自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地細個ge時候,有冇比爸爸媽鎷打過?
當然唔係指"虐打"果隻啦!
今日既社會唔主張"打"小朋友了,
你"恨"過你父母嗎?

我有比媽媽打過,我冇恨佢,長大後和媽媽的關係更好.
而家成為孩子的母親時了,
我不停的想:"適量的體罰"可以嗎?
真的會對小朋友做成"陰影"?

大宅

細個既時候都有俾佢地打過,果陣一定有嬲佢地,但大左有小朋友就覺得佢為我好。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

緊有打過喇, 冇恨到.......
我覺得零體罰好難

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有被打過, 大個左並沒有恨父母.
個人覺得適量的體罰是要有的, 尤其好細個咩都唔明白時!
例如過馬路唔肯拖手一定打手板... 等等,會危害小朋友及別人的事情, 教唔聽一定打!

[ 本文章最後由 nn010 於 07-10-13 11:56 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章

梗係有啦, 雖然我都唔算曳, 但最金果次比呀媽打到
成腳有籐條痕呀 ! 但我宜家都係最鍚我媽咪 :loveliness: :loveliness:

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我有被啊媽虐打, 真係咩都被佢打, 仲當我啊四咁使,
我當時好憎佢,
好想離家出走, 但係無能力, 我同自己講過,
我呢世都唔會原諒佢, 但係到大小小, 中學時,
我媽無再打得咁勁, 我就無再嬲佢啦,
當我生0左小朋友後, 仲好愛啊媽, 覺得佢好偉大~~
雖然佢打我鬧我係好無理0個隻, 不過做0左人啊媽,
知道生仔用命博, 就好感激啊媽啦~~
我諗我會打個囡, 如果佢好壞, 不過唔會打得太勁~~

禁止訪問

禁止訪問

別墅

原文章由 臭八婆 於 07-10-13 12:04 發表
今時唔同往日,而家d小朋友好
矜貴架

系呀,記得今年中有單新聞話有個爸爸打左幾下個小朋友,就比個小朋友報警拉左後來重告個老豆打拒添?-(

大宅

梗係有打啦,仲要個妹做錯都要入埋我數,當時一定嬲啦,但係生咗
bb之後,就知mami好,而家好 佢架

大宅

醒目開學勳章

原文章由 CKAU06 於 07-10-13 11:37 發表
你地細個ge時候,有冇比爸爸媽鎷打過?
當然唔係指"虐打"果隻啦!
今日既社會唔主張"打"小朋友了,
你"恨"過你父母嗎?

我有比媽媽打過,我冇恨佢,長大後和媽媽的關係更好.
而家成為孩子的母親時了,
我不停的想:"適量的體 ...

我細個有比媽咪打過,我好唔想做番呢d野對我嘅小朋友,教小朋友時都盡量忍住,唔好嬲到要出手打小朋友,但係我好恨我99,我教親小朋友時個人都已經好火架啦,佢仲不停在我隔離叫我打佢啦打佢啦 佢都變態架

珍珠宮

社會唔同左,以前個個打,家常便飯,依家 10 家有 9 家唔打,你 1 家打就好似好奇怪咁.......以前老師都會體罰啦,依家比人拉都似,社會對體罰o既觀念都唔同晒,覺得肉體上痛楚唔可以接受,唔可以law 依前比較!!
另一樣,依家同以前唔同晒係"動物權益",以前邊有 d 咁o既野!!

至於對自己小朋友用唔用體罰就個人決定啦,唔係打到一身傷都唔會有人理o既......當然你個小朋友識唔識報警就另一件事!!

我自己無用體罰,一來開左個頭只會越打越勁,傷害大家感情,1個身痛1 個心痛.....2 來我細個比阿媽打,我唔會因為咁改過,只會想辦法唔比阿媽自己 d 衰野,點樣可以唔駛打咋:lol :lol

[ 本文章最後由 webjen 於 07-10-13 12:17 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

我都好同意每個小朋友的教法都唔同,
有d用"打"根本都係冇用..........
但"零"體罰,對我來說真係有d難度,
百厭時又話唔聽,我會打下手仔......

我好佩服d媽咪的EQ,
可以完全唔打,
我正在學習中.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

細個有比阿媽打過, 唔使恨佢地, 只會知道比人打係自己唔啱, 咁以前細個個時的年代我地都比較單純, 而家就唔同小朋友學嘢很快, 思想比我地細個個時覆雜. 我個囡很細個時 2-3 歲都有比我用手掌打 pat pat, 而家大左當然唔會咁做啦.... 通常都係噁 d 話佢同罰佢無得上網或玩 nds, 唔會再用打的方法因為咁做越打越反感......

公爵府

原文章由 webjen 於 07-10-13 12:16 發表
我自己無用體罰,一來開左個頭只會越打越勁,傷害大家感情,1個身痛1 個心痛.....2 來我細個比阿媽打,我唔會因為咁改過,只會想辦法唔比阿媽自己 d 衰野,點樣可以唔駛打咋:lol :lol

真真切切的感受到及認同~
恭賀新禧,迎春接福!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

細過時, 媽咪總會 "就手d" 用手打我們pat pat, 有時買條滕條返來, 都是用來 "靠嚇" !

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有!打到七彩哩!

首頁

尾頁

跳至