嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

引用:請問\\\"樓上\\\" 急凍鱷魚肉得唔得? 得一定要

原帖由 onemanband 於 14-09-28 發表
請問"樓上" 急凍鱷魚肉得唔得? 得一定要鱷魚肉干先得?

我囡而家兩歲多,咳左成個星期仲有好多啖,朋友 ...
我都係樓上買急凍鱷魚肉,一星期煲一次飲两日,依家秋天干燥,都會煲啲潤肺嘅湯水成家人飲。

大宅

回覆:wkiwong 的帖子

我女都係,怎樣好,咳到嘔,我好心痛

大宅

引用:我囡囡之前都係好易咳同氣管炎,政府私家都

原帖由 fish0081 於 14-05-17 發表
我囡囡之前都係好易咳同氣管炎,政府私家都睇過,之後轉左個專睇氣管嘅兒科,佢開左隻叫青蛙仔嘅藥粉比囡囡 ...
醫生都開左青蛙藥俾我女食,其實我不太清楚這是什麼藥,醫生話冇類固醇,係一種藥物會使她冇咁容易病,請問你知唔知青蛙藥是什麼?

大宅

引用:我女今日都開始敏感咳。。。。。艱辛的日子

原帖由 kan2011 於 14-09-18 發表
我女今日都開始敏感咳。。。。。艱辛的日子再開始啦,唉
我囡敏感咳又開始了,都咳左兩個星期了,幾時好返,,艱難的日子開始了……igiveup:

伯爵府

我仔快4個月

大宅

回覆:LIZCHEUNG 的帖子

呢d我bb都試過,自從睇完中醫,已好返哂啦,中醫話係小問題,但西醫講到好似好嚴重,嚇死我

大宅

回覆:SofiaNg505 的帖子

我bb個時睇左好多西醫,又入院,都有食過青蛙藥,醫院話出院後早晚已吸氣
但好完,之後又黎料
之後睇中醫就好返,要覆診的
試下,我對西醫已無左信心,因為睇咁多次都醫唔好,氣管敏感,氣喘,咳

伯爵府

回覆:fisho 的帖子

你睇邊位中醫?可否介紹?因我仔一到黃昏就咳,醫師話就有痰,已食中藥14天

大宅

引用:我bb個時睇左好多西醫,又入院,都有食過青

原帖由 fisho 於 14-10-11 發表
我bb個時睇左好多西醫,又入院,都有食過青蛙藥,醫院話出院後早晚已吸氣
但好完,之後又黎料
之後睇中醫就 ...
我都好想知睇邊個中醫?可否提供資料啊?D藥苦唔苦嘅?

伯爵府

你小朋友好反未?

大宅

回覆:coffeeling 的帖子

沒好返,都有痰,同早晚咳多D,曰頭好少咳、有3個星期了,睇左3次醫生

伯爵府

我已差不多4個月,不停轉醫生,睇到我都怕,今天又轉另一中醫,因之前嗰個食了15日藥粉都未見效,今次是自己煲藥,今次呢個係同西醫講法一樣氣管敏感,因之前嗰個成日話有痰所以咳,但我已講比佢聽5:00後開始咳......,現在好無耐,錢洗左唔更要,最想佢快好反

男爵府

回覆:SofiaNg505 的帖子

青蛙仔,係一種哮喘藥,用作預防氣喘,我仔仔醫生也係開呢種藥比我仔,上年帶我仔返加拿大,我買定3排藥睇門口,直至有一次肺炎併發氣喘,入醫院,我比青蛙仔醫生睇,佢叫我唔好比阿仔食,話副作用重,佢地唔建議,如果咳得太勁先至聞氣,在加拿大如果小朋友咳得嚴重,只會聞氣,唔會食藥㗎

男爵府

回覆:2歲半BB氣管敏感咳、大家入來傾下

其實氣管敏感即係哮喘,私家醫生唔會叫哮喘,只會叫氣管敏感

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:2歲半BB氣管敏感咳、大家入來傾下

我小朋友2歲幾,咳咗成半個月,轉咗2個西醫都係無幫助,淨係話佢傷風感冒咳。
其實佢日頭無咩咳,一到入晚就咳,瞓咗覺咳得仲犀利,成晚唔停,好心痛呀

請問依家係咪燉鱷魚肉同睇中醫好d?洋蔥水夜晚咳可以飲嗎?謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:我已差不多4個月,不停轉醫生,睇到我都怕

原帖由 coffeeling 於 14-10-11 發表
我已差不多4個月,不停轉醫生,睇到我都怕,今天又轉另一中醫,因之前嗰個食了15日藥粉都未見效,今次是自 ...
我小朋友又係黃昏開始咳,瞓覺咳得好勁

伯爵府

回覆:nainaitze 的帖子

好在我仔訓冇咳,我之前帶個仔去睇專科佢話氣管敏感,要食青蛙藥,食了一星期都係夜咳多,睇中醫又唔係好得,食日話唔係氣管,只係有痰影響,食了15次藥粉都係咁樣,都唔知點算

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:我講下我的經驗啦,我囡囡上年12月感冒好翻

原帖由 260260 於 14-05-21 發表
我講下我的經驗啦,我囡囡上年12月感冒好翻之後就一直系甘咳,日頭就仲點。一到夜晚訓覚就開始咳,真系咳成 ...
請問鱷魚肉係咪深水埗間合x買㗎?

大宅

引用:我小朋友2歲幾,咳咗成半個月,轉咗2個西醫

原帖由 nainaitze 於 14-10-12 發表
我小朋友2歲幾,咳咗成半個月,轉咗2個西醫都係無幫助,淨係話佢傷風感冒咳。
其實佢日頭無咩咳,一到入晚 ...
醫生有冇開抗敏藥啊?平日照顧小朋友都要好細心,出汗要幫佢即時抹汗,有冷氣既地方要即時幫佢加多件衫,介口,不可吃凍野,甜野,橙,提子,柚唔食得,清D

別墅

我的女兒一样,好辛苦

首頁
23456...9

尾頁

跳至