夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好羨慕我有d朋友有一個好鍚佢既老公, 今晚我訓唔到, 比我c6激到想:-( :-( , 但又要唔比我既小朋友見到, 唯有死頂, 但實在頂得好辛苦:-( :-( , 點解佢可以時常去happy, 一星期2日打牌, 2日打golf, 有時候還要與朋友去飲酒, 我去下街happy都要問囝囡攞permit, 點解我要一整天做囝囡既好媽媽, 好朋友, 好社工, c6就不需要:-( :-( , 我都需要空間抖氣, 點解我c6唔幫下我, 點解每次都要係我讓佢,我都有倦既時候, 點解佢唔明白下我,:-(:-(

炸彈已經日夜放係身邊, 我就快抖唔到氣:-( :-(

大宅

個個男人係咁自私架啦!
叫佢幫你湊幾日,你就出去抖下,比佢感受一下佢就會明,我成日同我c6講'如果你娶我返嚟,係諗住要我幫你生仔,執屋,同做d賓賓都做到嘅嘢嘅話,唔該你放開我,你去娶個賓賓啦!因為咁樣我好辛苦,有d男人放工返到屋企都會幫手湊仔,煮飯,執屋.....呢度係香港唔係日本,男人都可以幫手架!'
c6答番我話'因為我愛係先要係你做亞四姐'嘩....我火到嚟,同佢講'我愛你一定多過你愛我,咁你可唔可以做我嘅亞四..........五六呀!'

大宅

原文章由 clc_ivy 於 07-10-18 10:50 發表
個個男人係咁自私架啦!
叫佢幫你湊幾日,你就出去抖下,比佢感受一下佢就會明,我成日同我c6講'如果你娶我返嚟,係諗住要我幫你生仔,執屋,同做d賓賓都做到嘅嘢嘅話,唔該你放開我,你去娶個賓賓啦!因為咁樣我好辛苦,有d ...

昨晚訓唔到, 現在仍然好down:-(
因為家中1子1女都需要長期吃藥, 需要時常去醫院覆診, 其實我既心理負擔都好重, 還要在囝囡面前扮堅強, 我都係人, 會有情緒低落, 需要空間抖啖氣, 只希望c6抽些少時間陪他們, 我可以外出抒解鬱悶, 點知佢答我唔得閒, 約左人, 喂!今星期1至3都已經每晚零晨2時許才歸家, 只是要他於星期四晚陪他們吃飯, 居然話唔得閒

我都知男人自私, 我亦知母愛係偉大, 我每天都同自己講盡力而為, 問心無愧, 但是, 我都有軟弱既時候, 需要另一半既扶持, 究竟佢明唔明白:-( 什麼是精神壓力, 有什麼藥吃了可以暫時忘記憂慮呢:-(

子爵府

原文章由 unionlaserlinda 於 07-10-18 11:00 發表

昨晚訓唔到, 現在仍然好down:-(
因為家中1子1女都需要長期吃藥, 需要時常去醫院覆診, 其實我既心理負擔都好重, 還要在囝囡面前扮堅強, 我都係人, 會有情緒低落, 需要空間抖啖氣, 只希望c6抽些少時間陪他們, 我可 ...
你介吾介意講下點解要食藥,好想同你分享下做媽咪負擔壓力

大宅

男人係咁架啦~ 你囝囝幾大個呀? 你係在職媽咪還是全職媽咪?
做人老婆&媽咪, 你自己要取得平衡,建議你
1) 同老公傾下如何分配;
2) 可以同囝囝行下街,享受下親子樂趣;
3) 叫家人幫手暫時照顧住囝囝,自己去玩下或同老公出去一齊享受下二人世界 / 同一班朋友吃喝玩樂一下;
千期唔好因為家庭而困住自己,好危險架!!

我自己係在職&WEEK-END媽咪,每星期只有星期六 & 日先可以見到囝囝,老公星期日都瞓到黃朝8晏,但我會盡量早起身陪囝囝行下街,盡量把握同囝囝既每分每秒。唔好樣樣野都唸到咁負面。

大宅

原文章由 tam88 於 07-10-18 11:09 發表
你介吾介意講下點解要食藥,好想同你分享下做媽咪負擔壓力

大囡2年多前患抑鬱症, 曾經出入醫院多次, 舊年係瑪麗做電療, 一星期電腦3次, 每次都要全身麻醉, 缺完17次後, 幸運地病況有好轉, 但今年7月腦部照磁力共振, 又發現腦下垂有0.3mm腫瘤, 需要吃藥及監察, 但這止藥又與情緒藥有抗衡, 所以都要經常留意囡囡既情緒狀況.

二囝又於2年前出現怪病, 突然無故肌肉抽畜, 好像巔癎症, 但做了很多檢查, 也查不出病因, 現在只能長期試藥, 控制全身抽搐, 他亦曾經出現情緒不穩定, 因為擔心家姐, 又比同學取笑做抽筋仔.

三囡現在處於青春期, 她比較敏感, 曾經與朋友訴苦, 說媽媽因為要照顧兄姊, 疏忽了她, 她又要時常忍讓兄姊, 自己功課壓力大, 很不開心

別墅

今日聽收音機...覺得對說話好o岩~想o係呢度講~!愛情係女人既全部~但係對於男人黎講係其中一樣~!!所以太多男人都係為自己多數係為個家~!其實個定義係咩呢?o係呢度我好感同身受~因為我老公都係一樣~之前返工放工湊女...放假都係同個囡一齊~但係佢就好多野去做~叫佢陪多你一陣呢~佢就覺得你係阻住佢去玩去休息~覺得好冇人性~但係又唔諗下我地o的媽咪係咁做...返到屋企又要做~根本就冇時間休息~可能連休息兩個字都唔得閒~!好左我個囡囡依家大左喇~都冇咁辛苦~諗返佢一兩歲果時..返工返到死死下~仲要連訓覺既時間都要幾凍都好~都要起身抱個女去小便!如果唔係都係要起身~不過大工程好多..!!但係佢返到黎就可以大覺訓...仲可以唔珍惜訓覺既好處..掛住打機!!仲難為我自己犯賤..怕佢訓得唔夠身體差...叫佢訓都俾人話煩..跟住又鬧交~!唉~!sorry呀大家~借個位呻下~

子爵府

原文章由 unionlaserlinda 於 07-10-18 11:29 發表

大囡2年多前患抑鬱症, 曾經出入醫院多次, 舊年係瑪麗做電療, 一星期電腦3次, 每次都要全身麻醉, 缺完17次後, 幸運地病況有好轉, 但今年7月腦部照磁力共振, 又發現腦下垂有0.3mm腫瘤, 需要吃藥及監察, 但這止藥又與 ...
原來係咁,吾怪你真有好大壓力,我記得係我最大壓力同最無助底下,賞試找個宗教信仰,咁可以幫你有精神寄托,子女也可以從信仰中睇人生,從吾同角度!

大宅

原文章由 kary512 於 07-10-18 11:37 發表
今日聽收音機...覺得對說話好o岩~想o係呢度講~!愛情係女人既全部~但係對於男人黎講係其中一樣~!!所以太多男人都係為自己多數係為個家~!其實個定義係咩呢?o係呢度我好感同身受~因為我老公都係一樣~之前返工放工湊女.. ...

點解男人可以咁自私, 真係感同身受, 知佢多嘢做, 唔係唔比佢
relax, 但佢唔係鐵做, 都需要睡眠時間, 身體健康都係重要, 晚晚三更半夜, 勸佢又話我煩, 與子女關係差, 又話係我做成, 唔好既都關我事:-(

大宅

原文章由 tam88 於 07-10-18 11:46 發表
原來係咁,吾怪你真有好大壓力,我記得係我最大壓力同最無助底下,賞試找個宗教信仰,咁可以幫你有精神寄托,子女也可以從信仰中睇人生,從吾同角度!

子女都已經有宗教信仰, 但要佢哋從信仰中睇人生, 明白道理, 都需要一段時間, 3個都需要媽媽的呵護與關懷, 同一時間我都好難作出分配, 所以才要c6間中配合, 點解佢唔明白, 只懂得投訴我過份緊張:-(

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

樓主努力呀, 祝你同小朋友們身體健康, 記住明天會更好呀
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

洋房

原文章由 unionlaserlinda 於 07-10-18 12:15 發表

子女都已經有宗教信仰, 但要佢哋從信仰中睇人生, 明白道理, 都需要一段時間, 3個都需要媽媽的呵護與關懷, 同一時間我都好難作出分配, 所以才要c6間中配合, 點解佢唔明白, 只懂得投訴我過份緊張:-( ...

unionlaserlinda

加油!願上帝賜福給你.也願你老公快快配合你的需要.

大宅

原文章由 MrsJCLee 於 07-10-18 12:31 發表

unionlaserlinda

加油!願上帝賜福給你.也願你老公快快配合你的需要.

好多謝你哋既支持
吐了這麼多苦水, 心情已經稍為平服:-| :-|

珍珠宮

照顧一個已夠辛苦,
兩個有病, 另一心理又有事,
做媽咪真係唔容易唔簡單,
可能你老公都係好大壓力, 要出去抖抖氣,
下次仔女番了學, 你咪同朋友出去吹水,鬆弛下.

原文章由 unionlaserlinda 於 07-10-18 12:35 發表
好多謝你哋既支持
吐了這麼多苦水, 心情已經稍為平服:-| :-|

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你老公吾應該讓你獨自去承擔屋企既問題,佢點可以去到2-3點。我老公如果同人去吹水,一過9點我就要佢回家,去打牌就要同埋我去。就算吾識同d仔溫習我都要佢同d仔打機玩吓,聯絡吓感情。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

其實你老公不肯面對現實,不肯負責任的人 .上天賜給你的孩子,孩子是怎樣的,都是由佢帶來這個世界,做人父母就要有責任照顧他們.
unionlaserlinda 努力,加油,唔開心上來傾訴,我們是十分佩服照顧患病兒童的媽媽 .

首頁

尾頁

跳至