親子旅遊

跳至

首頁
12345...27

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

Day 3 morning - Swimming @Hilton Hua Hin
終於寫到第三日啦這天比較hea,整個朝早都係酒店玩
一早起床才發現原來我們的房間是向東,可看日出架! 不過發現得太遲,太陽已經高高掛啦

Hilton的自助早餐真係超正,中西日泰樣樣有,勁多選擇又好味飲品除左有果汁外,還有香蕉smoothies同西瓜smoothies,我試西瓜smoothies,好鮮甜,又足料,不容錯過

嘆完一個豐富早餐,跟著便到酒店泳池游水

泳池旁有一條滑水梯

雖然這裡只得一條滑水梯,勝在滑水梯多彎得黎又不太斜,快得黎又不會太激而且這邊的水深較淺,兩個小朋友滑落泳池時都可雙腳掂到池底,所以佢地自己不停咁玩左無數次,勁鍾意

滑水梯附近有一個小型公園仔,沙地,可玩下沙

泳池行出去亦有一個沙灘....我地唔想咁趕,當天只係玩泳池,冇出沙灘玩

不過要留意泳池區沒有更衣室,只得一個洗手間,以及一個位置可沖水洗腳....如要沖涼換衫都係要返酒店房

heiwai    發表於 15-5-14 21:48

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Day 2 night - 華欣夜市去完水上樂園返到酒

原帖由 HippoHippo 於 14-05-21 發表

Day 2 night - 華欣夜市

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Day 3 morning - Swimming @Hilton Hua Hin

原帖由 HippoHippo 於 14-05-22 發表

Day 3 morning - Swimming @Hilton Hua Hin
正呀

男爵府

Day 3 - Lunch
我們10:30am去泳池游水,玩了一小時便回酒店房沖涼及執行李,12:30pm check out,然後出去食lunch

因前一晚冇去到ChaoLay,我又好想去望下,所以由Hilton行過去,3-4分鐘便到,非常近!

午飯時間到ChaoLay冇乜人,相信多數人都係黃昏先去食晚餐...下圖為ChaoLay對面的景觀,另一間在海邊的海鮮餐廳

不過我地最後冇坐低食lunch呀,因為那兒冇冷氣,中午時分真係好熱,當日有37-38度呀行幾分鐘過去已經成身汗,我c6又話對仔女唔like海鮮餐,所以最後去左Hilton旁的餐廳食,有泰菜及pasta,又有咖啡飲,最緊要係有冷氣,食都食得舒服d

飯後回酒店時,見到對面馬路有芒果燸米飯賣,我之前上網找華欣資料時都見到好多人話呢檔正,好出名!

難得見到又不用排隊,當然要買來試試啦味道就不用多講,更係讚啦

heiwai    發表於 15-5-14 21:48

男爵府

cfs 發表於 14-5-21 10:07
出夜市十分鐘車仔行路廿五分鐘左右你覺得呢
原來你係團長,輩份咁高你幾時帶團去華欣呀?

男爵府

waiwaikelly 發表於 14-5-21 11:07
請問樓主呢個WATER PARK 係咪七岩個個(七岩個個係希臘公園隔離)? 有分別嗎?

Black Mountain Water Park 在華欣,而七岩那個叫Santorini Water Fantasy,兩個唔同架
Santorini Water Fantasy係正Santorini Park隔離,睇相其實都好吸引!我去之前都有研究下究竟去邊個水上樂園好,又同大家分享下啦

1) 論價錢

Black Mountain Water Park大人600baht,小童300baht

Santorini Water Fantasy則貴好多,大人900baht,小童500baht

(promotion則另作別論)

2) 論交通

Black Mountain Water Park有提供free shuttle bus來回clock tower(華欣市中心)

Santorini Water Fantasy暫時唔見佢有提及

3) 論設施

我之前sent email問過...

Black Mountain Water Park的所有滑水梯小朋友都玩得,冇限高度,只要夠膽便玩得

Santorini Water Fantasy的滑水梯似乎比較刺激,我估適合大人或青少年或大少少的小朋友多d,因全部都要有130cm高先可玩

4) 論口碑
Black Mountain Water Park -
我在trip advisor見d comments個個都讚睇完人地d comments我已經好想去
Santorini Water Fantasy - 我在trip advisor見d comments都見有人讚,但都多人話佢貴,有些人在佢新開時有promo去玩先抵玩d

結論: 以上各點在我而言,全部都係Black Mountain Water Park較優勝再加上我兩個小朋友都未夠130cm高,就憑這點我已經不用揀啦

guguned13    發表於 15-7-15 23:42
waiwaikelly  THANKS FOR SHARING   發表於 14-5-22 10:52

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+HippoHippo+於+14-5-22+02:06+

原帖由 HippoHippo 於 14-05-22 發表
分析好詳細!👍

男爵府

睛靈勳章

哈~我又係選擇住hilton. 見你介紹完真係無揀錯, 真係超方便!! 正呀!!!

大宅

回覆:泰好玩之華欣曼谷5日親子遊分享~~

多謝分享

侯爵府

HippoHippo 發表於 14-5-22 01:24
原來你係團長,輩份咁高你幾時帶團去華欣呀?
比人發現左tim

侯爵府

EppieL 發表於 14-5-21 12:29
我上年暑假都係去華欣+曼谷, 我勁鐘意响華欣, 感覺好relax.
你上年住邊間呀?

有無人住過 Sheraton 呢?

男爵府

睛靈勳章

想問下CICADA market 位置近邊度呢?

其實我包車2天. 但睇睇下其實又覺得好似唔駛包車.

包車係1800 Babt 1日包7小時咋.

包車一天係去sheep+santorini

另一天係市內: plearn wan, venezia , cicada, floating market, outlet

計計下會唔會坐的士或篤篤會化算些? 易唔易找呢d交通公具呢?

男爵府

睛靈勳章

cfs 發表於 14-5-22 16:21
你上年住邊間呀?

有無人住過 Sheraton 呢?
我今年7月先去住呀. 其實sheraton位置近邊呢?

男爵府

睛靈勳章

想問下大家意見, 其實我係唔係唔須要包車去sheep+santorini.

因為係santorini都可能玩上半天.

1800baht包車真係唔須要.

由sheraton 坐的士去唔知要幾錢呢?

男爵府

睛靈勳章

HippoHippo 發表於 14-5-18 03:25
4月是曼谷的夏天,勁熱!這天最高氣溫是38度,烈日當空,最爽當然是找有冷氣的地方啦

Santorini ...
Santorini Park 入面有一個Trick Art Museum,要另外收費,每人240baht(大小同價),入面除左有冷氣,還有很多3D畫. --->>想問下呢個係唔係3d 畫廊? = 係VENEZIA 內的3D畫廊呢?

侯爵府

WinkyLee 發表於 14-5-22 16:30
我今年7月先去住呀. 其實sheraton位置近邊呢?
我都係7月播7岩囉,唔係好遠姐

見人地話啲早餐幾得,不過好想知道佢個泳池條滑梯係點款.見到 HILTON 果條幾好咁,但又唔鐘意酒店咁旺

侯爵府

WinkyLee 發表於 14-5-22 16:39
Santorini Park 入面有一個Trick Art Museum,要另外收費,每人240baht(大小同價),入面除左有冷 ...
兩個唔同架

侯爵府

WinkyLee 發表於 14-5-22 16:28
CICADA market係HYATT REGENCY果邊,唔駛包車去,咁方便.
PLEARN WAN 又係唔遠
OUTLET你去邊個呀?

好似唔駛包車去咁播,我自駕所以無呢個煩惱

男爵府

WinkyLee 發表於 14-5-22 09:41
哈~我又係選擇住hilton. 見你介紹完真係無揀錯, 真係超方便!! 正呀!!!
係呀,Hilton真係位置一流,去邊都方便

男爵府

WinkyLee 發表於 14-5-22 16:28

你會去華欣幾多日呀? 如就到時間,最方便當然係由曼谷來回華欣時順便去埋七岩啦,因為係必經之路,中途停一站只收200-300 baht
Swiss sheep farm, Santorini, Premium Outlet, May Mint Outlet, FN Outlet都係在七岩

我上網見人講過話去七岩千奇唔好坐tuk tuk,因為比較遠,亦有highway,天氣熱的話仲有機會曬到鴛鴦臂,坐私家車要30分鐘車程,tuk tuk可能時速冇咁快,有人試過要45分鐘
通常在華欣市內才坐tuk tuk,如去CICADA,plearn wan, floating market都可坐tuk tuk

首頁
12345...27

尾頁

跳至