自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

我仔又係三歲,一發脾氣就講反話⋯
呢頭話唔發脾氣,唔洗三分鐘又嚟

明明唔發脾氣果陣好乖好得意,
一發顛就用咩氹都唔ok
可以喊成兩個鐘😰😰

男爵府

引用:你講緊我個仔?!資優+ADHD+亞氏保加唯獨一樣

原帖由 LoveFamily 於 14-05-16 發表
你講緊我個仔?!

資優+ADHD+亞氏保加
我仔同你仔一樣樣。我仔又係好聽我話,好跟規矩。

子爵府

不似過度活躍,我仔是。不會在校乖的。我是叫家庭醫生轉介做評估,但等超過一年的,私家會快些。

子爵府

好多細路都難教,易教個D真係好采

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾 ...
同我女差吾多,資優無ADHD,但有對抗症焦慮,我怕嘈,會駡同老公忽視佢又好D

[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

haupui 發表於 14-5-16 14:58
而且我們只知他很聰明、但他還小,未有接觸多方面學術、所以根本唔知佢有咩獨特才華、其他野、學行、發育都 ...

如果你想做評估,可以考慮一個叫「行為及情緒評估」

公爵府

環保接龍勳章

或者我唔係你,我唔能夠完全感受到你既感受,但我就咁睇你第一帖,我睇得出你地唔夠堅持,因為我個女都係唱反調既人,但有時我真係會俾佢撞板,撞得兩次最少佢會試下聽你講,無傷大雅既事,例如砌圖點砌呀,貓樹花草油咩顏色呀(係呀有時啲人係粉紅色呀黑色咁) 你都要俾佢做下主,咁佢覺得被尊重先會尊重你

出街唔拖就俾多啲新聞佢睇啦,狗仔唔見好,貓仔唔見好,人仔唔見都好,一律因為無拖住,同埋你應該善用講條件,慢慢訓練,我個女細個成日走左去,我甚至搵朋友幫我捉佢走嚇佢都係有用一排咋,反而,你應該經常同佢短程出街,例如去公園玩,去買少少野(真係一兩件咁大把,但係為左小朋友既開心既,例如佢鍾意食既通心粉,星星餅什至雪糕), 你必須係每trip 之前有籌碼係手,講好條件,出門口,如果佢一唔守規矩,就無架喇,即回家,試幾次就會好啲

公爵府

環保接龍勳章

或者我唔係你,我唔能夠完全感受到你既感受,但我就咁睇你第一帖,我睇得出你地唔夠堅持,因為我個女都係唱反調既人,但有時我真係會俾佢撞板,撞得兩次最少佢會試下聽你講,無傷大雅既事,例如砌圖點砌呀,貓樹花草油咩顏色呀(係呀有時啲人係粉紅色呀黑色咁) 你都要俾佢做下主,咁佢覺得被尊重先會尊重你

出街唔拖就俾多啲新聞佢睇啦,狗仔唔見好,貓仔唔見好,人仔唔見都好,一律因為無拖住,同埋你應該善用講條件,慢慢訓練,我個女細個成日走左去,我甚至搵朋友幫我捉佢走嚇佢都係有用一排咋,反而,你應該經常同佢短程出街,例如去公園玩,去買少少野(真係一兩件咁大把,但係為左小朋友既開心既,例如佢鍾意食既通心粉,星星餅什至雪糕), 你必須係每trip 之前有籌碼係手,講好條件,出門口,如果佢一唔守規矩,就無架喇,即回家,試幾次就會好啲

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

突然覺得好多知音人,我女同樓主個仔一樣之外,仲會鬧人,急性,自我中心,情緒控制奇差、世界只圍住佢轉,係學校,外人面前都係同一樣,沒有雙面性格。已排期、我都似樓主會打罵,但近期唔敢再打,會以機會去代替,希望我女知道我比機會會珍惜,但總是自己想點就點,衝動得很利害。
唔識睇人眉頭眼額,最大獲係人地嬲梗/喊梗都仲去鬧人/對人發脾氣。我地對佢禮貌,態度,品格好嚴,但一路都改善唔到,唯有尋求專家意見。

男爵府

引用:Quote:LL1999 發表於 14-5-16 17:40 好鐘意

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-16 發表
你段野令我唸起余德淳講座中, 佢話佢其中一個仔好"立糯", 佢好鐘意食野, 於是余同佢講: 你知唔知呀, 我做co ...
睇完笑左出來

Charlotte_mom  下次如果吼到又免費可以聽下, 佢講TALK好正架  發表於 14-5-17 00:01

複式洋房

回覆 coffeejoeybb 的帖子

其實除左雙面性格、每樣野都好似。我好明白你感受。都明白你點解會尋找專家意見。不過好慶幸的是、呢到每一位媽媽都係過來人、比左好多有用見意我地。雖然好多方法已經試過、但有好多都未做過!今日開始就試下唔同方法、再搵下專家幫幫忙。大家也是以孩子為大前題,真心感謝各位。我地一齊行漫漫長路

Charlotte_mom  一齊加油!  發表於 14-5-17 00:02

大宅

引用:回覆 LL1999 的帖子我會嘗試你第三點,,聽落

回覆 LL1999 的帖子

我會嘗試你第三點,,聽落好舒服,可以試下...
你試下扮可憐話我好累,你可唔可拖下我……我好中意你架,我好想拖你隻手,你唔中意我?點解你唔拖我既?我好唔開心……

Charlotte_mom    發表於 14-5-17 00:02

男爵府

我只會鬧佢數321前已經兇佢要限時內食完飯……過時未食完打pat企門口……我仔在6,7個月大識爬時無理喊就被訓去門口喊……只要佢一爬過來我就打佢,抱佢返門口,重複幾次,佢就知點樣係門口喊,過來前就要收聲,收聲我就抱……
一值都怕話企門口,所以要堅持自己點樣有獎有訓……5聽我話,數3聲就知死……所以好容易講數……我好少打佢……佢好痴我……好聽我話下架……
但我仔有亞氏時常重複某d野……記性好……數字敏感……

大宅

引用:回覆+cloudwingwing+的帖子其實,以我所知既

回覆 cloudwingwing 的帖子

其實,以我所知既小朋友3歲一舊飯其實真係好正常,相反,3歲已經要好小心地對答每 ...
唔一定會一舊飯!每個小朋友發展都有唔同。我囡3 歲已經對答如流...佢剛剛才踏入3歲時,有一次去飲茶都令到d 親戚好驚訝!因為親戚揀緊點心時,親戚問我囡:你想食d咩呀?BB ,叉燒飽?燒賣?(佢expect 我囡囡會點頭示意回答)... 我囡答:冇所謂呀,你話事啦... 當時親戚好驚訝佢有咁嘅回答.

大宅

同我囝囝好似,最近去左協康會做左感統評估,等緊報告!

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都好似你個仔嘅情況
不過我個仔係喺有外人嘅情況下反而會係差d,突然大叫,做一D曳嘅行為出嚟。。。
喺屋企佢好多時會聽我話,就唔唔聽,鬧兩下都會聽,但喺街就唔係,如果撞到朋友,叫佢同人hi,佢死都唔hi,返去同佢講返點解會咁?講講下我都著火,鬧佢點解次次都要比人睇到曳嗰一面,點解唔可以比人知到其實你係好乖呢?好啦講完話知道下次會hi.......之類.......第二次好左,第三次又嚟。。。。。我就成日哦佢鬧佢。。。。好煩。。。好灰。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由 haupui 於 14-05-16 發表回覆

原帖由 滑蛋河 於 14-05-16 發表
會唔會試下規矩set清晰d?同埋妳要嘗試去decode他的行為,由源頭著手。我比個例子妳。我個仔有段時間唔肯同 ...
Same as my son! 最后有冇方法??

禁止訪問

引用:我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老

首頁

尾頁

跳至