論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有d擔心, 因為個仔由細到大都係瞓瞓下會發夢, 會嘈幾下咁. 但呵一陣會瞓返, 而且平時6-7點就醒. 有比過七星茶佢飲, 但情況差不多. 呢個新菲姐黎左1個月, 呢個星期開始發覺阿仔半夜無嘈, 又瞓到8點幾先醒. 我問個工人點解佢d practice好似唔同, 菲姐話可能佢跟我教每2天比一次七星茶佢. 我check過盒七星茶, 只係飲左2包. 佢會否比左藥我仔食呢? 各位JM有無聽過有呢D事? 我又可以點check/確認呢? (帶阿仔去驗身)?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

為求清楚, 你快D帶仔去Doctor度睇吓. 因呢個情形有可能發生. 仲有在奶度比糖, 粥仔度比鹽, 等baby跟佢, 等你揍唔掂, 咁就可食住上

fitfish  你好醒...  發表於 14-5-15 21:51

水晶宮

你咁講,我都登你擔心.
不如搵幾晚自己湊返跟身瞓,睇下BB情況有否異樣.
然後,搵日等工人放假唔係屋企,就進行大搜查,睇下有無見到有D不明來歷既藥物.
為左BB安全,一定要查清楚.

Anmare  佢有心做, 點會咁易比我搵到... 唉  發表於 14-5-15 11:53

水晶宮

我工人之前都有講過,有D工人會比少少酒比BB飲,等佢好瞓D !!!

csweva    發表於 14-5-23 13:02
darichie  OMG!!!!  發表於 14-5-16 02:28
YuYuMother    發表於 14-5-15 12:40

別墅

方方媽媽 發表於 14-5-15 11:49
我工人之前都有講過,有D工人會比少少酒比BB飲,等佢好瞓D !!!
唔係嘛.....唉, 好擔心tim.

大宅

DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

不如在廚房裝個cam

珍珠宮

咁就唔好等, 快d去睇左医生先!! 如果你係working mum, 有冇人可以來你家睇住工人先? 如果再係唔安心......唯有唔好要呢個工人喇....

男爵府

回覆:juejuecat 的帖子

廚房裝cam作用不大,我地自己湊b,工人主要做家務,有日我好順利餵呀仔食哂一碗粥覺得有問題,自己試味,肯定佢落左鹽,我廚房都有cam,佢唔食豬我捉佢試問佢係咪有落鹽係粥到,佢堅持話無,仲要話本身係咪豬有鹹味,我反問佢平時唔調味既雞會唔會有鹹味,佢死狗唔出聲

男爵府

回覆:工人會唔會比藥小朋友食等佢瞓覺靜d

睇醫生睇唔到嘢,唔通捉bb驗血咩。用兩三日貼身睇住佢,由bb最尾嗰餐到瞓,望住姐姐做啲乜。你响度睇佢唔敢落手,咁就睇呢兩三晚bb有冇還原。如有,好大可能工人做咗手腳。

子爵府

回覆:Anmare 的帖子

你試吓呢幾晚自己釘住囝,唔好比工人比任何野佢食或飲,自己搞直至囝瞓左。。睇一下囝情況如何?

Anmare  因為係仔係同工人瞓, 咁佢臨瞓前比咩佢食我唔會知喎, 除非唔一個房瞓  發表於 14-5-16 15:40

珊瑚宮

驗尿得唔得?

Anmare  我都咁諗, 因為K1要佢做驗身, 好唔好順手check埋  發表於 14-5-16 15:40
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

fitfish 發表於 14-5-15 21:53
驗尿得唔得?
若食咗安眠藥, baby吽吓吽吓嘅, doctor睇得出架. 廿幾年前同事衰工人比過佢仔食安眠藥, 陰公, 佢仔得6個月咋.

Anmare  冇陰公... 痴線架  發表於 14-5-16 15:41

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我話俾你聽, 工人俾藥小朋友食, 等佢瞓覺唔好嘈住工人, 哩啲事真係有發生, 發現係因為嗰次工人落重咗藥, 父母返到屋企見小朋友仲未醒, 抱去睇急症, 醫生話咁樣瞓法係好唔正常, 應該俾人落咗藥, 嗰對父母即炒工人, 自始唔再請, 由四大長老幫手湊。

Anmare  我冇人可以幫手照顧  發表於 14-5-16 15:42

珊瑚宮

落藥比人食,要坐牢的
玩具萬歲!

子爵府

回覆:Anmare 的帖子

So scary....I hope it\'s just a misunderstanding

Anmare  i hope so, may God bless!  發表於 14-5-16 15:42

大宅

回覆:工人會唔會比藥小朋友食等佢瞓覺靜d?

自己放兩日假,自己湊兩日,跟自己訓,觀察bb情況,如果夜晚有醒就好明顯!你工人菲定印?菲工人機會不大,印就有機會,佢地宗教信仰令佢地思想有偏差!

vivienfong  菲都曾有過漂白水開奶俾bb飲既新聞,其實好睇本質  發表於 14-5-17 09:25
Anmare  係菲, 我見佢瞓前有祈禱, 希望係我誤會啦  發表於 14-5-16 15:42

男爵府

第一時間即刻自己湊返夜晚睇下仔仔情況有冇唔同.

有時小朋友大咗啲係會突然間瞓得耐咗, 但你工人又係剛到, 時間上好似咁啱咁, 所以都係check清楚穏陣.

Anmare  大左會瞓得耐d咩? 咁得意? 我都希望係誤會  發表於 14-5-16 15:43

大宅

回覆:工人會唔會比藥小朋友食等佢瞓覺靜d

我工人tum bb訓有一手,我放假都見過。
你請日假觀察下

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

Anmare 發表於 14-5-15 09:20
有d擔心, 因為個仔由細到大都係瞓瞓下會發夢, 會嘈幾下咁. 但呵一陣會瞓返, 而且平時6-7點就醒. 有比過七 ...
好大可能有加料.
冇理由個仔一跟佢就咁好瞓.

主 賜 平 安

別墅

我擒日chok佢, 睇佢咩反應. 事緣阿仔想食零食, 我借d兒話, xxx (工人名) there should be no food, drugs or medicine you should give it to XX (阿仔) without our permission. 佢又冇特別表情/心虛喎, 淨係好似平時咁 yes madam.... 即係點呢, 希望真係我諗多左啦

首頁

尾頁

跳至