自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018母親節勳章

mrhappy123 發表於 14-5-18 19:05
剩係生效期日子改左但未得你地同意應該都有得抝.. 等你好消息!
業主簽完份臨約返嚟後經紀有同我哋解釋改日期嘅原因,我哋覺得問題唔大所以之後有加簽返,當時又未醒起維修責任嘅問題亦後來先知佢要我哋簽份條件苛刻又難明嘅租約。唔知咁嘅情況仲有冇得抝。

男爵府

通常律師樓出ge租约都好厚,証明佢哋真係有做嘢,但好多時都係重覆又重覆

有d業主真係会事先講明,電器交收時冇問題便可,將來有咩事唔会理,通常係出於租金已平於市价,所以佢哋唔想再理。

應該冇事ge,開開心心住新屋啦

伯爵府

2018母親節勳章

噚日我哋去經紀度嘈過佢,白字黑字寫低幾個重點叫佢同業主再傾。佢office唔大,幾個同事都聽到所有嘢。唔知係咪咁逼到佢D牙力出嚟,頭先whatsapp我話業主肯同意維修電器,不適當使用或人為破壞除外,其他嘢亦同意咗。

如果佢接受我哋嘅條款,律師又話份租約可以接受,咁我哋係咪冇理由唔簽?

雖然個業主跳過草裙舞,但唔簽嘅話未必再有時間又或者可以揾到啱用嘅租盤。

好煩!

男爵府

我岩岩睇晒所有留言。
通常d租客最後一招係遲交租、唔交租,等業主同佢傾發生咩事,但你情況係津貼交租,autopay.我睇你又少一番數同佢玩。

算啦,你用今多腦力去唸,不如租過間啦。

男爵府

同埋,同Agent關係不能太差,將來租到期大事小事,靠個中間人傾会好d,此终隔一重,有咩要求,一句No就冇灣轉,有個中間人傾会好d。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:極品業主篇(有D長)

咁鬼麻煩,我唔會簽囉

伯爵府

2018母親節勳章

Loreal 發表於 14-5-18 22:25
同埋,同Agent關係不能太差,將來租到期大事小事,靠個中間人傾会好d,此终隔一重,有咩要求,一句No就冇灣 ...
次次租約期滿都係自己call業主搞掂,未試過有問題或者攞唔番按金。

男爵府

引用:我岩岩睇晒所有留言。通常d租客最後一招係

原帖由 Loreal 於 14-05-18 發表
我岩岩睇晒所有留言。
通常d租客最後一招係遲交租、唔交租,等業主同佢傾發生咩事,但你情況係津貼交租,au ...
我曾經見過一份租約係話:如租客遲交租10天以上、業主可自行採取收樓行動、不需另向法庭申請。咁你呢個談判法咪用唔到囉?

btw、呢份約係我朋友續約時業主比佢的、佢因為住開懶得搬所以唯有簽、但成份約根本係幫晒業主

伯爵府

2018母親節勳章

响度同大家 update番之後ge 發展,同埋分享今次學到ge嘢。

未揾到律師前有朋友介紹個師爺俾我地,師爺話雖然業主簽臨約時攺動咗內容,但只要佢事後有主動同我地講番,而唔係由我地自己發現就冇問題。個業主後來又同意負責番電器ge維俢,所以最後都係同佢租。

師爺同我地講咗兩點值得大家將來租屋要注意:

1. 如果業主要去律師樓簽,要一早問佢攞佢律師份租約睇。我地因為以前簽過冇問題就冇為意,攞得太遲。師爺啱啱轉工冇時間幫我地,問過幾個律師都唔願接我地個case,因為一來唔夠時間 (佢話正常情況下要十四日做野),二來租約要花好多時間但係錢就相對賺得少 (律師收費按租金定)。後來雖然都揾到律師,但係我地個case時間太急所以律師費特貴(多75%)!!!:
2. 地產做嗰份 land search見到業主有做按揭,但係mortage下面冇 “discharge”或者 “release” ge字眼,即係仲按緊俾銀行。師爺千叮萬囑我地一定要業主問銀行攞 “Bank Consent Letter”,即是銀行同意業主將層樓租俾我地。萬一業主有事銀行要收樓又冇呢封信,銀行有權要我地即時搬。特別係 “mortage” 旁邊有唔記得 “p.a.” 定 “t.a.” 之類兩個英文字,代表業主仲有其他資產按咗俾銀行,而業主又不在香港,風險更大,封信更緊要。

今次真係好煩,好在都叫搞掂,不過認真昂貴!!!pity:

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:極品業主篇(有D長)--- 今日攞咗鎖匙啦

完全唔明點解咁都仲要租個度。

伯爵府

2018母親節勳章

Pulmma 發表於 14-5-31 22:21
完全唔明點解咁都仲要租個度。

已簽臨約,冇得返轉頭!

男爵府

引用:响度同大家 update番之後ge 發展,同埋分享

原帖由 etoile 於 14-05-31 發表
响度同大家 update番之後ge 發展,同埋分享今次學到ge嘢。

未揾到律師前有朋友介紹個師 ...
其實第二點講就咁講,大把業主俾三成首期銀行按七成買返黎都係租出揾人幫佢供樓,佢梗係唔會問銀行拎consent letter 俾你啦..

伯爵府

2018母親節勳章

mrhappy123 發表於 14-5-31 22:31
其實第二點講就咁講,大把業主俾三成首期銀行按七成買返黎都係租出揾人幫佢供樓,佢梗係唔會問銀行拎consen ...

咁佢又有俾。

mrhappy123  又幾均真  發表於 14-5-31 22:40

首頁

尾頁

跳至