跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB肚痾接近一星期,睇咗兩個醫生都判斷佢係腸胃炎,食咗幾日藥,到依家情況都無改善,一日仲係痾五六次,無晒辦法,都唔知點算,有無媽媽有呢方面經驗,可否分享下,可以點做?

等待驗證會員

sumyiuma
我2個仔都試過, 大仔個時睇第一個醫生, 比d藥水食下, 食完仲痾, 睇第二個醫生時就比豆奶飲, 飲完仲痾就自己再買多罐, 直到無痾先轉番飲開d奶粉! 細仔對上個月又係成日痾, 我都無同佢睇醫生, 只係轉豆奶佢飲, 直到痾清!

sumyiuma 於 07-10-16 23:34 發表
我BB肚痾接近一星期,睇咗兩個醫生都判斷佢係腸胃炎,食咗幾日藥,到依家情況都無改善,一日仲係痾五六次,無晒辦法,都唔知點算,有無媽媽有呢方面經驗,可否分享下,可以點做? ... [/quote]

伯爵府

醫生都係叫我俾豆奶佢飲...
仲有佢會開d營養粉俾bb

複式洋房

The most important things is to keep your baby hydrated, don't worry about loosing appetite. I got some notes from my friend whose son had 腸胃炎 last month, have sent pm to u. hope it helps !

原文章由 sumyiuma 於 07-10-16 23:34 發表
我BB肚痾接近一星期,睇咗兩個醫生都判斷佢係腸胃炎,食咗幾日藥,到依家情況都無改善,一日仲係痾五六次,無晒辦法,都唔知點算,有無媽媽有呢方面經驗,可否分享下,可以點做? ...

複式洋房

我個仔之前都試過,醫生也是比了豆奶和典降質開水比佢飲,除了豆奶也可食粥水(什麼都不要加,用來開奶都得),醫師話要等佢痾晒o的菌先得的,都痾左成個幾星期呀!

原文章由 sumyiuma 於 07-10-16 23:34 發表
我BB肚痾接近一星期,睇咗兩個醫生都判斷佢係腸胃炎,食咗幾日藥,到依家情況都無改善,一日仲係痾五六次,無晒辦法,都唔知點算,有無媽媽有呢方面經驗,可否分享下,可以點做? ...

~恩朗&細B生活點滴~*耶穌愛你*[/url]

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係比個仔轉左豆奶,食左兩罐。醫生都係話由得佢痾清,唔好比bb脫水及小食多餐,d粥我都煲稀少少,同用肉煲比味唔比食渣,等佢食清d,都痾左有大約9日架。
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

複式洋房

唔該晒大家意見

多謝大家嘅意見!唔該晒,呢幾日bb有進步,痾嘅次數少咗d,不過都仲有3-4次,之前好擔心,因為唔知咁痾法幾時先停,但見大家分享經驗,知道原來起碼都要1,2星期,知道個病嘅進程係咁樣,我已經無咁擔心啦,依家唯有等佢痾清啦.不過經過個幾星期折騰,bb瘦咗好多呀!11個月大,19磅倒喳!:cry:

原文章由 yogamama 於 07-10-17 10:03 發表
The most important things is to keep your baby hydrated, don't worry about loosing appetite. I got some notes from my friend whose son had 腸胃炎 last month, have sent pm to u. hope it helps !

男爵府

大細仔試過, 都係柯到...........

食豆奶記住要等佢完全好返, 大便成形先好轉返牛奶, 千其唔好心急!

我個時都係煲粥, 只落瘦肉, 要味唔要肉落肚囉!!

小食多餐, 最重要飲水!! 唔食唔好迫, 唔係嘔埋仲麻煩! 怕脫水!

時間過便會好返, 不用擔心!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sumyiuma
唔使氣餒架!我個仔9個月時有19.5lbs,跟住又係11個月時不停咁病下痾下,到1歲去磅時都係得20.5lbs,即時3個黎只有增長左1lbs,由75果條線跌左去50......,我都有小小唔開心架,不過冇法la,bb而家用緊自己抗體,係咁架la!

最緊要係佢快d好番,食到多番d野次後就會好好多,努力呀!

原文章由 sumyiuma 於 07-10-18 14:29 發表
多謝大家嘅意見!唔該晒,呢幾日bb有進步,痾嘅次數少咗d,不過都仲有3-4次,之前好擔心,因為唔知咁痾法幾時先停,但見大家分享經驗,知道原來起碼都要1,2星期,知道個病嘅進程係咁樣,我已經無咁擔心啦,依家唯有等佢痾清啦. ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

洋房

我個仔之前都試過. 醫生俾痘奶佢飲. 仲叫煲白粥俾佢食. 等佢痾清就無事.

首頁

尾頁

跳至