烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hinhin.mami 於 14-05-17 發

原帖由 meisuet83 於 14-05-17 發表
我用士多啤梨+藍莓+乳酪,但食落好似食緊粗糙嘅思樂冰咁。 水果同乳酪係咪一定要放5-10分鐘先可以整呢?同 ...
會5會係d糖未攪溶?

複式洋房

引用:Quote:meisuet83 發表於 14-5-17 23:35 我

原帖由 hinhin.mami 於 14-05-19 發表
你試o下用2份原味乳酪+1份淡忌廉 + 10-12%糖(隨意可省) o黎整冰粒....加o左cream o既冰粒你睇好唔好d..應該 ...
thanks for your advice! 我試咗喇,加咗cream同埋細力咗壓係滑啲,但有啲細細嘅油脂粒,有點膩,要改諗諗點改良

複式洋房

引用:Quote:原帖由 meisuet83 於 14-05-17 發表

原帖由 ungoobee 於 14-05-20 發表
會5會係d糖未攪溶?
啲乳酪係我自己整㗎,所以啲糖應該溶晒嘅!Anyway, thanks for your reply!

男爵府

好媽媽勳章

meisuet83 發表於 14-5-24 18:45
thanks for your advice! 我試咗喇,加咗cream同埋細力咗壓係滑啲,但有啲細細嘅油脂粒,有點膩,要改諗諗 ...
D CREAM 你有無打起??? 千奇唔好打發...我o既程序係...乳酪加糖攪勻等d糖溶晒之後就加入淡忌廉...撈幾o下攪勻就可以入冰格....我試過將d cream 打至六成..之後就有d油脂粒粒出現..所以千其唔好打d cream 呀...因為d油脂會click 實晒個機頭入面...好易出事o架.

複式洋房

引用:Quote:meisuet83 發表於 14-5-24 18:45 tha

原帖由 hinhin.mami 於 14-05-26 發表
D CREAM 你有無打起??? 千奇唔好打發...我o既程序係...乳酪加糖攪勻等d糖溶晒之後就加入淡忌廉...撈幾o下攪 ...
我有爬文㗎!所以無打d cream!
不過我d cream同乳酪係分開雪無撈埋,可能係呢個原因令雪糕有油脂粒!我跟你個方法做先!

hinhin.mami    發表於 14-5-27 10:28

大宅

BK Milk勳章

回覆 fairyfloss 的帖子

hi fairyfloss,

可否告知邊間店賣平D架, 我都想買番部, 謝謝!

民房

回覆 fairyfloss 的帖子

可否告知店鋪名同地址啊? 萬分感謝!

男爵府

依家工展會,冬日美食節都會平

首頁

尾頁

跳至