烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

因為想氣管好d, 所以近排經常煲鱷魚肉川貝加舊痩肉, 我之前問過好多人都話要加肉, 但今日個陪月話鱷魚肉一定唔可以加肉, 如果唔係個鱷魚肉既功效就會冇左, 真係攪到我一頭霧水, 想問下你地會點煲?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 puffpuff 於 07-10-14 22:23 發表
因為想氣管好d, 所以近排經常煲鱷魚肉川貝加舊痩肉, 我之前問過好多人都話要加肉, 但今日個陪月話鱷魚肉一定唔可以加肉, 如果唔係個鱷魚肉既功效就會冇左, 真係攪到我一頭霧水, 想問下你地會點煲? ...

我都係用雞肉或者瘦肉煲,我又唔知唔可以用肉喎.有咩根據唔可以用肉呢?
<br><br>

別墅

Hi!

之前我個囡囡成日咳,有痰又唔識咳出嚟,所以我請教個睇咗好耐....好熟嘅中醫師 ,佢寫咗五款有關"鱷魚肉"湯水的資料比我,其中四款都有加瘦肉/豬,只有一款沒有...........

所以,我一向都有加架......不過....囡囡依家又真係好耐先少少咳.
而且,比以前快D好返。:lol:

原文章由 puffpuff 於 07-10-14 22:23 發表
因為想氣管好d, 所以近排經常煲鱷魚肉川貝加舊痩肉, 我之前問過好多人都話要加肉, 但今日個陪月話鱷魚肉一定唔可以加肉, 如果唔係個鱷魚肉既功效就會冇左, 真係攪到我一頭霧水, 想問下你地會點煲? ...

嵐嵐21  please send detail to me, thanks  發表於 11-11-11 23:04

男爵府

BingYingYing, 可否分享果五款湯水?謝謝!

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

禁止訪問

別墅

想問吓點樣去除鱷魚肉本身d味

禁止訪問

別墅

我都有落薑 、果皮, 同海底椰、川貝、淮山、南北杏. 不過, 都仲係有味, 會唔會我落得太多鱷魚肉呢?其實應該落幾多?

原文章由 沙沙 於 07-10-15 17:11 發表

我只係煲時落多片薑同落果皮~

大宅

我上網睇過d食譜, 全部都係要加肉煲。

聽完個陪月講又唔知俾咩反應佢, 因為當時佢講完, 我都唔係好信, 覺得大家唔係好岩channel。唔理佢啦,我都會照加肉一齊煲,上幾次飲完都ok。

想唔腥,鱷魚肉要加薑起水。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

請問你們會喺邊到買鱷魚肉呢?可否分享吓呀?因而家好多地方都係買假嘢?-( ?-( ?-(

禁止訪問

大宅

thank you very much!!!!

男爵府

好媽媽勳章

沙沙, 請問急凍果 d, 功效是否有呢? 我都有見過, 但驚無用, 所以一直唔敢買, 請指教

大宅

原文章由 沙沙 於 07-10-15 18:44 發表

唔知呢..我多數落一舊仔再加D豬展吊下味咁~...約手掌咁大塊左右

加埋紅蘿蔔,得唔得la~??

大宅

我上個月開始每個月燉兩三次比老公飲. 因為佢有哮喘底.
我之前响百佳買急凍鱷魚肉既. 大約95蚊一包. 南非既. 一包分兩次燉. 前排亦去左深水埗合昌買. 老字號. 講明係野生既. 野生功效好d. 你可以上佢個網睇下呀. 舖頭仲有一包包少份量既. 大約90蚊一包一両. 但我上次買左半斤. 300幾蚊.
我通常用薑飛水. 加豬肉.南北杏.薑.川貝粉.細細舊薑燉4小時. 每次飲一半. 另一半隔湯料放樽比老公第二日飲.
其實加左薑出水. 基本上都唔會腥味.
暫時轉天氣老公氣管都無事. :-P

男爵府

好媽媽勳章

文狄, 你買的是乾定雪藏那種?

別墅

我想可能乾貨鱷魚肉,我用鱷魚肉2兩、淮山、川貝、瘦肉
乾貨無油膩,清少少,我比較鍾意

原文章由 puffpuff 於 07-10-15 18:01 發表
我上網睇過d食譜, 全部都係要加肉煲。

聽完個陪月講又唔知俾咩反應佢, 因為當時佢講完, 我都唔係好信, 覺得大家唔係好岩channel。唔理佢啦,我都會照加肉一齊煲,上幾次飲完都ok。

想唔腥,鱷魚肉要加薑起水。 ...

[ 本文章最後由 亞薛 於 07-10-16 14:49 編輯 ]

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至