自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

haupui 發表於 14-5-16 16:29
回覆 cloudwingwing 的帖子

我試過呀,,第一二次都WORK,仲喊話唔好...但好快就比佢識穿左我係扮打電話比老 ...

教小孩最忌就是講大話,要做到言出必行。

複式洋房

回覆 滑蛋河 的帖子

睇睇下我都笑左出黎...我仔仔一時時,,但佢如果無打招呼,我會問佢你係未無左咀咀?做咩唔同人打招呼,然後佢都同你仔一樣一係背住,一係邊跑邊講HALO~
不過心情好時,佢會主動同人講.早晨*(因為仍知道某D EE會請佢食野..)

子爵府

haupui 發表於 14-5-16 17:22
回覆 兔仔得媽 的帖子

其實,,我打的...!!仲打得都幾甘下....不過下次都係一樣...永遠重複!!爸爸打得仲勁!! ...

打都要睇情況,合理嗎?打完之後你們會做乜?同他講我們打你我們都覺好心痛?又或者長篇大論一番?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

haupui 發表於 14-5-16 17:20
回覆 LL1999 的帖子

我會嘗試你第三點,,聽落好舒服,可以試下...

jm , 唔好咁快話唔 work,

(1) 唔肯坐度看書, 咁貼 d 圖出黎囉! 重點係要佢形象化, 圖像化明白, 如何學習守規行為!

(2) 細路轉數快過妳, 妳咪唸下點樣講服佢

室內, 商場, 可以同佢講, 唔拖, 會比陌生人捉咗或媽媽腳倦, 無你跑得咁快, 你唔拖我, 我好易唔見咗你

或若你仔要叻既, 要人讚既, 你可以叫佢拖住你行, 因為你好倦, 你可問你仔, 你可唔可以照顧我呀!

或者, 不如你拖住我過馬路呀! 你咁叻, 知道有無車, 不如你幫助媽媽呀!

我想講係, 教呢類小朋友, 要同佢鬥智鬥力, 重點唔係要 win 過細路

重點係一定要唸辦法, 教好佢,

而家 3 歲仲有得教

13 歲就難啦, 係咪

男爵府

引用:回覆+LL1999+的帖子我會嘗試你第三點,,聽落

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
回覆 LL1999 的帖子

我會嘗試你第三點,,聽落好舒服,可以試下...
他捉妳字塞?因為妳話有車要拖,所以他見無車就唔拖。妳試下改下表達方式。我會話媽媽太愛你,怕比人搶走你,怕你唔見,怕你跌倒,所以媽媽好想拖住你。另外妳試下問他點解唔想拖?我仔都有段時間係咁,我就同他講每個小朋友都一定要拖,到你10歲先可以唔洗拖,你宜家幾歲吖?未到10歲就一定要拖。他宜家見到其他小朋友唔拖就會報串,話人地未夠10歲又唔拖

複式洋房

引用:Quote:原帖由 haupui 於 14-05-16 發表回覆

原帖由 滑蛋河 於 14-05-16 發表
會唔會試下規矩set清晰d?同埋妳要嘗試去decode他的行為,由源頭著手。我比個例子妳。我個仔有段時間唔肯同 ...
我個3歲女好似你個仔呀!我話同佢去街,佢會問重有咩人去,我話婆婆呀,姨姨等d人名出黎之後,佢問我「我係咪要叫人?」我話梗係要啦,點知佢好冷淡話「咁我唔去喇!」真係夠膽因為呢個reason唔出肯出!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

滑蛋河 發表於 14-5-16 17:30
他捉妳字塞?因為妳話有車要拖,所以他見無車就唔拖。妳試下改下表達方式。我會話媽媽太愛你,怕比人搶走你 ...
yes, 我果女都係咁, 佢話點解前面個姐姐唔拖既

我話佢媽媽可能唔記得拖佢

跟住我問我女, 如果我唔記得拖住妳, 咁妳點

佢會答我: 我主動拖妳囉

其實, 呢類小朋友好難教, 但習慣咗, 就會覺得好有趣

尤其同佢鬥智鬥力時

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

haupui 發表於 14-5-16 17:04
回覆 滑蛋河 的帖子

其實都試過,佢心情好時都得,,只係佢有時心情唔好,無用!佢會話,我而家唔食!我唔想食啦! ...
唔食? 無問題架, 我從來唔"矮"細路食野, 擺出黎食就食唔食就算, 我唔會因為知佢鐘意食雞翼, 不停提佢快D快D留返俾佢, 亦唔會衰到特登食快D, 總之無就係無, 佢食得慢就係無 (老人家最鐘意呢樣, 慌死個孫食唔到好野), 無晒好送食白飯, 我大把時間陪你磨, 你無得落地無得去玩, 蝕底係自己, 你發脾氣我影低擺上YOUTUBE俾人睇

我仔有時嫌無送爬兩啖叫飽, 得, 無問題, DINNER TIME後唔好叫餓又煮麵又三文治, 我彩佢都傻, 屋企有工人姐姐都唔係咁全天侯服侍

你個仔咁聰明, 你要唸計仔, 做父母適當威嚴真係要有, 好多野我可以好鬆但我一黎料佢就知要收 (睇我形容都知我仔唔係善男信女啦), 尋日我仔做功課, 做做下又去拎野飲(又搏大霧搏我留意唔到又唔敢就咁走左去), 我"摺"一聲叫佢"坐低", 我仔死死地氣坐低一路哦"其實你唔駛講坐低丫, 你摺一聲我已經知你想點啦", 呢D默契要襯早建立, 唔好攪到第2時顛婆咁鬧仔得架, 俾D氣勢出黎嘛

樓上講得岩, 仲有讚, 唔好以為係專家呃人嘅招數, 讚賞係有用的, 可以先傾好條件, 做到就要讚, 小朋友一樣需要認同, 當然父母講過要算數啦, 仔仔肯開TURBO, 你煩少好多

wonderlulu    發表於 14-5-16 21:47
tc001039  同埋我女習慣坐high chair, 唔落地,真係一直坐係到!佢唔覺蝕底!好難攪  發表於 14-5-16 18:40
tc001039  我個女唔食飯重開心!真係可以全日食幾啖飯!  發表於 14-5-16 18:38
haupui  睇我形容都知我仔唔係善男信女啦, 好貼切!!!!!  好想快D搵到你D默契!  發表於 14-5-16 17:41

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 14-5-16 17:34
唔食? 無問題架, 我從來唔"矮"細路食野, 擺出黎食就食唔食就算, 我唔會因為知佢鐘意食雞翼, 不停提佢快D快D ...

好鐘意妳講果句, 唸計仔

我女令我學到轉數快 d, 有時覺得好 funny

好似佢而家讀緊 k1, 要做線條練習

初初唔肯做, 或做下, 又放底筆

好勞氣

咁咪要唸計仔囉

我女鐘意食迴轉壽司, 我話妳要跟住虛線連線, 如果唔係, 壽司無放係迴轉帶

咁點攞壽司呀

跟住我女一路畫, 一路講, 放壽司, 放壽司

又無畫出界, 又快畫完

當時我睇住佢做線條練習

我覺得好好笑

Charlotte_mom    發表於 14-5-16 17:44

男爵府

引用:回覆+兔仔得媽+的帖子其實,,我打的...!!仲

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
回覆 兔仔得媽 的帖子

其實,,我打的...!!仲打得都幾甘下....不過下次都係一樣...永遠重複!!爸爸打得仲勁!! ...
我覺得打係無用。有段時間我都比個仔激到好惱,好想打他(最後無)。後來醫生解釋左他內心世界比我聽。他地根本就唔理解大人世界,對他們來講大人世界係好不可理喻,有好多secret rules,隨時會踩地雷又被教訓,好似入左食人族,要步步為營。反而你應該比清晰指引他,令他唔洗踩到地雷。將你的要求清楚列名,但係唔好寫don\'ts,要寫dos。

複式洋房

回覆 兔仔得媽 的帖子

打完由佢喊,仍喊完會好慘咁我講下次唔會,然後我再問佢知唔知自己做錯咩..由仍自己答,但次次答完,下次唔會,下次都一樣....

大宅

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

小孩子還小, 只要你們能一直像現在這樣關心他, 他不會有問題的。因為專家做了長達二, 三十年的調查, 長大後有問題的青少年幾乎全部是由家庭問題引起的~

複式洋房

回覆 滑蛋河 的帖子

幾中意聽到人地形容小朋友內心世界,,,聽到佢個形容都好貼切!!

複式洋房

回覆 22forever 的帖子

好大膽呀...!!好似!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LL1999 發表於 14-5-16 17:40
好鐘意妳講果句, 唸計仔

我女令我學到轉數快 d, 有時覺得好 funny
你段野令我唸起余德淳講座中, 佢話佢其中一個仔好"立糯", 佢好鐘意食野, 於是余同佢講: 你知唔知呀, 我做consulting, 識好多人架, 如果你讀到大學畢業, 我就可以搵人推薦你入新鴻基, 果度個飯堂呀, 好大架, 日日好似食buffet咁, 嘩, 正呀!
於是佢個仔就以此為目標: 新鴻基! 新鴻基! 新鴻基!發奮向上

子爵府

haupui 發表於 14-5-16 17:43
回覆 兔仔得媽 的帖子

打完由佢喊,仍喊完會好慘咁我講下次唔會,然後我再問佢知唔知自己做錯咩..由仍自己答 ...

其實呢你們夫婦試吓去接受輔導啦,要知道每個小孩的性格都不同,好多時都是大人用錯方法得出來的惡果,我都是從輔導中一步一步走過來的,去搵專家幫忙。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 14-5-16 17:47
你段野令我唸起余德淳講座中, 佢話佢其中一個仔好"立糯", 佢好鐘意食野, 於是余同佢講: 你知唔知呀, 我做co ...

係呀! 重點係要捉到個細路鐘意 d 咩, 引起佢動機

我女好鐘意食野

我同佢講, 讀完幼稚園, 跟住小學, 中學, 到大學, 跟住出黎工作先有錢買野食

咁點先讀到大學

就係要做好線條練習, 識做線條練習之後, 就會識寫字

識寫字先可以讀大學

有一次, 我同女搭 lift, 阿女見到個 ee 件衫係 hello kitty

佢同 ee 講, 我都有 hello kitty 錢箱

咁 ee 問我女, 咁妳有無儲錢

我女答: 我而家無錢, 我要讀完大學, 出黎工作先有錢

不過讀大學, 要識做線條練習喎

果一刻聽到個女咁講, 一方面覺得好好笑

一方面又覺得好安慰

原來轉個彎教個女, 唸下計, 同樣都會達到目的

而家個女做線條練習, 快趣咗好多,

我又唔需要望住佢做, 我做自己野, 佢做完就會攞比我睇

問我做得靚唔靚

nicoocin    發表於 14-5-16 20:52
Charlotte_mom    發表於 14-5-16 17:56

男爵府

引用:Quote:LL1999+發表於+14-5-16+17:40+好鐘意

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-16 發表
你段野令我唸起余德淳講座中, 佢話佢其中一個仔好"立糯", 佢好鐘意食野, 於是余同佢講: 你知唔知呀, 我做co ...

我都有聽過醫生幾個例子好正。有個小朋友好唔鍾意返學,朝朝好似打戰咁。於是個媽媽同個女講每日接她放學。接放學時妳要形容一個同學嘅特徵比我聽,我聽完要即刻可以搵到個同學出來嘅,於是個女就日日好開心返學玩依個遊戲。

LL1999    發表於 14-5-16 18:01

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

haupui 發表於 14-5-16 14:16
我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾 ...

首先, 你仔仔係學校好乖, 跟到學校程序及要求, 没有搞事, 即是你仔仔喜歡學校生活, 就這一點, 你應該感到開心及感恩, 而且可以鬆一口氣, 如果唔係你重煩重勞氣.

你有冇聽過小朋友既反叛期, TROUBLE 2, TERRIBLE 3, HORRIBLE 4. 你仔仔正是TERRIBLE 3 階段.

我大仔3歲個陣, 也是這樣, 我講一句佢頂三句, 你講佢唔服, 佢真係唔會聽你講的. 現階段不要太多責罵, 佢唔明白的. 你要和他建立到一個良好關係先, 你也要令仔仔感覺和你一起很FUNNY, 很開心, 你係佢一個好伙伴. 佢成日咁多意見, 可能因為佢唔覺得自己有錯, 佢也是很直接講出自己感受罷了, 就攞過馬路既例子 , 佢覺得冇車就冇事, 佢其實想得對的, 因為佢想嘢好直接好簡單, 佢係唔明白可能會突然有車, 佢可能會受傷, 你可以解釋俾佢知, 而且俾佢知道當中既利害關係, 當然你也可以和他講媽媽唔開心, 因為媽媽擔心你受傷, 而且媽媽是保護你, 因為媽媽很愛你 (並不是說因為你唔聽媽媽話, 所以媽媽唔開心, 你咁講冇用的, 佢唔明白的.)

你亦唔好想得太複雜, 多點從仔仔既角度去思想下, 佢可能未必係你口中駁口駁舌, 唔聽你講. 相反 佢可能係思想單純思想直接, 想到什麼就說什麼既小朋友, 好直接地講出自己想到既嘢, 其實佢也等緊你去解釋給他知. 既然如此, 你更加要悉心教導他去想多點, 耐心解釋給他明白每樣事既情況.

希望幫到你.

伯爵府

畀面勳章

22forever 發表於 14-5-16 17:32
我個3歲女好似你個仔呀!我話同佢去街,佢會問重有咩人去,我話婆婆呀,姨姨等d人名出黎之後,佢問我「我係 ...

首頁

尾頁

跳至