自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

ocy912 發表於 14-5-13 02:48
公屋3人單位 300尺 想間睡房同客廳 如何布置好呢? 如果間左1至2個睡房 變左好似冇左客廳 好煩惱

你無比清楚尺寸好難知道,要點布置.你想房內淨放床?定要房內都要放入衣櫃?定想衣櫥放外?或想利用衣櫃來間房,櫃門向房內定房外?

你起碼要比這3個尺寸,先知點放才放到兩張床.還有白色個邊全都是牆?還是係有窗的牆?都比白色地方尺寸.

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

abcabc181818 發表於 14-5-13 17:39
實用300呎, 點解廁所同廚房佔左2/5 空間(約佰幾呎)

房署都唔知點設計 ...
係law,個廚房佔好多位下

複式洋房

回覆 abcabc181818 的帖子

講中我心聲

複式洋房

回覆 cwinnie 的帖子

好多謝cwinnie你俾既意見好實用

複式洋房

回覆 cwinnie 的帖子

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:實用300呎, 點解廁所同廚房佔左2/5 空間(約

原帖由 abcabc181818 於 14-05-13 發表

房署預人放洗衣機,雪櫃系裡面

我為貓狂

複式洋房

回覆 yoma1975 的帖子

侯爵府

ocy912 發表於 14-5-13 18:38
回覆 abcabc181818 的帖子

講中我心聲
好唔合比例

水晶宮

好媽媽勳章

引用:公屋3人單位 300尺 想間睡房同客廳 如

原帖由 ocy912 於 14-05-13 發表

公屋3人單位 300尺 想間睡房同客廳 如何布置好呢? 如果間 ...
邊條邨?
點解個間格咁古怪?

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

ocy912 發表於 14-5-13 19:37
回覆 yoma1975 的帖子

有無量錯呀?唔合比例喎,仲長過之前,唔計門口位呀?門口位都放不到嘢.

還有窗下面有無牆?有的有幾高到,有無1米高?看下可不可以放到矮櫃?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:實用300呎,+點解廁所同廚房佔左2/5+空間(約

原帖由 abcabc181818 於 14-05-13 發表

係囉,廚房咁鬼大

珍珠宮

patpat234 發表於 14-5-13 19:43
邊條邨?
點解個間格咁古怪?

無錯,好怪大門格離係咁大個窗?個窗防盜要做得好足,唔係好易比光顧.之前住唐樓大門格離有窗,唔夠一年就比光顧了.

通常都係大門口對住窗的,兩邊牆.

侯爵府

rickybb123456 發表於 14-5-13 19:31
房署預人放洗衣機,雪櫃系裡面
但比例上好有問題囉.

我以前有間連窗檯先有300呎實用既豆潤私樓, 因個則ok, 所以可以間2房1廳兼冇走廊位. 1房雙人床(部份上窗檯) , 1房單人床 (上床下櫃), 再用櫃間房(即個衣櫃代替2房中間幅牆). 雖然廚房細細咪一樣可放晒洗衣機同雪櫃. 而且個廳細極都有100呎, 好好用.

樓主間300呎應該大過我以前間屋幾拾呎, 因我個窗檯都唔細, 但分別就好大. 佢只係想間1房都咁頭痛.

根本係房署d人做野唔用腦諗, 結果苦了一班用家.

公爵府

abcabc181818 發表於 14-5-13 19:58
但比例上好有問題囉.

我以前有間連窗檯先有300呎實用既豆潤私樓, 因個則ok, 所以可以間2房1廳 ...

公屋設計要適合 輪椅人仕居住 所以設計上廁所廚房比較會大少少

水晶宮

好媽媽勳章

ocy912 發表於 14-5-13 02:48
公屋3人單位 300尺 想間睡房同客廳 如何布置好呢? 如果間左1至2個睡房 變左好似冇左客廳 好煩惱

其實係咪呢隻?

複式洋房

yoma1975 發表於 14-5-13 19:43
有無量錯呀?唔合比例喎,仲長過之前,唔計門口位呀?門口位都放不到嘢.

還有窗下面有無牆?有的有幾高到,有無 ...
無量錯,舊公屋黎我都覺得好古怪個格局 唔計門口3.6m 窗下有1m 高既墻

珍珠宮

ocy912 發表於 14-5-13 21:32
無量錯,舊公屋黎我都覺得好古怪個格局 唔計門口3.6m 窗下有1m 高既墻

3.6X3.4 唔計門位個邊,就同我間差不多大(唔計廚房個邊),又要無了半邊牆,的確幾難想.不過好在陽光一定夠.

複式洋房

yoma1975 發表於 14-5-13 21:49sofa 6X3.4 唔計門位個邊,就同我間差不多大(唔計廚房個邊),又要無了半邊牆,的確幾難想.不過好在陽光一定夠.
...

全部俾你講中哂所以諗住唔用衣櫃 慳啲空間出黎 做個客廳
但系問題又黎啦 部電視唔知裝在邊好啲?想部電視對住張sofa

水晶宮

好媽媽勳章

ocy912 發表於 14-5-13 22:17
全部俾你講中哂所以諗住唔用衣櫃 慳啲空間出黎 做個客廳
但系問題又黎啦 部電視唔知裝在邊好啲? ...

梳化靠窗, 梳化面向嘅位置可以訂做雙面櫃連地台床

俾個尺寸傢俬店佢地會幫你諗掂晒

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=73951

類似咁

珍珠宮

比我會咁放,可惜唔夠位同時放兩張床在一邊,只能放L型.

厠所牆不主張放床,因為自己試過,公屋夜晚靜時厠所的流水聲沖厠聲,好認聲會睡不好.所以床頭要放近主人房個邊,但要加個薄身櫃,格一格主人房啲聲(唔好比佢貼牆偷聽,細個時最鐘意).

衣櫃,大櫃及房門全都用拉[燙]門.咁個廳約有7尺X6尺,都夠用了.

窗邊最好不要放木或膠質櫃或架子.因為公屋窗邊多數容易入水及常被太陽曬唔好用好快壞.

去實X或宜X買鐵架DIY,再去家品店買啲簿身膠(有計每寸或尺買的)加索帶扣住架身邊及後邊,前面加靚靚布.記得要加轆,方便拉開清潔窗邊,大雨入水時可馬上拉開救亡.

cheese08  勁~  發表於 14-5-14 00:41
S_family  好勁!  發表於 14-5-14 00:33
ocy912  perfect  發表於 14-5-14 00:13

首頁

尾頁

跳至