家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

lky3107

有否存倉費及即時報價 ?
係唔係有無買賣都 extra 每月比$120

原文章由 lky3107 於 07-10-16 14:31 發表
我用hsbc, 但明年起無廿萬係戶口度就要每月比$120, 而家無十萬每月都要$20, 都頂得順, 但$120就太多了, 所以我都要講bye bye, 請問中國銀行除了買股票, 其他網上交費等好用嗎? 用不用給月費?

...

伯爵府

JCHANG

hsbc每半年$100存倉費, 及有即時價, 有無買賣每月都要比$120架, 但如果你有廿萬(cash+股票係倉到以市價來計的a/c balance), 就唔洗月費, 其實就係要叫我呢d窮客仔過戶. 佢地係想d大客留係度.

其實我買賣好少, 主要係網上交下費, 過下戶方便d, 所以我想找間唔洗比月費.

原文章由 JCHANG 於 07-10-17 19:09 發表
lky3107

有否存倉費及即時報價 ?
係唔係有無買賣都 extra 每月比$120

大宅

原文章由 lky3107 於 07-10-18 09:37 發表
JCHANG

hsbc每半年$100存倉費, 及有即時價, 有無買賣每月都要比$120架, 但如果你有廿萬(cash+股票係倉到以市價來計的a/c balance), 就唔洗月費, 其實就係要叫我呢d窮客仔過戶. 佢地係想d大客留係度.

其實我買賣 ...

我老公轉左hsbc0既"明智理財戶口"幾個月喇喎,都冇做買賣只係交下水電費,但從冇收過$120喎

大宅

我都有痕生,但未用過,請問有咩費用要收呀?

原文章由 沙沙女 於 07-10-17 17:22 發表

我都係用痕生, 但唔識用佢即時報價, 幾低b
返去研究下先

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我用緊boc

大宅

育兒性格勳章

lky3107
Thanks

whywhywhy

我同 hb 講你知唔知唔夠 $200k 要每月比 $120,佢話你都 x ,申請"明智理財戶口"就唔洗比 $$$$?-( ,係唔係???

原文章由 whywhywhy 於 07-10-18 10:22 發表

我老公轉左hsbc0既"明智理財戶口"幾個月喇喎,都冇做買賣只係交下水電費,但從冇收過$120喎

[ 本文章最後由 JCHANG 於 07-10-18 18:33 編輯 ]

大宅

我用恆生,同中銀

恆生:收費貴o左o的,買賣三個交易日,只要你三日內唔沽貨而存o左入倉,即收存倉費!不過最好係可以之前一日set定買賣,方便唔係可以成日睇到個市!

中銀:收費較平,每年5月同11月收存倉費(以當時戶口有幾多隻貨計),不過唔好處係電腦只係交易時間先可以set買賣,唔可以之前一晚set定,冇咁方便我!

而家想睇o下有冇人用過東亞好唔好用?
我問過佢o地,原來佢o地係唔收存倉費o既!
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

伯爵府

請問呢個"明智戶口"可唔可以在網上買賣股票同即時看價?

中銀同東亞邊間好? 東亞唔收倉費都唔錯.

大宅

唔好意思,我未買過,希望可以解答

豬豬bb
咁我想問下
1.恒生三日內唔收存倉費,咁3日內又會收咩費同點計法
2.可以之前一日set定買賣係點樣,係咪即係明天一開市就幫你沽,不論咩價
3.請問如果係間銀行開投資戶口,洗唔洗開埋儲蓄戶口,會否收月費

我有朋友用東亞,佢話個網會成日都上唔到

大宅

畀面勳章

我都係恆生,收費都幾貴,特別係ipo $100, 存倉收多$30, 但轉又驚煩...

別墅

好媽媽勳章

我都係用緊中銀,覺得都 ok,同事話東亞好,因為佢個網上查價,連賣出買入ga資料好詳細。不果我少少地玩下,中銀已經好夠。
唔好處: 抽新股必抽唔到,手續費都"sit"埋!!

別墅

請問ipo係咩,除了這個收費,還有什麼?
存倉收多$30,即每日幾多

原文章由 zinacef 於 07-10-22 11:47 發表
我都係恆生,收費都幾貴,特別係ipo $100, 存倉收多$30, 但轉又驚煩...

洋房

月餅勳章

原文章由 ysy111104 於 07-10-22 12:25 發表
請問ipo係咩,除了這個收費,還有什麼?
存倉收多$30,即每日幾多

存倉費係你每買一次收$30(T+2內没有賣出),仲有每月$15好似係倉租 !!

別墅

981001, thanks

洋房

我用中銀

大宅

MEE TOO!

原文章由 小彤彤Crystal 於 07-10-22 16:49 發表
我用中銀

大宅

3日內唔收存倉費,通常每首收$30,視乎你買幾多,我試過買o既金額多過$10000,會收$60

之前一日set定買賣,佢會有落盤價位比你打落去,你心目中想咩價放,你咪set囉,如果第二日開市去到呢個價,佢會同你沽or買!

開投資戶口一定要開埋儲蓄o架,開投資戶口係唔駛錢o既,如果唔係成本咁大,邊個仲會搵銀行落盤呀,因為你有買賣佢已經收你手績費同存倉費o架!

原文章由 2bbma 於 07-10-22 09:39 發表
唔好意思,我未買過,希望可以解答

豬豬bb
咁我想問下
1.恒生三日內唔收存倉費,咁3日內又會收咩費同點計法
2.可以之前一日set定買賣係點樣,係咪即係明天一開市就幫你沽,不論咩價
3.請問如果係間銀行開投資戶口,洗唔洗開埋儲 ...
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

首頁

尾頁

跳至