母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb 兩個半月大, 未返工之前我係俾bb埋身食, bb兩個月時我開始返工, 開始由工人餵奶樽, 我返工前同放工後同星期六日都會俾bb埋身食, 不過呢兩日佢開始食得好差, 我一將佢打平訓想開始餵佢就狂喊, 之前佢每餐會食十幾分鐘, 依家只係啜兩下就狂喊, 喊到倦就訓, 今早都係食左幾分鐘, 而今早工人餵奶樽佢又肯食, 佢會唔會係厭左我呢...?

我好唔開心, 唔通bb唔要我?

大宅

唔好唔開心啦,
我阿b啱啱開始食樽都唔肯埋身架,
一埋就扭計,
因為食樽出得快d,
又唔駛咁出力(埋身食佢辛苦d)
唔緊要架, 我同佢講:
你乖,媽咪係度係埋身食架
繼續努力啦, 佢餓就會食架,
餵多d佢就慣架!
bb點會唔要你啦~
努力, 加油

大宅

多謝你...可能係因為我妒忌bb跟工人....我成日都好擔心bb會跟工人唔跟我, 而且我bb呢幾日唔肯埋食, 令我成日都覺得好似係自己有問題, 又怕佢肚餓....所以好煩好唔開心....

原文章由 BB618 於 07-10-15 10:53 發表
唔好唔開心啦,
我阿b啱啱開始食樽都唔肯埋身架,
一埋就扭計,
因為食樽出得快d,
又唔駛咁出力(埋身食佢辛苦d)
唔緊要架, 我同佢講:
你乖,媽咪係度係埋身食架
繼續努力啦, 佢餓就會食架,
餵多d佢就慣架!
bb點會唔 ...

大宅

Yes, after BB gets used to bottle, he will refuse to be direcly fed. You may try direct BF more before you go to work lor. My situation is the same lar - I always "Lan Gai" and left BB for the maid's feeding. So he refused to drink from me 100% at month 5 :-( .

Let go, the BB likes the maid because she treats him good, it is good ! I think this way to make myself comfortable. (My 13-month son calls "jie jie" first every morning when he gets up):tongue:

原文章由 ernie_kmy 於 07-10-15 11:01 發表
多謝你...可能係因為我妒忌bb跟工人....我成日都好擔心bb會跟工人唔跟我, 而且我bb呢幾日唔肯埋食, 令我成日都覺得好似係自己有問題, 又怕佢肚餓....所以好煩好唔開心....

...

男爵府

唔好唔開心呀,放鬆d!你妒忌工人的心情我好明白!
你bb唔係唔要你,只不過係太聰明了,有得choose,梗係choose出得快又唔洗用力的方法啦!

試下星期六日公眾假期,唔好steam奶樽,等bb知道有你在家,佢就唔可以食奶樽,一定要努力啜啜!唔好因為佢喊就俾奶樽!肚仔餓就應該無得硬頸啦掛!佢地通常眼瞓時比較容易就犯。(硬功)

另外,我會送多d增值服務俾佢,例如埋身食有歌仔聽(呀媽啍的兒歌或流行曲)、有按摩服務(輕輕按按手腳)、有陪笑陪玩服務,總之包羅萬有。:lol (軟功)

努力呀!聰明的bb係難教d,聴明bb的父母又會辛苦d!

原文章由 ernie_kmy 於 07-10-15 11:01 發表

...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊