自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾氣好差、每日都會同我作對、好唔服從大人指令!有自己思想、主見!唔服從之餘仲想控制返我地。老師都話佢好有管家仔性格、笑說佢可以做班長😭好勝、唔輸得,小朋友、甚至遲過同學放學都會發脾氣。但口係學校好乖、一出學校門口就另一個樣。老師話佢食住我同爸、叫我地嚴d。其實我地好嚴、甚至會打!但佢又係唔服從、甚至反叛。好中意講反話、明明好中意既野、一唔開心就會話唔要、甚至掉左去!返學返左大半年、除左心情好會間中自己唱下新歌、甚少會提到學校玩咩、學咩、唱咩。😔好神秘。每次教佢道理、(例如過馬路要拖手、唔係會比車車整到)但去到人多地方時叫佢拖住、佢好快就講:呢到都無車、唔會撞死我嫁!😱駁咀快、轉數快,我同老公經常唔識比反識。記憶力好好、例如搬屋、去過一次便認出新屋地方。
總括一句、佢係獨立個體、我做左幾年琴行、見好多小朋友、但對自己兒子、只懂苦叫。無咩人比到意見、外人以為我地教得唔好、朋友們又覺得我地晒命孩子太(醒)
只真心想過來人看看他是什麼個案、如純粹孩子頑皮、我們就要堅持惡教、如孩子有另類特殊(如資優、過度活躍)我們又從其他方向入手。看看跟你們孩子有什麼共同點吧😔

大宅

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

有冇做評估

複式洋房

就係唔知應該從何入手、只知非一般正常、嘗試過參與學校親職講座、管教講座、都無咩幫助~佢在學校又正常、老師們無咩特別意見、只說他愛說話、愛表現自己、愛別人關注

複式洋房

而且我們只知他很聰明、但他還小,未有接觸多方面學術、所以根本唔知佢有咩獨特才華、其他野、學行、發育都同同齡小朋水差不多,唯獨生活行為上看到他不同。不知合適做任何評估。也不知應把他當什麼類型小孩管教看待、很煩惱

大宅

叫兒科醫生轉介做評估, 一係返健康院叫姑娘轉介

大宅

叫兒科醫生轉介做評估, 一係返健康院叫姑娘轉介

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

個個人有唔同性格,其實如果佢有同人玩,同人講野有eye contact,只係選擇性咁聽某人指令(如果聽唔明,就應該所有人講都唔聽),應該無咩問題

我果個,唔太同同齡既人玩,

超級固執,固執到如果佢有佢自己諗法,佢唔會聽任何人指令,包括老師校長

成績表都寫佢記憶力優異,但超有主見,好勝
思想複雜,老師說好難猜透他的想法,我也自問成日唔知佢諗去邊

初初很苦惱,教仔教到睇醫生
但我依家都接受人是獨一無二的,
,雖然他有以上缺點,但他也有優點呀,例如愛閱讀,專注力很好.....

你果個應該不會有什麼問題的

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你好似講緊我細女, 佢又係3歳

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

男爵府

樓主可以試吓去BK"特殊教育"𠴱邊試吓問

複式洋房

我明白佢係獨一無二😭但我比較擔心佢將來人際關係、因為佢太好勝、好難相處。除了心情好想發洩體力會同同齡小朋友玩下、其餘時間都好自我。或者好另外一個人、在老師們門前會很好表現為得歡心、根本不是自己。

複式洋房

我想問、佢下次返健康院應該要5歲。而家呢種情況可自行返健康院見姑娘嗎?

longfung  健康院係任何時間都可約見的!  發表於 14-5-16 17:04

大宅

我大女同你仔一模一樣!!!!!我真係唔識教

複式洋房

說真的、有時對住孩子好氣餒、曾想過我是否這麼討他厭、非要同我作對。 真不知道他要做評估、還是我要做輔導

複式洋房

回覆 happylala 的帖子

好😉我再嘗試花一點時間了解下

伯爵府

老師除了叫你管教改善之外,有說懷疑你孩子有其他問題或障礙嗎? 過度活躍症或自閉症的孩子,在家或學校都係一個樣,好少在學校控制到而在家出事。我估是這原因,老師才建議你在管教下手。 健康院有3 p親子政策課程,嘗試重新評估自己和老公的管教方法。

wonderlulu  同意, "雙面人"通常係識鑽空子。  發表於 14-5-16 15:54

珍珠宮

2024年龍年勳章

都有可能係佢性格,每人性格唔同,但你個可能比較早熟?好勝,E Q方面可能差少少,只要佢明白人意思,應該唔係自閉,佢可能係選擇性去應唔應你吧?過渡活躍就咁字面睇又唔覺係。

複式洋房

回覆 ashley_baby 的帖子

有同感啊😭好難教!怕佢唔係自己屋企人、對佢第時返學女大影響、不是人人能夠接受的程度

子爵府

回覆 haupui 的帖子

我小朋友情況同你小朋友差不多, 當時老師覺得佢過度活躍, 因為永遠坐唔過15 mins而且多口, 反應快到你唔信, 後來返健康院見姑娘, 姑娘話佢唔算嚴重, 最後朋友介紹我去湾仔小童郡益會, 見姑娘,社工, 最後做評估, 你可能打電話去問吓.

複式洋房

回覆 hanbb 的帖子

其實老師無叫、只是學校咁岩有呢方便講座、我覺得自己有需要去聽下

複式洋房

唔好只用強硬手段對佢,要軟硬兼施,佢好有自己思想,但太自我,所以同佢講道理用反問法,引導佢自己去諗,如果直接講咩應該做,咩唔應該做,佢只會覺得煩厭同想挑戰你講既野係錯,所以同你唱反調,刻意去做你叫佢唔好做既事! 父母態度惡是有反效果,因佢自尊心太強,循循善誘其實更有用,可以先改變教導方法睇下咩情況先!

首頁
12345...7

尾頁

跳至