪話佢\'太\'多病人,唔會有時間entertain一D有急病既人囉。

一個有醫德既醫生點會全部應診時間俾哂D可以預約既病人吖?! 佢實有一D急症但又未到去急症室既病人卦?! 可以預約嗰D,打針呀之類嗰D,易執吖嘛

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+14-5-11+20:14+

我一早打得通即打架嘞,之前睇過架,高燒,佢答我預約後日6點呀全部時間滿哂

我好聲好氣問,乜醫生完全冇留D時間俾有急症既病人既咩? 姑娘話:冇架,後日6點要唔要?

newbiee    發表於 14-5-12 01:05
BFG    發表於 14-5-11 23:02
何謂不誠實使用電腦??

大宅

引用:點解忽然出現幾個新國民……醫療事故出現半

原帖由 megumiyu 於 14-05-11 發表
點解忽然出現幾個新國民……

醫療事故出現半單都嫌多!
絕對同意!個醫生有冇責任我唔識評論,但佢"聘請"嘅"病人"就好浮誇囉,點呀,做show咩?
仲有我想問如果做左100件善事,救左100個人,但之後唔小心殺左1個人,係咪唔洗坐呀?
BTW,今日甘大雨,唔知D"病人"有冇臨時加價呢?

quarterday  我覺得你咁講好過份,雖然我冇在場,但我知道在場嘅有部分係資深兒科護士,佢哋係自發性用自己假期/off duty 嘅時間去支持尹醫生,我唔係幫尹醫生聲討,我都覺得我哋當時唔在醫院睇住成個過程,應該以判決為我依據,   發表於 14-5-12 07:09

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+964000+於+14-05-11+發表本帖

原帖由 fungwongphie 於 14-05-11 發表
我一早打得通即打架嘞,之前睇過架,高燒,佢答我預約後日6點呀全部時間滿哂

我好聲好氣問,乜醫生 ...
我之後睇過既其他兒科專科醫生又唔見係咁就算唔係醫院嗰D,人哋D姑娘會分流架嘛,點會一D時間都唔留俾D比較急症既病人架?!

何謂不誠實使用電腦??

子爵府

fungwongphie 發表於 14-5-11 23:01
我之後睇過既其他兒科專科醫生又唔見係咁就算唔係醫院嗰D,人哋D姑娘會分流架嘛,點會一D時間都唔 ...
可能就係因為咁,佢睇慣預約case,吾識攪危急case,累人終累己

fungwongphie  害死BB嗰吓慘。當機立斷係一個專業人士應該有既quality  發表於 14-5-11 23:14

大宅

我不是新國民,只是想大家重新認識尹醫生,
尹醫生是位好醫生,好細心,好有經驗,不會隨便開抗生素,我囡囡出生至現在7歲都係睇佢,亦從未試過要3日前預約,兒科醫生門診收費算平

fungwongphie  呢廿零年既兒科專科醫生仲會亂開抗生素?! 香港應該已經冇架嘞  發表於 14-5-12 07:42

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

佢有無錯 留番比法庭去分析去審

珍珠宮

引用:+本帖最後由+964000+於+14-5-11+22:55+編輯

不能同意閣下觀點
每個專業人仕既水準未必一樣,做法亦不一樣。有人可能學壞師,但有人未必。緩急先後應該識分,亦應教導手下應該點處理。做唔切,可以唔接,但一個醫生亦有佢既社會責任。執豆既case例如打針狂接而唔理其它有急需既病人始終有點兒那個。

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

zhouzhouBB 好多專土科醫生都要預約喎, 婦產科要一至兩個月前預約啦 發表於 2014-05-11 23:07:40

如果你有婦科急症,正常你睇開既專科醫生冇理由仲要約一頭半個月卦,我睇開嗰個唔駛喎

KYCHOW1231  同意,根本不能相題並論  發表於 14-5-12 02:01
何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

fungwongphie 發表於 14-5-11 23:01
我之後睇過既其他兒科專科醫生又唔見係咁就算唔係醫院嗰D,人哋D姑娘會分流架嘛,點會一D時間都唔 ...

我睇開個醫生係兒科聖手,但因為佢好細心,好多成年人都會睇佢,試過預約埋都仲等咗成2個鐘,忍唔住問姑娘,姑娘話因為之前有2個BB發燒,凡有燒既BB要優先處理,所以要我等多陣。 我覺得一個有醫德既醫生係會因為當時情況而判斷,唔係照根據前人搬字過紙。

fungwongphie  同意  發表於 14-5-12 07:43

子爵府

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-05-11+發

原帖由 fungwongphie 於 14-05-11 發表
真係急就要睇急症,一個醫生滿就去睇第二位啦,點靠姑娘係電話同你分流呀,D病人一聽到話今日滿哂就個個都話急,距住都話滿就發爛渣,我d姑娘都好怕接電話㗎,尤其假期前後,plan緊book滿晒就電話留言唔接電話啦

Tiffany1212  不能同意更多  發表於 14-5-12 00:10

首頁
12345...7

尾頁

跳至