在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

引用:回覆+lavender_baby+的帖子由佢順產出生后

原帖由 MNIF 於 14-05-19 發表
回覆 lavender_baby 的帖子

由佢順產出生后後那天晚上,我回家立刻裝香告天,感謝上天賜佢母子平安.我亦立 ...
其實我覺得你真係諗多咗,你個仔好可愛而你又真係好鍚佢,咁點解唔隨心而行啫?俾你教育到佢幾咁知書識禮將來幾咁有能力又點,成長過程缺乏父愛先係最大嘅遺憾,兼且呢個遺憾係無野可以尼補到架?對你自己都係,到個仔大啦你想抱佢佢都唔俾你抱果陣你就會後悔今日點解無做儘一個爸爸可以做嘅事,而你到時更加無可能追得返囉,不如活在當下啦!

monlee313    發表於 15-7-19 16:56

禁止訪問

大宅

回覆:MNIF 的帖子

你好矛盾,係咪你細個時有什麼特別經歷?

禁止訪問

大宅

回覆:人生半百才做首任爸爸,我好勇嗎?不是,我是無奈!

我覺得你比怪獸家長更走火入魔,或者你一係唔做,一係做到最好既人,見你之前post話仔1-2歲就已經背什麼唐詩三字經佢聽,其實你有冇唸過佢識背但佢明咩?唔明背嚟做乜?或者因為我2個小朋友都係讀IB school,我係傾向外國既教育模式,6歲前唔會教任何野,連寫字都唔教,只係玩,從玩既過程去學習,因為6歲前過分開發智商會阻礙想像力,長大之後冇創意,只會死背書,唔識思考,所以我都幾抗拒本地教育,不過我唔係想係度討論大家教學理念,只係想話做爸爸放鬆d啦,唔洗咁緊張!
另外我話係我親身經歷,我媽都40歲生我,得我一個,自小好孤獨好想有兄弟姐妹,我大學未畢業我爸已經退休,到佢過身我都冇供養過佢,雖然佢冇咁既需要,但我覺得我自己好冇用,到我仔出世佢都見唔到,而且我細個時候我媽推車仔同我出街,d人問你個孫呀?你可以話唔介意,但其實心裏面都唔舒服,我見到同學既父母都好後生,但自己父母已經好老,仲有好多好多,令我明白到要生就趁早,而且要2個。相信你個仔第日感受同我一樣......

Olympics    發表於 15-7-30 17:04

禁止訪問

大宅

我指既矛盾,係你前段講到自己唔係父親角色,係個教育者,但後段卻有父子溫馨既場面,咁你係開心定唔開心呢?
我自己呢?都係得一個孩子,我先生年齡都不輕,雖然唔係年近半百至有孩子但都唔係後生囉,由完全唔想要細路到而家當個仔係寶。我同老公都覺得兒子豐富左我地婚姻。我不知幾想生多一個,兒子成日問幾時有細佬妹,奈何年紀不輕
,無辦法。
樓主唔使諗咁多,細路仔大得快。

侯爵府

殺左兩條生命、先諗做人老豆呢d野、咩邏輯、之前果兩次唔識避孕乎?你有幾愛子女、真係睇唔出、只係感覺你無奈、硬食、之後講一大堆你既道理話係教育。只係你根本逃避唔到姐!

Kuakua  有同感!  發表於 15-7-28 01:47
jump.jump  樓主好有痴線佬FEEL  發表於 14-8-5 18:32

禁止訪問

禁止訪問

大宅

可能我這位七十後的媽媽太落後,話就話係大學生及專業人士,但完全唔明呢位全職爸爸想点,bipolar

katie0599    發表於 15-7-28 00:12
farm712  又悶又灰。  發表於 14-8-4 00:11
Bonbonho  Agree  發表於 14-7-18 19:48
rayrayus    發表於 14-5-23 04:55

禁止訪問

禁止訪問

大宅

樓主你係未有產後'抑鬱?你去睇下医生好。

大宅

看得出你壓力真是很大啊!這麼用心去教兒子,責任感這麼重,但要注意小孩子對壓力的承受能力。你對完美的追求也是不必要的,人生有時也要隨性點才快樂,快樂比卓越有時候更重要。

禁止訪問

翡翠宮

MNIF 發表於 14-5-19 15:33
回覆 wahiuma 的帖子

呢的真係睇命數,你去睇吓其他討論區,甚麼自閉証,過度活躍,讀寫障礙等等.如果父母 ...

係有咁嘅情況,始終都唔係經常會發生嘅事,所以唔好過份悲傷

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至