自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

回覆:對於劉美娟事件的少少想法

咁都得?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係覺得兒科醫生可能輕率左件事,有時人好奇怪,就係覺得自己經驗豐富,覺得自己handle到,無問題。

子爵府

Poo得好勳章

其實兒科醫生係BB出生後要check佢維生指數,係基本嘢咋喎

子爵府

BK Milk勳章

我唔知道樓主係咪對佢有信心到自己小朋友有咩事都係睇佢, 信佢嘅專業判斷, 但我肯定會對佢嘅專業有所保留, 有其他選擇我係唔會俾我嘅小朋友睇佢囉。

大宅

引用:尹e生係個好e生,我仔由出世到衣家十歲都幫

原帖由 patsm 於 14-05-12 發表
尹e生係個好e生,我仔由出世到衣家十歲都幫襯佢,我跟過佢做野,為人有禮,比起衣家好多新e生好好多,呢單c ...
你咁講都幾有問題!咩叫邊個接邊個死!!!一個bb...一條生命呀!唔係玩!而家係一個媽咪咁辛苦生左仔仔出黎後就係醫生處理不當而害死左一條生命!兩位 醫生根本就係有大責任!我自己係媽咪一睇呢單新聞真係好痛心

大宅

劉美娟夫婦先後於微博透露申訴的辛酸,引起輿論關注,醫委會至去年才開庭審訊。可想而知醫委會幾黑暗。

如果單case唔係藝人,又唔係劉美娟堅持,一早已不了了知。

qkhui  係, 如果真係唔係藝人 , 我相信巳不了了知好耐  發表於 14-5-12 12:20

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ai...其實我2個女女由NEW BORN到而家睇左佢5年幾, 一路都覺得佢好細心....呢單CASE我唔評論...如果佢可以繼續執委業, 我地都會繼續幫襯既....起碼佢夾我地女女.

不過呢幾個月佢少左好多客仔...幾乎BOOK幾點就幾點....

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:劉美娟夫婦先後於微博透露申訴的辛酸,引起

原帖由 mic_kwan 於 14-05-12 發表
劉美娟夫婦先後於微博透露申訴的辛酸,引起輿論關注,醫委會至去年才開庭審訊。可想而知醫委會幾黑暗。

...
我都相信極有可能

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mic_kwan 發表於 14-5-12 12:11

...
有同感, 明明昨天有裁決, 又要延期, 我估班醫務委員會都係唔想班醫生無得撈, 又唔想比公眾唾罵, 所以要多D時間諗諗點拆...............
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

責任和收入是正比的.
感覺醫學界已比其他專業的判罰為低.

公爵府

newcook 發表於 14-5-12 12:17
有同感, 明明昨天有裁決, 又要延期, 我估班醫務委員會都係唔想班醫生無得撈, 又唔想比公眾唾罵, 所以要多D ...

應該都係停牌緩刑了事, 佢地自己人判自己人
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

好媽媽勳章

引用:一个人就算做过十件好事,不代表此人就不會

原帖由 longlokma 於 14-05-12 發表
一个人就算做过十件好事,不代表此人就不會做一件壞事
非常同意。就算個兒科醫生之前醫好過好多人都好,只要佢今次真係因疏忽或失職而害了一個生命,佢绝都係要為這個嚴重錯誤,負上代價。

子爵府

兩位医生都好自大,自以為handle到,無'問題,最後bb係佢地輕率下離開,一條人命,佢地有否悔疚過?定係心裡一直認為自己無錯?!只有佢地至知!

伯爵府

引用:希望嗰位兒科醫生會改善,我9年前試過佢間

原帖由 fungwongphie 於 14-05-11 發表
希望嗰位兒科醫生會改善,我9年前試過佢間診所,blacklist至今
點解呀?

公爵府

引用:ai...其實我2個女女由NEW+BORN到而家睇左佢

原帖由 aaaiqc 於 14-05-12 發表
ai...其實我2個女女由NEW BORN到而家睇左佢5年幾, 一路都覺得佢好細心....呢單CASE我唔評論...如果佢可以繼 ...
同意
同我個仔夾

費事轉,又要夾過
俾起我家附近的普通科
佢細心好多

當然這件事他處理得麻麻

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:責任和收入是正比的.感覺醫學界已比其他專

原帖由 howmuch 於 14-05-12 發表
責任和收入是正比的.
感覺醫學界已比其他專業的判罰為低.
Exactly

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:劉美娟夫婦先後於微博透露申訴的辛酸,引起

原帖由 mic_kwan 於 14-05-12 發表

...
根本就係自己人審自己人!而家麥列菲菲仲講到明個判詞要長D時間研究,係因為要避開法律起訴或司法覆核,
班醫生根本就“圍威畏”

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

做乜咁多新國民湧現?
笑下又一日。放鬆下啦大家!

子爵府

呢d所在謂【良心】醫生上庭時仲禧皮笑臉!一點也不尊重生命……

子爵府

引用:做乜咁多新國民湧現?

原帖由 shutupmate415 於 14-05-12 發表
做乜咁多新國民湧現?
醫生的同事,家人,朋友,fans

首頁

尾頁

跳至