自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆 elly_cheng 的帖子

唔該晒~

男爵府

引用:我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾 ...
其實你可以叫校長寫信俾你 …再去所屬地區既政府/(類似明愛)既社工做評估,你試試看,我朋友都係咁(但 …佢係小學生),証實左係資優,宜家就pass左去香港個邊詳細跟進,唔知幼稚園得唔得

禁止訪問

珊瑚宮

打、惡, 唔代表嚴格, 係強調邊個係角力中嘅權威者。

啲講座多係泛泛之談, 而我估去得學琴嘅細路, 爸媽或姐姐係附近, 未必會向你發脾氣或真係有能力唔理你。

但我仔當年(3歲)係會老實唔客氣:"我唔鐘意呢首, 唔彈"就拒絶合作, 自己攞返本書睇! 佢當然俾我教訓一塲, 但目的係佢自己話想學嘅, 我要佢完成呢個承諾, 上完果4堂, 多謝老師教佢先叫完結。

至於管教, 我仔讀間街坊幼稚園, 對佢嘅問題行為/表現, 上N班冇幾耐, 學校就提議我地去做評估, 我貪快自費搵咗兒童心理學家做, 個評估最值係講出好多我地處理、教導阿仔手法上嘅瑕疵, 有啲真係老生常談, 但自己做咗都不知不覺。呢啲, 我地都有同返老師分享。

之後, 我地經常同老師交流點處理佢嘅問題行為, 從中互相學習。有時外人批評, 我亦會返去細想下點做得好些。有則改善無則嘉勉。

如果當初只當佢脾性就係咁, 我都可以接受唔完美架, 但今日回想就知效果好唔同。

bkfans    發表於 14-5-16 16:21

複式洋房

回覆 滑蛋河 的帖子

其實如果唔去諗係未資優/過度活躍定自閉?遇上這孩子,我比較吃力還是管教方向...

例如: 放乎前食左茶點,返屋企就晚餐,佢偏要買面包食,
同佢講食完飯先好食,一定發脾氣,,軟又唔得,硬又唔得.....

每天圍繞唔同小問題同佢鬥力....

當然,我都會想了解更多佢是否與眾不同所以有唔同方式應對...
所以我好多謝你地咁多真心的意見...我再愎慢研究研究

nicoocin  由得佢發脾氣囉,其實根本唔係鬥,佢係睇你點處理而挑戰你底線咋?  發表於 14-5-16 20:31

男爵府

我之前問過係協康會果d 做評估..要$6000/次...而係果度做治療仲好貴...

象牙宮

引用:其實做左評估都無大作用。除非要落藥,如果

原帖由 滑蛋河 於 14-05-16 發表
其實做左評估都無大作用。除非要落藥,如果唔係都係靠父母自己同個小朋友斗智斗力。我做過两堂行為治療,根 ...
你講得岩,真係要同佢鬥智,又唔可以次次都用同一個方法,EQ 小d都唔得呀!

複式洋房

回覆 wonderlulu 的帖子

我仔仔都會咁唔客氣,只是看心情..
即係,最後唔係甚麼特殊,而係從中找到合孩子的管教方式嗎?
希望你可以慢慢分享更多...謝謝

男爵府

如果係學校正常既 話
資優 過度活躍 自閉 機會唔大
只可以講句你個小朋友真係食住晒你地

睇你咁講 我覺得好正常 好多小朋友都係咁
我覺得樓主小朋友個欲望比較大

複式洋房

回覆 mercurycc 的帖子

讚同!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我覺得樓主較主觀,+佢小朋友只是普通一群,+

原帖由 H2O100 於 14-05-16 發表
我覺得樓主較主觀, 佢小朋友只是普通一群, 唔覺佢小朋友係另類特殊(如資優、過度活躍)

...
好多小朋友係咁

男爵府

引用:回覆+滑蛋河+的帖子其實如果唔去諗係未資優

回覆 滑蛋河 的帖子

其實如果唔去諗係未資優/過度活躍定自閉?遇上這孩子,我比較吃力還是管教方向...
其實會唔會係你太執著呢?如果係我我會問佢係唔係好餓,如果佢話係我會由得佢食,晚飯食少d,反正都係澱粉姐。我仔都好有主見咖,如果無危險性我都會比他自己決定。所謂行為治療就係治療父母依d,點去接納包容。

珍珠宮

開心吸收勳章

haupui 發表於 14-5-16 15:22
回覆 小寶貝兒 的帖子

好、我都試下打電話約下。基本上佢叫唔停、除非用小小暴力。因為次次叫佢唔好咩、佢 ...
3歲已經識講呢D說話, 我仔仲係一舊飯

複式洋房

回覆 滑蛋河 的帖子

但係次次結果都係晚餐完全唔食,,,我都好多時會比佢自己選擇,比如,晚餐食飯OR食意粉....放假去邊,做咩.....只係有時覺得,規矩始終要守...正常晚餐後,佢喜歡食其他我都唔介意,只是,佢就是喜歡而家即刻做想做既事!

複式洋房

回覆 cloudwingwing 的帖子

其實,以我所知既小朋友3歲一舊飯其實真係好正常,相反,3歲已經要好小心地對答每一句說話,(怕講曾一句,佢會用返黎話你..)先有小小吃力同擔心....

mike89  歲幾已經識駁咀啦。。  發表於 14-5-18 02:13
lichingyin  3歲無可能一舊飯  發表於 14-5-16 17:58
tc001039  我女2歲時講嘢已經嚇死你,2歲半咩都超流脷!3歲重一舊飯先應該驚。。。  發表於 14-5-16 16:49

複式洋房

回覆 pat7889 的帖子

THANK YOU~我首先會多d同學校講下佢情況先,希望佢老師校長會留意多D佢有冇呢方面需要~

珍珠宮

開心吸收勳章

haupui 發表於 14-5-16 16:15
回覆 cloudwingwing 的帖子

其實,以我所知既小朋友3歲一舊飯其實真係好正常,相反,3歲已經要好小心地對答每 ...
我仔好似好驚同埋好鍾意學校老師, 如果他頑皮, 我就會話你唔聽話我就打電話同老師講, 然後他就會乖番。
如果他做到我要求的事, 我就會係他面前扮打電話同老師講, 我話仔仔今日好乖, 有聽我話做左XXX, 我扮收線後同仔仔講, 老師叫我俾個叻你, 話你好乖喎。

我用呢種方法對付我仔。

bkfans    發表於 14-5-16 16:23

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:回覆 小寶貝兒 的帖子好、我都試下打電話約

回覆 小寶貝兒 的帖子

好、我都試下打電話約下。基本上佢叫唔停、除非用小小暴力。因為次次叫佢唔好咩、佢 ...
苟勿論佢係唔係優資,但佢咁樣同媽媽講嘢都唔要得,要俾佢知咁樣好傷媽媽心

珍珠宮

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

樓主個囝囝呢類情況而家多咗好多!有部份原因係小朋友嘅社會地位高咗,大人好尊重佢哋,十分以小朋友為中心,小朋友係知道嘅,但太細又未懂處理所擁有嘅權利,就變得有點失控!
樓主小朋友得三歲,到4,5歲又會唔同好多!樓主可以再學多些管教方法,例如3p課程!當然如果真的想了解小朋友多些,去評估也無防!
另外去搵"遊戲治療"也是很好的!
順帶一提,我個仔ADHD,學校老師懷疑佢資優,但我唔打算去評估資優!樓主小朋友3歲,未適合做資優評估!除非真的明顯好出衆!如果只係有小小過人之處,等大D先算!

侯爵府

如果小朋友不是有特殊問題,目前的狀況可能要追溯三歲前的教導方式,再拆解如何因應小朋友個性去引導從而改善行為問題。我傾向相信專業意見及評估。

首頁
12345...7

尾頁

跳至