自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(星島) 10月 13日 星期六 05:30AM (綜合報道)

([url=]星島日報
[/url]報道)[url=]施念慈
[/url]前夫陳鴻業涉於本年五月在[url=]中環
[/url][url=]蘭桂坊
[/url]Volar酒吧內,用香檳杯砸傷日籍男藝人[url=]鈴木仁
[/url]的左眼和中村祖的手背,昨在東區裁判法院被裁定各一項嚴重傷害他人身體及毆打襲擊罪成,被判即時入獄半年,並遭裁判官指斥陳作供時態度傲慢浮躁。判刑後,其辯護資深大狀即時向高院當值法官成功申請保釋上訴,陳鴻業才免受入囚室前「通櫃」之苦。

聲稱任製衣公司經理的布廠太子爺陳鴻業,昨因襲擊兩名日籍藝人而被判囚半年。裁判官杜浩成在裁決時指斥,被告陳鴻業(二十八歲)作供期間態度傲慢浮躁,回答形容鈴木仁被拒入貴賓室後的高漲情緒時,更使用「 How do I know(我怎麼知道)?高漲囉、狂囉、狂野囉、有啲High」的字眼,相信他會作出不顧後果的事情。

言語不通肇禍

杜官續稱,儘管法庭一向不會參考被告在庭上的表現,但案件涉及暴力,案情又顯示雙方言語不通,再加上陳的作供態度輕浮,相信引致陳犯案的因素;不過接納陳犯案是一時衝動,也不是他的本性,但使用酒杯作武器攻擊別人,屬反社會行為(anti-social behaviour)的表現,導致受害人眼睛嚴重受傷,加上陳不認罪,顯示無悔意,故須即時判陳囚六個月。

全程牽手 左右手各說

裁判官又批評,陳的未婚妻鄭詩韻力證他們倆於事發期間,在貴賓房外全程緊牽着手,卻供稱當時站在陳的左手邊,與陳的供詞不同,出現矛盾,令他相信鄭並非一名誠實可信的證人。

裁判官亦指,兩名傷者即鈴木仁與中村祖的供詞看似疑點重重,醫生報告亦無顯示鈴木的面部有受傷流血,僅是記錄了眼球內發現三塊小碎片,中村更未有第一時間投訴被襲,不排除二人在作供時可能發揮「演藝細胞」。

不過裁判官最終相信鈴木的供詞指,案發當日對他們來說是「漫長的一天」,更何況鈴木視力受阻,看不清自己的傷勢也不足為奇,而且現場環境擠逼,保安員可能未能及時目睹事發經過,加上兩傷者非酒吧賓客之列,才將二人驅逐出酒吧。

獲准保釋 等候上訴

資深大律師清洪在陳鴻業被拒保釋申請候上訴,於昨晚五時半許,即趕至高院當值法官新達誠官邸提出申請,與控方爭持三十至四十五分鐘後,保釋申請終獲接納,陳毋須被還押監房看管,逃過被檢查肛門一劫,惟須遵守按時每星期三次到中區警署報到的條件,以及交出二萬元保釋金。

案件發生於本年五月十九日,鈴木仁與友人模特兒兼演員中村祖在蘭桂坊Volar酒吧的貴賓房外,分別遭陳以香檳杯襲擊左眼及右手。

案件編號:東區刑事三一二九———二○○七。

記者:吳清廉

公爵府

其實我又唔係專登開名既

不過,我講既全部都係事實:mrgreen: :mrgreen:
而且,我以前打佢工唔係叫winnie唔驚
原文章由 hehalady 於 07-10-14 16:42 發表
嘩! Winnie Yip .... 妳開埋名,出埋樣嚟爆佢私隱 .....

You are very 夠 POP

男爵府

原文章由 lala229 於 07-10-15 13:10 發表
大律師真係有辦法, 由冇得保釋變有....不過起碼令佢坐咗一日監...等佢反醒吓! 希望佢會.....

係吖,
坐1日都要通櫃架
抵死

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

禁止訪問

伯爵府

抵死./...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

大律師真係有辦法, 由冇得保釋變有....不過起碼令佢坐咗一日監...等佢反醒吓! 希望佢會.....

子爵府

二世祖~~低:tongue: :tongue:

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實我覺佢地兩個都有問題, 陳鴻業固之然衰,但鈴木仁都係有問題, 成日周圍了火頭, 之前又同shine個成員天佑又碰撞,今次又同陳鴻業, 相信佢既態度都唔好得去邊
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

洋房

抵佢死,佢要對佢做既事負責任.如果鈴木隻眼真係有事,佢坐幾耐花廳都賠唔番

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

等佢一路上訴一路輸,最終要坐花廳兼"嘥"哂d律師費仲好

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有錢幾好,”資深大律師清洪在陳鴻業被拒保釋申請候上訴,於昨晚五時半許,即趕至高院當值法官新達誠官邸提出申請,與控方爭持三十至四十五分鐘後,保釋申請終獲接納,陳毋須被還押監房看管

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 WINNIEYIP 於 07-10-13 21:51 發表
講真丫,其實攪到佢咁都係佢媽咪一手做成
嘩! Winnie Yip .... 妳開埋名,出埋樣嚟爆佢私隱 .....

You are very 夠 POP
路遙知馬力,日久見人心!

子爵府

大宅

抵死~~

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係呢個時候點都要死撐住架啦!唔通答話佢坐過監我真係要考慮下仲嫁唔嫁好?!佢都唔想俾報紙寫衰佢架!但將來係點好快有得睇架啦!
原文章由 lormy 於 07-10-14 12:30 發表
佢條女仲話掟都唔走, 不難不棄, 永不分離 .... 大佬, 呢d 野唔駛講到出口既, 真係聽到毛管棟
為仔死為仔亡, 咁無難度既女, 我睇陳生唔會玩得好耐, 好快又換晝 ...

大宅

抵死~~

原文章由 Chungmama 於 07-10-13 19:43 發表
(星島) 10月 13日 星期六 05:30AM (綜合報道)

(星島日報
報道)施念慈
前夫陳鴻業涉於本年五月在中環
蘭桂坊
Volar酒吧內,用香檳杯砸傷日籍男藝人鈴木仁
的左眼和中村祖的手背,昨在東區裁判法院被裁定各一項嚴重傷害 ...

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 galiegalie 於 07-10-13 22:24 發表
覺得佢持住自己靚仔(其實一般), 屋企有d錢,
就周圍溝女, 平日油手好閒, 不務正業, 不可
一世咁既死樣, 聽倒佢要坐半年真係幾想拍手

正所謂物以類聚,表妹同佢都係不相伯仲,都係寸寸貢:tongue:

以為搵到個大律師幫手就可以無法無天,連法官都話表妹証供
唔可信,喺呢個時候又話訂婚喎!我真係想睇吓佢哋結唔結成婚,
以ar業ga前科就算結咗婚都係等離婚多

不過有d嘢真係好難話得埋 有版你睇,好似"魚心"同"6yes"單爭產事件咁,呢頭話張嘢係流ga,但.........佢都贏咗la 所以未到最後一刻,都唔知會唔會俾d衰人得逞

首頁

尾頁

跳至