嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

個幾月前感冒引起咳、睇左4次醫生、醫生說氣管敏感咳、差唔多好番、只係朝早起身有幾聲咳。今個星期又感冒、轉醫生、醫生又同樣話氣管敏感咳、咳得好密、開左3曰藥、醫生話如果食左好番八成就唔使複診、好難用藥控制到完全好番。大家既BB有冇氣管敏感咳、入來打下氣我自己覺得好辛苦、而阿囡更辛苦

大宅

引用:個幾月前感冒引起咳、睇左4次醫生、醫生說

原帖由 wkiwong 於 14-05-17 發表
個幾月前感冒引起咳、睇左4次醫生、醫生說氣管敏感咳、差唔多好番、只係朝早起身有幾聲咳。今個星期又感冒 ...
阿囡咳得咁密、我聽得好心痛

子爵府

回覆 wkiwong 的帖子

煲湯水川貝海底椰

大宅

畀面勳章

回覆:2歲半BB氣管敏感咳、大家入來傾下

我個仔3歲半,又係勁敏感,由2月尾開始繼繼續續好返幾日又咳過,中西醫都睇過前後睇咗十幾次喇,都唔知可以點

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

睇中醫

主 賜 平 安

大宅

我囡囡之前都係好易咳同氣管炎,政府私家都睇過,之後轉左個專睇氣管嘅兒科,佢開左隻叫青蛙仔嘅藥粉比囡囡食,每個月定期覆診同食藥,咁囡囡大約食左半年,氣管明顯係好左冇乜點咳,依家食雪糕同飲凍野都冇咳,或者你下次問下醫生呢隻藥可唔可以幫到bb

大宅

BK Milk勳章

我女上年十一月份都試過最後都係入醫院住左六日五夜先好返,而家一聽到佢咳就會加多件衫,間中煲鱷魚肉比佢飲而家比較好少少

大宅

回覆:wkiwong 的帖子

我仔又係敏感咳,因之前試過氣管炎,用過 ventolin (聞氣),醫生話阿仔一咳就聞氣(有每日份量規限)。聞完氣通常可 last 大半日,醫生話同佢去公園玩前都可聞,先擴張氣管,咁佢透氣會舒服啲。

Our anniversary[br]

伯爵府

虎到金來勳章

我仔又係咁,個個月都睇醫生睇咳

大宅

畀面勳章

Hk 空氣差d小朋友好慘家長又肉痛,大家加油

大宅

上次我個仔又係敏感咳,咳佐成3個月,食佐好多支咳水同聞2支氣,仲食埋青蛙仔,睇佐幾個兒科,又睇佐2個中醫,又洋蔥水又蒜頭水,又猴棗散又猴棗末,真係人都顛!

大宅

引用:上次我個仔又係敏感咳,咳佐成3個月,食佐

原帖由 Ivy-1981 於 14-05-19 發表
上次我個仔又係敏感咳,咳佐成3個月,食佐好多支咳水同聞2支氣,仲食埋青蛙仔,睇佐幾個兒科,又睇佐2個中 ...
咁以家好番沒呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+Ivy-1981+於+14-05-19+發表上

原帖由 wkiwong 於 14-05-19 發表
咁以家好番沒呀?
好返啦,朝早起身時不時有一兩句,無理佢啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 wkiwong 於 14-05-19 發表咁

原帖由 Ivy-1981 於 14-05-19 發表
好返啦,朝早起身時不時有一兩句,無理佢啦!
我囡之前都係咳左個幾月、到左尾聲、好似你仔咁、朝早起身有幾聲咳。沒斷尾、以家感冒又來過、勁多痰、同之前一樣、真係人都癲

伯爵府

我仔上個月支氣管炎之後就有氣管敏感佢而家2歲幾個月,佢自己覺得唔舒服會叫我幫佢聞氣。

大宅

引用:Quote:原帖由+Ivy-1981+於+14-05-19+發表好

原帖由 wkiwong 於 14-05-19 發表
我囡之前都係咳左個幾月、到左尾聲、好似你仔咁、朝早起身有幾聲咳。沒斷尾、以家感冒又來過、勁多痰、同之 ...
係呀,聽到佢一句半句咳,個心都實曬!希望大D會比較好啦!

大宅

唉,我女都係,聽到佢咳,我就好緊張,好驚

別墅

引用:我仔上個月支氣管炎之後就有氣管敏感佢而家

原帖由 bibimay 於 14-05-20 發表
我仔上個月支氣管炎之後就有氣管敏感佢而家2歲幾個月,佢自己覺得唔舒服會叫我幫佢聞氣。

...
我仔而家係醫院,話氣管敏感。喘氣好勁,要當哮喘咁治療

別墅

樓主,加油!

聽到敏感兩個字都打冷震,我的囡囡鼻敏感和氣管敏感。以前每逢天氣轉冷,氣管敏感就起,咳、痰、氣喘就一齊來…吃抗敏藥、抗生素…囡囡面青青,心痛死。太差時還要入院,唉…媽媽的最痛…
每逢轉季,氣候不穩,囡囡鼻敏發作,鼻太塞,吃不好,晚上睡不到,睡著又鼻水倒流咳醒。吃了西藥,囡囡易發脾氣,而且,便便都去唔到。這些日子簡直渡時如年!
我帶囡囡睇西醫,專科,但都是差不多,停藥又起過。小朋友最愛吃甜的,但氣管唔好,冇得傾!時時都糾纏這些問題,倦透了!
最後,帶囡囡睇中醫,調理身體;冬天和夏天貼天灸;再加小兒推拿。效果真的比我預期好!現在,抗敏西藥bye bye,中藥吃少了。最緊要見到囡囡開心健康!
另外,為囡囡安排運動時間。
大家千萬別洩氣,要加油!找到適合的方法,問題自然可解決。

大宅

我想問幾時先會好點,我都好苦惱

首頁
12345...9

尾頁

跳至